Menneskeretsforsker: Mette Frederiksen bør påtale indisk mangel på trosfrihed

Mette Frederiksen skal minde premierminister Modi om problemet med trosfrihed, når hun fredag rejser til Indien for at forhandle grønne løsninger, siger menneskeretsforsker

Fredag rejser statsminister Mette Frederiksen (S) til Indien for at mødes med landets premierminister, Narendra Modi. Men statsministeren må ikke glemme, at hun repræsenterer en regering, der har gjort det til en mærkesag at promovere tros- og religionsfrihed ude i verden, mener Michael Aastrup Jensen, der er udenrigsordfører for Venstre.
Fredag rejser statsminister Mette Frederiksen (S) til Indien for at mødes med landets premierminister, Narendra Modi. Men statsministeren må ikke glemme, at hun repræsenterer en regering, der har gjort det til en mærkesag at promovere tros- og religionsfrihed ude i verden, mener Michael Aastrup Jensen, der er udenrigsordfører for Venstre. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

I næsten uanset hvilken sammenhæng, man repræsenterer Danmark, skal man italesætte problemer med trosfrihed over for de lande, hvor der er problemer. Sådan lød meldingen fra daværende udviklingsminister Rasmus Prehn (S), da han i 2019 blev interviewet om regeringens politik på området for tros- og religionsfrihed. Her forpligtede han Danmark til at sige fra i mødet med lande, der ikke respekterer retten til at tro frit.

Og den mulighed får statsminister Mette Frederiksen nu, når hun fredag rejser til Indien for at mødes med landets premierminister, Narendra Modi. I løbet af de kommende fire dage skal hun forsøge at styrke det grønne partnerskab, som Danmark og Indien indgik i 2020, og som har potentialet til at munde ud i aftaler om eksport for milliarder.

Men statsministeren må ikke glemme, at hun repræsenterer en regering, der har gjort det til en mærkesag at promovere tros- og religionsfrihed ude i verden. Og lige præcis her har Indien et alvorligt problem, som selvfølgelig skal italesættes, mener Michael Aastrup Jensen, der er udenrigsordfører for Venstre.

”Indien er et land, som er umuligt at komme udenom som samarbejdspartner, alene fordi det er så stort. Det er en rigtig vigtig spiller på nogle områder, især kampen om klimaforandringer. Men man skal også huske, at der i Indien foregår en helt vild nationalistisk strømning, som er intensiveret voldsomt under Modi. Det er ekstremt bekymrende, og de menneskerettighedsovertrædelser, der foregår i stor stil over for særligt muslimer og kristne, skal selvfølgelig italesættes under Mette Frederiksens besøg,” siger Michael Aastrup Jensen.

Forfølgelser på alarmerende højt niveau

Selvom Indien på papiret er et sekulært demokrati, er der, siden Narendra Modi blev premierminister i 2014, sket en markant forværring af forholdene for medlemmer af andre trosretninger end hinduismen. Under Modis hindunationalistiske parti, Bharatiya Janata Party (BJP), har man fået en situation, hvor hinduister udfører selvtægt og chikanerer kristne og muslimer i en sådan grad, at USA’s Kommision for International Religiøs Frihed de seneste to år har placeret Indien i den røde ”lande af særlig bekymring”-kategori sammen med lande som Kina, Nordkorea, Pakistan og Saudi-Arabien.

Der er ingen tvivl om, at krænkelserne af tros- og religionsfriheden i Indien er på et ”ganske højt niveau,” forklarer Marie Juul Petersen, der er forsker ved Institut for Menneskerettigheder.

”Religiøse minoriteter i Indien oplever stigende chikane, diskrimination og endda vold fra både statslige og ikke-statslige aktører. Statsborgerskabsloven fra 2019 (lov, der gør det sværere for muslimer at få statsborgerskab end andre troende, red.) er et tydeligt eksempel på statslig diskrimination af muslimer. Og under corona-pandemien har mange muslimer oplevet at blive gjort til syndebukke for virussen. Men også kristne er ifølge flere internationale og indiske kristne NGO’er udsat for chikane, hærværk og vold i stadig større grad,” lyder det fra Marie Juul Petersen.

Selvom det kan virke nyttesløst at kritisere så stort et land, mener Marie Juul Petersen, at Mette Frederiksen bør stå ved regeringens løfte om at italesætte problemer med religions- og trosfrihed, når det er relevant. Hvilket det i den grad er her.

”Jeg tror ikke, at man skal undervurdere den symbolske betydning i at rejse disse spørgsmål. Det kan godt være, at Modi ikke lytter, men det gør menneskerettighedsaktivisterne, civilsamfundsorganisationerne og de religiøse minoritetsgrupper forhåbentlig. Og det kan have stor betydning for dem at vide, at der er international opmærksomhed på deres sag.”

Vi bør handle med fanden selv

Spørger man Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen, om han mener, at Mette Frederiksen skal huske at pakke en løftet pegefinger, når hun stævner ud fra Marienborg, er svaret nej.

”Jeg mener bestemt ikke, at vi skal tage det hensyn. Jeg har sagt det tidligere retorisk, at vi bør handle med fanden selv. Hvis ikke vi kan sælge til Indien, fordi vi har fine fornemmelser, så kan vi ikke handle med nogen. Vi finder ikke noget perfekt land at sælge vores varer til,” siger han og understreger, hvor stort det er, at Danmark er ved at sælge grøn omstilling til et land med 1,3 milliarder indbyggere.

Men man kan vel godt både handle og gøre opmærksom på, at Indien har et problem med trosfriheden?

”Statsministeren må selv vurdere, hvad hun vil tale med Modi om. Det behøver jeg ikke at give hende pointer til. Jeg er bare glad for, at vi har et godt samarbejde med Indien,” siger Søren Espersen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Mette Frederiksen inden avisens deadline.