Opfordring: Luk kirker for vinteren og spar penge

Hvis folkekirken virkelig vil spare på el og varme, skal den vinterlukke nogle af de kirker, hvor der er lav aktivitet, siger eksperter. Biskop bakker op om at lukke kirker, hvis initiativet kommer fra provstierne selv

Meget af den belysning, man i dag finder ved landets folkekirker, er led-pærer, som er en meget energieffektiv lyskilde. Men vil man virkelig spare på energien, kan mere drastiske midler tages i brug.
Meget af den belysning, man i dag finder ved landets folkekirker, er led-pærer, som er en meget energieffektiv lyskilde. Men vil man virkelig spare på energien, kan mere drastiske midler tages i brug. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix.

Folkekirken skal spare på energien ligesom alle andre offentlige institutioner, og derfor sendte Kirkeministeriet for nylig en opfordring ud til alle sogne med instrukser om, hvordan de det næste halve år kan reducere el- og varmeregningerne.

Her hedder det blandt andet, at termostaten skal skrues ned til 19 grader, samt at al "unødvendig belysning" indenfor og udenfor skal slukkes. Meget af den belysning, man i dag finder ved landets folkekirker, er imidlertid led-pærer, som i forvejen er en meget energieffektiv lyskilde. Så hvis man virkelig vil spare på energien, skal man tage nogle mere drastiske midler i brug, forklarer folkekirkens varme-, energi- og klimakonsulent, Poul Klenz Larsen.

Han fortæller, at man fra folkekirkens side lige nu arbejder på to landsdækkende initiativer, der skal hjælpe sogne med at få knækket kurven, hvad varme- og eludgifterne angår. 

"Selvfølgelig er det ene, at man sørger for at få skruet ned for varmen i de kirker, der ikke bliver brugt i det daglige. Det vil batte meget. Og måske mere kontroversielt er vi ved at kigge på nogle af de pastorater, hvor der måske er seks, syv eller otte kirker, men kun én præst. Her behøver man ikke at holde alle kirkerne i drift i løbet af vinteren, og man bør overveje, om en stor del af kirkerne skal lukkes det næste halve år. Det kan man jo ikke bare gøre, for det skal biskoppen godkende. Men jeg forventer, at der kommer en stor vinterlukningstendens. Og her er der penge at spare," siger Poul Klenz Larsen.

Det giver god mening, mener også Hans-Henrik Nielsen, der er bestyrelsesmedlem i Landsforeningen af Menighedsråd, og formand for udvalget for økonomi, bygninger og den grønne omstilling.

"Hvis man nu taler om pastorater, hvor der er fem-seks kirker, som alle har forskellige arrangementer i løbet af måneden, så ville det jo være fornuftigt at overveje at samle de arrangementer og holde dem et enkelt sted og vinterlukke nogle af de andre kirker. Det er naturligvis fornuftigt set fra et økonomisk perspektiv. Men det er også et meget følsomt område at bevæge sig ud i," siger Hans-Henrik Nielsen med henvisning til, at det er en ømtålelig diskussion at begynde at pege på, hvilke kirker der kan tages ud af brug for en sæson. 

"Det er en debat, der allerede er i gang om, hvordan man skal forholde sig til de kirker i landområderne, hvor der kun bor 400 folkekirkemedlemmer. I hvilket omfang skal de nu være i brug? Skal de bare lukkes lejlighedsvist, eller skal de tømmes for inventar? Det er mange svære spørgsmål. Men det er blevet en tydeligere problemstilling i forbindelse med den nuværende energikrise," siger Hans-Henrik Nielsen. 

Et af de steder i landet, hvor man allerede har luftet idéen om en midlertidig lukning af nogle af områdets kirker, er Morsø Provsti ved Limfjorden. Her har tårnhøje udgifter til el og varme slået benene væk under budgettet i en sådan grad, at man må tænke kreativt og skrue ned for vedligehold af kirkerne for at komme igennem vinteren med skindet på næsen.  

"Dernæst må vi se på, om der er nogle af kirkerne, hvor varmen helt skal slukkes, og de så holdes lukket i en periode," lød det fra provst Mette Moesgaard Jørgensen  i august. 

Hun har opbakning fra sin biskop, Thomas Reinholdt Rasmussen, hvis det skulle nå dertil. 

"Vi har et lovgivningskrav, der hedder én gudstjeneste pr. pastorat, og så længe man overholder det, må provstiet selv disponere over sine ressourcer. Så hvis provstiudvalget har foretaget de nødvendige undersøgelser, der viser, at en vinterlukning af nogle kirker vil være en gangbar måde at løse problemet med høje elregninger på, så bakker jeg op om initiativet," siger Thomas Reinholdt Rasmussen. 

Han vil dog aldrig gå ind og beordre, at nogle kirker lukker for vinteren. Heller ikke, hvis det kan spare provstiet for millioner af kroner. 

"Nej, det vil jeg ikke. Hvis de vurderer på det lokale sted, at de har brug for de gudstjenester, så skal de have mulighed for at holde dem. Men med en hensyntagen til, at man skal skrue ned for energiforbruget, hvor det er muligt. Og så må vi heller ikke glemme, at der er et retskrav om, at man skal kunne blive begravet fra sin sognekirke," siger Thomas Reinholdt Rasmussen.