Omskæringskritisk organisation er for politisk til at modtage foreningsstøtte fra OK Benzin

Selvom OK Benzin støtter andre politiske foreninger, kan Intact Denmark ikke få en bid af kagen. Dobbeltmoral og smagsdommeri, mener forkvinde

OK Benzin støtter hvert år 2500 foreninger rundt omkring i Danmark. Gennem en app kan brugerne selv bestemme, hvilke organisationer der skal have penge, når man tanker benzin. På OK Benzins hjemmeside gøres det klart, at sponsoraftalerne ikke laves med politiske eller religiøse foreninger. Alligevel er der flere politiske foreninger på listen.
OK Benzin støtter hvert år 2500 foreninger rundt omkring i Danmark. Gennem en app kan brugerne selv bestemme, hvilke organisationer der skal have penge, når man tanker benzin. På OK Benzins hjemmeside gøres det klart, at sponsoraftalerne ikke laves med politiske eller religiøse foreninger. Alligevel er der flere politiske foreninger på listen. Foto: OK Benzin/Pressefoto.

Der var godt nyt til den omskæringskritiske forening Intact Denmaks medlemmer, da foreningen den 1. august på Facebook kunne meddele, at den havde oprettet en sponsoraftale med OK Benzin.

I praksis betød aftalen, at medlemmerne fremover kunne donere fem øre for hver liter brændstof, de tankede hos OK Benzin, der reklamerer for, at de støtter dansk sports- og foreningsliv. Det eneste medlemmerne skulle gøre var at vælge Intact Denmark på listen over 2500 godkendte foreninger, som man finder i OK Benzins app.

Men allerede dagen efter, den 2. august, var Intact Denmark ikke længere at finde på listen. Foreningen blev kontaktet af OK Benzin, der forklarede, at der aldrig skulle have været indgået en aftale, da firmaet ikke underskriver sponsoraftaler med "organisationer af politisk eller religiøs karakter."

Derfor havde OK Benzin opsagt aftalen med øjeblikkelig virkning, da den opdagede fejlen. Ser man på listen over godkendte foreninger og organisationer er der imidlertid mange andre foreninger, der arbejder med at præge den politiske dagsorden.

Det gælder blandt andet Dyrenes Beskyttelse, der på sin hjemmeside skriver, at den arbejder for, at "lovgivningen bliver indrettet til dyrenes bedste". Derudover to lokalforeninger fra foreningen Bedre Psykiatri, som med egne ord "taler pårørendes sag over for politikere og fagfolk i psykiatrien".

Og så foreningen "Organdonation - Ja tak!", der blandt andet arbejder for at få indført en lov om formodet samtykke, så alle danskere som udgangspunkt er organdonorer, når de fylder 18 år. Foreningen fik i 2019 godt 61.000 underskrifter på et borgerforslag, som foreslog netop dette.

Intact Denmark, hvis motto er "Man skærer da ikke i raske børn", arbejder for en aldersgrænse for omskæring og anden kønskirurgi på børn, hvor der ikke er en medicinsk begrundelse for indgrebet. Foreningen er ifølge dens vedtægter hverken partipolitisk eller religiøst affilieret, og minder ifølge forkvinde Lena Nyhus om mange af de andre patientforeninger, der findes på OK Benzins liste over godkendte sponsoraftaler.

"Det er mærkeligt at stemple noget, som 90 procent af befolkningen er enig i, som værende forkert, og dermed stille os uden for det fællesskab, som andre organisationer åbenbart godt kan være en del af. Det er helt tydeligt, at der gælder et sæt regler for os og et andet for alle andre. Det er unfair over for Intact Denmarks medlemmer, og dem der gerne vil støtte os," siger hun.

Den utilfredshed konfronterede hun onsdag den 3. august markedschef i OK Benzin Claus Møller med.

"Jeg fortalte ham, at jeg ikke kunne forstå, hvorfor Intact Denmark skulle behandles anderledes end de andre organisationer. Han fastholdt, at det var, fordi OK Benzin ikke ville godkende organisationer, som beskæftiger sig med politik og religion. Og han påpegede derudover, at vi er en organisation, der deler vandene," siger Lena Nyhus.

Da hun forsøgte at få forklaret, hvilke parametre der adskiller en forening som "Organdonation - Ja tak!" fra Intact Denmark, havde hun en oplevelse af, at det ville han ikke svare på. Og da hun spurgte ind til, om opsigelsen af samarbejdet med Intact Denmark også ville betyde, at man nu vil opsige samarbejdet med lignende organisationer, der laver politisk arbejde, var hendes indtryk, at svaret var et klart nej.

"Organdonation er heller ikke noget, som hele Danmark tilslutter sig. Så at de kan få støtte, når vi ikke kan, bekræfter min opfattelse af, at der er tale om dobbeltmoral og smagsdommeri," siger Lena Nyhus, der indskyder, at hun "simpelthen ikke kan se, hvorfor det skal være så kontroversielt, at man ikke må skære i raske børns kønsorganer."

En grundlæggende værdikonflikt

Men at nogen opfatter det som kontroversielt, kan professor i sociologi ved Aalborg Universitet Lars Skov Henriksen egentlig godt forstå.

"Omskæringsdebatten føder ind i en anden og mere grundlæggende værdikonflikt om minoritets- og majoritetssamfund. Om jøder og muslimers rettigheder og politiseringen af det civile samfund. Og debatten har vist, at det er en kontroversiel diskussion, som OK Benzin givetvis har vurderet er for kontroversiel for dem," siger Lars Skov Henriksen og fortsætter:

"De er i deres gode ret til at vælge Intact Denmark fra, fordi det er en privat virksomhed. Og hvis det står i retningslinjerne, og de ellers følger procedurerne, så er det ikke noget, de kan trækkes i retten for. Så er der kun moralen tilbage. Og der kan man godt mene, at hvis de støtter den ene sag, så burde de også støtte den anden. Men i spillet mellem business og politik, kan man sige, at forretningen går foran den moralske vurdering. Og det er der givetvis masser af eksempler på, også fra andre firmaer."

En af dem, der havde glædet sig over, at han nu kunne støtte Intact Denmark gennem OK Benzins app er Niels E. Bjerrum, der er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokratiet.

Han er også medlem af Intact Denmark og finder det "helt tosset", at benzinfirmaet har trukket sin godkendelse tilbage, når andre firmaer, der arbejder med politiske dagsordener kan blive.

"Det er beskæmmende, at de lader sig skræmme til at fjerne muligheden for at støtte en omskæringskritisk forening, fordi de opfatter det som en betændt diskussion. Det er ret åbenlyst, at det er det, der er sket. Men de stikker jo hånden ind i et hvepsebo ved først at tillade donationer og så bagefter fjerne muligheden," siger Niels E. Bjerrum.

Men OK Benzin har vel frihed til selv at bestemme, hvem de vil donere penge til?

"Men så skal OK Benzin sælge deres budskab anderledes og sige, at her kan man støtte de organisationer, som vi kan stå inde for," siger lokalpolitikeren, der ikke har tænkt sig at tanke hos OK Benzin i fremtiden, medmindre Intact Denmark kommer tilbage på listen.

Vil ikke deltage i politiske debatter

Kristeligt Dagblad har været i kontakt med OK Benzin og bedt om et interview med markedschef Claus Møller.

Han sad imidlertid i møde frem til avisens deadline torsdag eftermiddag og kunne således ikke stille op til mundtligt interview. I en mail forklarer en kommunikationsmedarbejder, at det var en menneskelig fejl på grund af ferieafløsning, som førte til, at Intact Denmark blev godkendt, selvom det er en politisk organisation, og ansøgningen derfor skulle have være siet fra i en screening.

"Det har ikke spillet en rolle, om vi er enige eller uenige i foreningens sag. Det har ikke været en faktor i forhold til beslutningen om at opsige aftalen," står der også i mailen.

Derudover svarer markedschef Claus Møller i en anden mail:

"Det er vigtigt at understrege, at OK´s sponsorkoncept oprindeligt er tiltænkt støtte til lokale idrætsforeninger, men vi modtager også ansøgninger fra andre typer af foreninger. Vi ønsker med konceptet ikke at vise deltagelse eller tage parti i politiske, religiøse eller samfundsmæssige debatter og sager. Vi vurderer de enkelte ansøgninger, når vi modtager dem, og vi har de andre konkrete foreninger, du nævner, vurderet, at der ikke pågår nogen politisk eller samfundsmæssig debat, der kan dele vandene," skriver Claus Møller.