Pave Frans afviser pensionering. Indtil videre

Pave Frans har nu igen afkræftet rygterne om, at han vil abdicere ligesom sin forgænger. Men han lover ikke, at han aldrig vil gøre det

Siden paven viste sig i kørestol i maj og aflyste en planlagt rejse til Afrika, har det været diskuteret, om han ville trække sig.
Siden paven viste sig i kørestol i maj og aflyste en planlagt rejse til Afrika, har det været diskuteret, om han ville trække sig. Foto: Remo Casilli/Reuters/Ritzau Scanpix.

I december sidste år fyldte pave Frans 85 år. I maj blev han for første gang set i en rullestol på grund af problemer med sit knæ, og en længe planlagt rejse til Afrika i denne måned er blevet aflyst af helbredsmæssige årsager. Det har givet anledning til rygter om en forestående pavelig pensionering – en abdikation – på linje med, hvad Frans’ forgænger, Benedikt XVI, gjorde i 2013 som den første pave i 600 år og under henvisning til manglende kræfter.

Pave Frans selv har nu igen afvist at have aktuelle planer i den retning. Direkte adspurgt af en gruppe latinamerikanske biskopper på besøg i Vatikanet sidst i juni – og senest i et interview med Reuters for et par dage siden – understregede han, at han agter at fortsætte i sit embede som jordisk overhoved for den katolske kirke, ”så længe Gud tillader det”. Verden er naturligvis også vant til alderstegne monarker uden planer om at abdicere med engelske dronning Elizabeth og danske dronning Margrethe som de fremmeste eksempler. Dog er paven netop ikke en konstitutionel monark, men virkeligt regerende og med ansvar for en kirke på 1,2 milliarder medlemmer. Det kræver en grad af fysisk og mental tilstedeværelse, som fremskridtene i den medicinske teknologi trods alt næppe kan garantere hos meget gamle mennesker.