Opfordring: Danmark bør diskutere trosfrihed med Indien under officielt besøg

Regeringen har lovet, at den altid vil tage trosfrihed op ved relevante møder. Det bør få konsekvenser ved næste uges indiske statsbesøg i Danmark, lyder opfordring

Det er uklart, hvad der præcist blev sagt om forfølgelse af kristne og andre minoriteter, hvis der da blev sagt noget, da statsminister Mette Frederiksen (S) mødtes med Indiens premierminister Narendra Modi i 2021.
Det er uklart, hvad der præcist blev sagt om forfølgelse af kristne og andre minoriteter, hvis der da blev sagt noget, da statsminister Mette Frederiksen (S) mødtes med Indiens premierminister Narendra Modi i 2021. Foto: Abaca/Ritzau Scanpix.

Når man har slået store ambitioner op, følger der også høje forventninger med. Det er situationen for den danske regering forud for næste uges statsbesøg fra Indiens premierminister Narendra Modi. Han er i årevis blevet beskyldt for at tilskynde til religiøs forfølgelse af muslimer og kristne i Indien, og derfor er det officielle besøg i Danmark en oplagt anledning for regeringen til at gøre alvor ud af dens ambitiøse målsætning om at ville fremme tros- og religionsfrihed globalt. Sådan lyder det fra Filip Buff Pedersen, politisk rådgiver ved Center for Kirkeligt Udviklingsarbejde, CKU.

”Situationen i Indien går den helt forkerte vej, når det kommer til trosfrihed. Så jeg forventer naturligvis, at regeringen vil holde fast i den værdibaserede udenrigspolitik og bringe trosfrihed op ved mødet i næste uge,” siger han.

Regeringen har flere gange understreget, at den prioriterer arbejdet for at fremme tros- og religionsfrihed rundt om i verden meget højt. Blandt andet lød det i 2019 fra Rasmus Prehn (S), der dengang var udviklingsminister og i dag er minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, at trosfrihed altid skal nævnes, når Danmark er i kontakt med de lande, hvor der er problemer. På samme måde har udenrigsminister Jeppe Kofod (S) sagt, at han finder det ” sindssygt vigtigt” at have fokus på problemer med religiøs forfølgelse.

Det er sådanne udtalelser, der bør få konsekvenser ved et offficelt statsbesøg fra Indien, forstår man på Filip Buff Pedersen:

”Regeringen har sagt, at den finder arbejdet for at fremme trosfrihed meget vigtigt. Det er i en situation som dette statsbesøg fra Indien, hvor man virkelig har store problemer med trosfrihed, vi kommer til at se, om regeringen virkelig finder emnet så vigtigt, som den siger.”

Samme forventning lyder fra Jonas Adelin Jørgensen, akademisk medarbejder ved Folkekirkens mellemkirkelige Råd, hvor han blandt andet arbejder med trosfrihed.

”Indien er formelt et demokrati, men bevæger sig i den forkerte retning med mindre fokus på individuelle frihedsrettigheder. Premierminister Modis politik er baseret på en hinduistisk nationalisme, der går ud på at udgrænse andre religiøse minoriteter, ikke mindst muslimer. Derfor synes jeg godt, man kan have en forventning om, at regeringen tager emnet op på mødet,” siger han.

Talrige rapporter har de senere år peget på, at problemerne med religiøst motiveret vold og forfølgelse i Indien er taget til under Narendra Modis regeringstid. Så sent som i denne udgav den amerikanske regeringskommission for international religionsfrihed (USCIRF) en rapport, der gør status på trosfriheden i verden. Her er Indien nævnt som et af de 15 lande i verden med de største problemer sammen med blandt andre Saudi-Arabien, Iran og Nordkorea.

Problemerne bunder især i Modi-regeringens politik om, at Indien skal være en hinduistisk stat, hvor lovgivningen i stadig højere grad diskriminerer andre religiøse grupper. På samme måde er den politiske retorik imod andre end hinduister blevet særdeles hård. Det har ifølge rapporten skabt grobund for omfattende vold mod og forfølgelse af ikke mindst muslimer og kristne.

Alligevel har Jonas Adelin Jørgensen sin tvivl om, hvorvidt trosfrihed reelt kommer til at blive nævnt ved statsbesøget, der ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) hovedsageligt skal handle om grøn omstilling og et grønt strategisk partnerskab, ligesom situationen i Ukraine også er på dagsordenen.

”Et sådan møde er en afvejning mellem handelsinteresser og værdier. Der står regeringen i et dilemma, for Danmark er så lille et land, at det er begrænset, hvor mange betingelser det kan sætte for handlen med et stort land som Indien. Hvis man reelt skal lægge pres på Indien i forhold til trosfrihed, skal det ske igennem en stor aktør som for eksempel EU,” siger han.

Kristeligt Dagblad har spurgt udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S), om regeringen har tænkt sig at tage trosfrihed op ved mødet med Narendra Modi og i så fald hvordan. Men det var ikke muligt at få en kommentar fra ministeren torsdag.