Ny generalsekretær i Kirkenes Verdensråd vil stå på de undertryktes side

Samhørighed er Kirkernes Verdensråds opgave, siger den sydafrikanske teolog Jerry Pillay, der netop er valgt som ny generalsekretær for Kirkernes Verdensråd

Ny generalsekretær i Kirkenes Verdensråd vil stå på de undertryktes side
Foto: Peter Williams/WCC.

Den store tværkirkelige organisation Kirkenes Verdensråd har i over to år udskudt valget af en ny generalsekretær på grund af corona, men nu er det slut med at vente for de to kandidater, der har været opstillede til posten siden slutningen af 2019.

Valget fandt i fredags på sydafrikanske Jerry Pillay, der efterfølgende fortalte, at han følte sig kaldet til posten, som han tiltræder i stedet for sin nuværende stilling som dekan på fakultetet for teologi og religion ved University of Pretoria i Sydafrika.

Det fortæller Birger Nygaard, der er sekretariatschef i Folkekirkens Mellemkirkelige Råd, og med til at vælge Jerry Pillay.

“Min overordnede bedømmelse er, at det er en meget kvalificeret person, der er valgt som den nye generalsekretær. Med hans imponerende CV kunne jeg være bange for, at han var en overhektisk type – men han gjorde et vældigt positivt indtryk som et ydmygt menneske, der stillede sig til rådighed for opgaven,” siger Birger Nygaard.

Jerry Pillay er medlem af den presbyterianske kirke, fortæller Viggo Mortensen, der er professor emeritus i systematisk teologi ved Aarhus Universitet. Han fremhæver den sydafrikanske kandidat som et naturligt valg på flere parametre:

“De vestlige kirker var bærende, da Kirkernes Verdensråd blev stiftet. Men i de seneste år har kristendommen flyttet sig sydpå, og derfor er det klart, at generalsekretæren skal afspejle det. Så det er fuldstændig følgerigtigt med Pillay, der har et godt CV med både akademisk og præstelig erfaring.”

Kritik: Fjendtligt syn på Israel

Jerry Pillay sagde på et pressemøde efter valget, at retfærdighed og sammenhold er vigtigt for ham. 

“Nogle mennesker har en tendens til at foretrække én frem for den anden. Jeg vil holde dem på lige fod. Samhørighed er Kirkernes Verdensråds opgave – at blive ved med at arbejde med synlig samhøringhed, for kristen samhørighed er så vigtig. Og retfærdighedens Gud kræver af os, at vi tager os af de fattige og forsømte, og at vi står sammen med de undertrykte,” sagde Jerry Pillay på pressemødet. 

Han fremhæver, at Kirkernes Verdensråd spillede en stor rolle i at nedlægge apartheid og stod sammen med de sydafrikanske kristne. 

“Så det vil vi fortsætte med i andre dele af verden, hvor vi står sammen med de undertrykte.”

Foto: Peter Williams/WCC

Netop disse udtalelser taler ind i en sammenhæng, der har fået den verdensomspændende jødiske organisation B’nai B’rith til at kritisere valget af Jerry Pillay. Denne skriver i en udtalelse, at man er alarmeret over valget af Jerry Pillay, fordi han har en forhistorie med “fjendtlige syn på på Israel og jøder.”

Denne kritik skyldes blandt andet, at han i 2016 skrev en artikel med overskriften “Apartheid i Det Hellige Land”, hvori han sammenlignede Israels ageren over for palæstinensere med de hvide sydafrikaneres apartheid over for sorte – en sammenligning, som tidligere ærkebiskop i Sydafrika Desmond Tutu også drog gentagne gange.

I en tale for et Israel-Palæstina Missionsnetværk i den presbytarianske kirke USA i 2014 udtalte Jerry Pillay desuden, at han anså det for en mulighed at støtte organisationen Boycott, Divestment, Sanctions (BDS), der er en organisation, der arbejder for boykot af israelske varer, og som kritiseres for at være antisemitisk fra israelsk hold.

Russisk kirke skal ikke suspenderes

Men det er usandsynligt, at Jerry Pillay vil kunne få en hård linje over for Israel igennem i Kirkernes Verdensråd, mener Birger Nygaard.

“De tyske kirker i Kirkernes Verdensråd er meget imod det på grund af Tysklands historie med jødeforfølgelse, og på den måde er den allerede lagt død. Det var udtalelser, han kunne komme med som professor, men min umiddelbare bedømmelse er, at det ville skabe splittelse i Kirkernes Verdensråd, som har et princip om, at man tager de ting op, man kan blive enig om,” siger Birger Nygaard.

I stedet kommer han som generalsekretær i Kirkernes Verdensråd til at skulle forholde sig til de emner, der fylder på den generelle verdensdagsorden, siger Viggo Mortensen.

“Det har altid været et slagord i den økumeniske bevægelse, at verden skriver den økumeniske dagsorden. Lige nu er det krigen i Europa og den grønne omstilling, som han skal forholde sig til – og så den fattigdom, der blandt andet rammer på grund af klimakrisen og krigen,” siger Viggo Mortensen.

Indtil videre har Jerry Pillay lagt sig i tråd med Kirkernes Verdensråds fællesudtalelse om krigen i Ukraine, da han på pressemødet efter sit valg afviste, at en suspendering den russisk-ortodokse kirke fra Kirkernes Verdensråd ligger i kortene i øjeblikket.

“Vi har brug for at have den russisk-ortodokse kirke med os i en dialog – der er ingen samtale uden dem,” sagde Jerry Pillay.

Han tiltræder posten som generalsekretær i Kirkernes Verdensråd den 1. januar 2023.