Politikere på kirkebesøg: I er afgørende for sammenhængskraften i Danmark

Sorggrupper og julehjælp var på programmet, da tre politikere i denne uge besøgte to kirker i Rødovre. Midt i valgkampen lød budskabet, at kirkerne skal ses som en vigtig ressource i civilsamfundet

De tre politikere (fra venstre) Kasper Sand Kjær (S), Karen Ellemann (V) og Morten Messerschmidt (DF) blev bedt om at fortælle, hvad de havde lært til dagens arrangement. I stedet for at bruge sin tur på at tale spurgte Morten Messerschmidt, om Mikael Wandt Laursen ville bede en bøn for de tilstedeværende. Til venstre ses Peter Birch, biskop i Helsingør Stift.
De tre politikere (fra venstre) Kasper Sand Kjær (S), Karen Ellemann (V) og Morten Messerschmidt (DF) blev bedt om at fortælle, hvad de havde lært til dagens arrangement. I stedet for at bruge sin tur på at tale spurgte Morten Messerschmidt, om Mikael Wandt Laursen ville bede en bøn for de tilstedeværende. Til venstre ses Peter Birch, biskop i Helsingør Stift. . Foto: Leif Tuxen.

Hvilken rolle spiller kirkerne - både folkekirken og frikirkerne - i det danske samfund? 

Det ved de ganske givet selv, men mandag formiddag i denne uge var formålet at oplyse Karen Ellemann (V), Morten Messerschmidt (DF) og Kasper Sand Kjær (S) om netop det spørgsmål, da de tre politikere begyndte dagen i Grøndalslund Kirke i Rødovre, København. 

Selvom besøget i først folkekirken og siden i en frikirke havde været planlagt, før landets politikere kravlede op i lygtepælene, fik politikerne en stor tak for at tage sig tid til at dukke op midt i en travl valgkamp, da Mikael Wandt Laursen, generalsekretær i Frikirkenet, introducerede dagens program. 

De besøgende bestod - udover politikerne - blandt andre af Peter Birch, biskop i Helsingør Stift, Martin Holt Jensen, præst i Grøndalslund Kirke, og Kristian Knudsen, præst i frimenigheden Kristent Fællesskab, der holder til i Højnæskirken to minutters kørsel væk.

De tre folkevalgte stod på række mellem kirkebænkene, da Martin Holt Jensen fortalte om Grøndalslunds Kirkens daglige virke. Udover højmessen er kirken ugentligt vært for blandt andet minikonfirmander, sorggrupper og en onsdagscafé, fortalte sognepræsten.  

Mandagens studiebesøg havde været planlagt, længe inden, valgkampen gik i gang, og formålet var at vise politikerne, hvilken betydelig rolle både frikirkerne og folkekirken spiller for sammenhængskraften i det danske samfund. Her ses Martin Holt Jensen, præst i Grøndalslund Kirke, fortælle de fremmødte om kirkens arbejde.
Mandagens studiebesøg havde været planlagt, længe inden, valgkampen gik i gang, og formålet var at vise politikerne, hvilken betydelig rolle både frikirkerne og folkekirken spiller for sammenhængskraften i det danske samfund. Her ses Martin Holt Jensen, præst i Grøndalslund Kirke, fortælle de fremmødte om kirkens arbejde. Foto: Leif Tuxen

Det er Martin Holt Jensens vurdering, at der kommer mellem 20 og 30 i kirken hver søndag, men på "en god uge" deltager mellem 300 og 500 mennesker i kirkens aktiviteter, som han svarede Morten Messerschmidt, da formanden for Dansk Folkeparti spurgte, hvor mange mennesker der kommer til højmesse.

Stående på række nikkede han, Karen Ellemann og Kasper Sand Kjær samtykkende og i takt til de talendes pointer. 

Særligt medfølende nik fik menighedsrådsmedlem Janne Christiansen, der fortalte om dengang, hun mistede sin lille datter. Hun vidste ikke, hvor hun skulle gå hen med sin sorg, indtil hun opsøgte Grøndalslund Kirke, hvor hun fandt trøst i fællesskabet. Hun var det første af flere levende eksempler på, hvor afgørende en betydning kirken kan have i et menneskes liv.

Efter en times ophold i folkekirken gik turen til Højnæskirken. Her var det præst Kristian Knudsen og generalsekretær Mikael Wandt Laursens tur til at fortælle om kirken, der er en af over 400 frikirker i Danmark. Et estimat, der også omfatter migrantkirker. 

"Vi har et kæmpe arbejde med migrantkirkerne. At få migrantkirker til at tænke i årsregnskaber og få en revisor til at se på dem, ja, der er et stykke vej igen," sagde Mikael Wandt Laursen - måske med henvisning til den omdiskuterede trossamfundslov fra 2018, som lige nu bliver revideret af Kirkeministeriet.  

Det store arbejde til trods kan kirken bruges som en dør ind til samfundet, hvis man kommer udefra, lød det fra biskop Peter Birch.

Det kunne Samuel Safari bekræfte. Han flygtede fra Iran for 37 år siden og fandt ved et tilfælde Højnæskirken, som blev hans vej ind i den danske kultur: 

"I kirken blev jeg accepteret som menneske og fandt betingelsesløs kærlighed og værdi i mit liv, og integrationen lykkedes for mig."

Kirkerne bidrager med ånd

I Højnæskirkens lyse kælderlokaler ventede Lone Lundgreen, dagens sidste levende billede fra virkeligheden, siddende på sin rollator. Hun er førtidspensionist og var i mange år alene med sit barnebarn. Da der intet økonomisk råderum var, valgte Lone Lundgreen at søge julehjælp - både i Højnæskirken og i Grøndalslund Kirke, som hun senere afslørede.

"I dag er mit barnebarn 11 år og trives rigtig godt. Det havde han ikke gjort uden kirken," lød det. 

Lone Lundgreen fortalte dagens deltagere om, hvordan hun fik kontakt til frikirken Højnæskirken, som hjalp hende og barnebarnet med blandt andet julehjælp.
Lone Lundgreen fortalte dagens deltagere om, hvordan hun fik kontakt til frikirken Højnæskirken, som hjalp hende og barnebarnet med blandt andet julehjælp. Foto: Leif Tuxen

Pointen er, som Mikael Wandt Laursen derefter påpegede, at kirkerne bidrager med afgørende elementer til samfundets sammenhængskraft. 

"Vi bidrager socialt, vi bidrager med dannelse, og vi bidrager med ånd. Det budskab, som vi gerne vil give til jer, er, at vi er glade for at være frie," sagde han og fortsatte:

"Vi har brug for, at I taler om, hvad kristendommen, kirken og også nogle gange religion kan bidrage med, selvom vi også godt er klar over, at der er nogle udfordringer på den front."

Den socialdemokratiske integrationsordfører Kasper Sand Kjær var positiv over dagens arrangement, som gav ham en "særlig form for ro" midt i en hektisk valgkamp.

"Jeg er blevet bekræftet i den meget unikke position, som kirkerne spiller i lokalsamfundet, og det ansvar, både frikirker og folkekirken tager for at hjælpe mennesker. Vi skal se politisk på, hvordan vi sikrer de bedst mulige betingelser for, at kirkelivet fortsat kan blomstre og skabe lokalt fællesskab," sagde han. 

Mens Mikael Wandt Laursen filmede de tre politikere, lød det afsluttende budskab fra Karen Ellemann: "Vi er blevet meget klogere. Og er fuldstændig klar over, hvor afgørende vigtigt, det er for sammenhængskraften i Danmark, at vi har både frikirkerne og folkekirken."