Nye mails afslører, at biskop fulgte overgrebssag tæt

Jeg blev vildledt og ikke vejledt af mine overordnede, siger præst i Københavns Domkirke om biskoppens håndtering af anklager om børnemisbrug

Biskop over Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen, vidste mere om overgrebssagen i Københavns Domkirke, end man hidtil har troet. Det afslører nye mails.
Biskop over Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen, vidste mere om overgrebssagen i Københavns Domkirke, end man hidtil har troet. Det afslører nye mails. . Foto: Johanne Teglgård Olsen.

Biskop Peter Skov-Jakobsen var dybt engageret i sagen om en kirkemedarbejder i Københavns Domkirke, der var anklaget for at have krænket en mindreårig dreng seksuelt i 1990’erne. Det viser nye mails, der er lagt frem, og som tegner et tydeligere billede af forløbet:

Offeret har tidligere til Berlingske fortalt, at kirkemedarbejderen i 1990'erne onanerede nøgen foran ham, berørte ham på kønsdelene og forsøgte at onanere på han, ligesom offeret siger, at han sov nøgen sammen med domkirkens ansatte og så pornofilm med ham på dennes initiativ.

I 2014 blev natkirkepræst Christian Monrad bekendt med krænkelserne og valgte at gå til biskoppen med sin viden. Men hvordan biskoppen reagerede på denne viden, er omdiskuteret.

Siden Berlingskes afsløring af sagen i maj 2022 har biskoppen kun udtalt sig til offentligheden i begyndelsen af forløbet. Og i denne udtalelse, som blev sendt skriftligt til Kristeligt Dagblad og Berlingske, antyder han et overfladisk kendskab til krænkelsernes omfang og sagens forløb:

“Det er korrekt, at en medarbejder for nogle år tilbage fortalte mig om en samtale med et menneske, der var blevet forulempet af et andet menneske. Jeg rådede medarbejderen til at anmelde sagen til politiet, så den kunne blive grundigt undersøgt af de rette myndigheder.”

Og desuden lød det:

“Hvis anmeldelsen førte til sigtelse og eventuelt domsfældelse, ville menighedsrådet efter min opfattelse blive behørigt orienteret fra Rigsadvokaten og på den baggrund drage de nødvendige konsekvenser.”

Men biskoppen var mere engageret, end disse udtalelser antyder. Det fortæller Christian Monrad i en artikel i Berlingske torsdag, hvor han også deler en række mails mellem ham selv, politiet og biskoppen.

Korrespondancen viser, at biskoppen fulgte sagen tæt, og at han var orienteret om politiets interesse i sagen, på trods af, at sagen muligvis var forældet:

“Beskeden (fra politiet, red) var meget klar, at det ikke er op til mig at vurdere en eventuel forældelsesfrist, men at jeg skal skrive en anmeldelse hellere i dag end i morgen,” skrev Christian Monrad til biskoppen efter en samtale med politiet.

Christian Monrad indgav derefter sin anmeldelse, der ifølge Berlingskes gengivelse beskrev kirkemedarbejderens “tidligere begåede seksuelle overgreb mod et barn” på 12-14 år samt “årelang optakt” med “berøringer” og episoder, hvor den angivelige krænker sov “i samme seng” som offeret.

Biskoppen havde efter anmeldelsen tilsyneladende ikke sluppet sin interesse for sagen. For i december 2014 skrev Christian Monrad til politiet og rykkede for en status på sagen, da han var blevet “spurgt af blandt andet biskoppen”, hvornår man kunne “forvente, der sker noget i sagen”.

Under en afhøring i februar 2015 indrømmede kirkemedarbejderen "delvist anklagerne", hvilket politiet videreformidlerede til Christian Monrad, som videreformidlede det til biskoppen og menighedsformand Ole Ehlers i en mail den 11. marts 2015.

I mailen fra Christian Monrad stod der, at kirkemedarbejderen i “det store hele” erkendte forholdet, og at medarbejderen havde opfattet sig selv som “ven og seksualvejleder i de år, forholdet stod på, fra offeret var 9-14 år”.

I et mailsvar til natkirkepræsten takkede biskoppen for de seneste oplysninger:

“Så vidt så godt. Jeg er interesseret i at vide, om du mærker nogen adfærdsændring (hos den anklagede, red). Jeg ville egentlig håbe det. Du skal have tak for, at du lagde mod og liv til denne omgang.”

Som forventet rejste Københavns Politi ikke sigtelse mod kirkemedarbejderen, da sagen var forældet. Det medførte, fortæller Christian Monrad, at biskoppen mistede interessen for sagen og var afvisende over for at fyre kirkemedarbejderen, som i stedet fortsatte med at arbejde i domkirken i tæt kontakt med konfirmander og drengekor.

Christian Monrad valgte til sidst at holde sine bekymringer for sig selv, efter gentagne gange at have fået at vide, at der ikke var mere at gøre i sagen:

“Så det troede jeg på til sidst. Da jeg over for biskoppen ytrede min utilfredshed med, at formanden ikke ville gå videre med sagen til menighedsrådet, fik jeg besked om, at der ikke var mere at gøre, fordi manden ikke var dømt. Jeg blev vildledt og ikke vejledt af mine overordnede,” siger præsten til Berlingske.