Pernille Aalund: Der er ingen opstandelse uden død

Mennesker, der tror på mirakler, har større sandsynlighed for at opleve dem, siger forfatter Pernille Aalund

Forfatter og foredragsholder Pernille Aalund holder meget af søndagens tekst, der indeholder et sandt mirakel.
Forfatter og foredragsholder Pernille Aalund holder meget af søndagens tekst, der indeholder et sandt mirakel. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix.

Hvad ser du som højdepunktet på gudstjenesten?
Prædikenen og altergangen. Jeg ser altid frem til at høre, hvad der bliver sagt fra prædikestolen, og hvordan præsten fortolker og analyserer teksten. Det er vigtigt, at teksterne sættes i forhold til den tid, vi lever i. Ellers bliver de gamle tekster for fremmede, og vi kan ikke se os selv i dem. Når præsten har lyst til at gå ned i dem og analysere dem og kan hjælpe os med at se, hvad vi kan bruge dem til i dag, er det fascinerende og spændende.
 
Hvad er den vigtigste pointe i dagens tekst?
Der er ingen opstandelse uden død. Her tænker jeg også rent mentalt og i forhold til personlig udvikling. Genfødslen er vigtig i alle menneskers liv. Der er næsten altid en forløser. Det kan være en inspirator, et familiemedlem, en hændelse, en dramatisk begivenhed, som starter en proces. Så kommer der en periode med smerte, sorg, kaos og angst. Men på den anden side rejser man sig og går videre i livet, hævet til et nyt niveau. I alle mulige sammenhænge bliver også fortællingen om den korsfæstede et symbol på den genfødsel, hvor der venter noget himmelsk på den anden side. Men det er ikke kun i døden. Vi kan flytte os hele vejen gennem livet, hvis vi er indstillet på det. Noget andet, som jeg hæfter mig ved i teksten, er eksistensen af mirakler. Jeg læste engang om en undersøgelse, som viste, at mennesker, der tror på mirakler, har større sandsynlighed for at opleve dem. Mirakler er hændelser, som stort set er usandsynlige ud fra alle statistiske beregninger. Hvordan vinder man 770 millioner i lotto? Hvordan overlever man at falde ud af en flyvemaskine? Alligevel er livet hver dag fuld af mirakler. I Det Nye Testamente bliver vi især præsenteret for miraklerne, og de bliver udført af et menneske, som på sin vis er os alle sammen. For mig viser det den enestående mulighed, som alle mennesker har for at begynde på en proces, som kan afstedkomme et mirakel.
 
Hvis du skulle prædike over bibelstykket, hvem ville du så lade teksten handle om?
Det enkelte menneske. Jeg ville sige, at du indeholder Lazarus-effekten, du indeholder et mirakel. Nu sidder vi her i kirken, lad Gud hjælpe dig med at forløse det. Og så ville jeg sige, at det er påfaldende, at vi mennesker skal have så hårde beviser for alting. Det synes jeg maner til eftertanke. Vi er nødt til at åbne os for, at alting ikke skal bevises, for der eksisterer en energi på et niveau, der ikke kan ses under et mikroskop. Vi er ikke bare kød og blod, og når vi taler om Bibelen, bevæger vi os netop inden for noget, der ikke kan måles, vejes og ses. Vi bør bare være i det. Enten er ting så komplicerede, at vi aldrig kommer til at forstå det, eller også er det så simpelt, at vi ikke kan se det.
 
Hvordan lægger teksten op til, at man personligt kan handle anderledes?
Tro kan flytte bjerge. Og vi kan begynde med os selv. På den måde hæver man sig op over det, som er bestemt for os. Lazarus er død. Basta. Han ligger og stinker bag en sten. Men så kommer der en mand og siger: "Flyt stenen," og Lazarus kommer mod alle forventninger gående ud.
 
Hvem har lært dig mest om Bibelen i dit liv?
Det har hele min familie. Jeg har haft Bibelen og kristendommen med mig altid. 
 
Hvilken bibelsk fortælling har haft størst betydning for dig?
Jabes bøn fra Det Gamle Testamente, som passer godt ind, når vi snakker om denne søndags tekst. Den lyder sådan her: "Gid du vil velsigne mig og gøre mit område stort, gid din hånd må være med mig, og du vil fri mig fra ulykke, så jeg ikke lider smerte". Jabe er den yngste i en søskendeflok, og det lå ikke i kortene, at han, som var født i smerte, skulle have noget som helst. Men denne historie indeholder også et mirakel, for Gud gav Jabe alt, hvad han bad om. På den måde tager Jabe det første skridt til at gøre op med sin skæbne, men overlader derefter i blind tillid magten, til at Gud gør hans område stort, og giver ham det, han har brug for. Det er en bøn, jeg praktiserer hver dag, og det er en måde at leve på: at være åben for mirakler, have tillid til at alt løser sig, og at Gud er tilstedeværende.