Prædikenen om at blive væk var fængende. Den måtte godt have været længere

Det er ikke hver søndag, man sidder tilbage i en kirke og tænker: ”Jeg kunne godt bruge noget mere”. Men det var anmelder Anna Kluges tanke i Musse Kirke på Lolland efter en god, men for kort prædiken

14 kirkegængere var mødt op i Musse Kirke på Lolland, hvor sognepræst Stine Sylvest prædikede kl. 11.
14 kirkegængere var mødt op i Musse Kirke på Lolland, hvor sognepræst Stine Sylvest prædikede kl. 11. Foto: Anna Kluge.

Betyder et krav om lydighed, at vi fritages for ansvar? Det spørgsmål tog jeg med mig fra søndagens højmesse i Musse Kirke. Vi er på Lolland en af de januardage, hvor det aldrig bliver rigtigt lyst. Skyerne hænger tunge og grå på den lave himmel, og flaget slapt og vådt på flagstangen. I den grå stilhed lyder klokkerne, og Musse Kirke toner frem af fugten. 

Musse Kirke er en af Lolland Falster Stifts 110 kirker. Efter sigende en af de ældste middelalderkirker, med kun forstadier til et tårn, som aldrig blev fuldført. En ydmyg lille perle i landskabet. En perle som trænger til kalk, men i et stift med mange kirker og stadig færre indbyggere er det vanskeligt at følge med i vedligeholdelsen. 

Denne artikel er en del af denne serie:
Med Kristeligt Dagblad til gudstjeneste

Selvom kirkerne ligger tæt på Lolland, kræver det en del søgning på nettet at finde en kirke, som holder gudstjeneste søndag formiddag. Her passer hver præst mange kirker, hvilket betyder, at der en given søndag kun er gudstjeneste i et fåtal af dem, og at der kan gå temmelig lang tid imellem gudstjenesterne i en kirke. Det kræver altså planlægning og en vis portion målrettethed at finde gudstjenesten. Man kan ikke bare komme forbi efter en spontan indskydelse. Jeg synes, det er en tanke værd, om kirkelivet kan smøres så tyndt ud over et geografisk område, at det bliver svært at finde.

Alligevel er 14 kirkegængere mødt op i Musse Kirke, hvor sognepræst Stine Sylvest har ydet os den luksus at placere højmessen kl. 11.00. Og tak for at jeg kan få både en rolig søndag morgen og en gudstjeneste. Ugen har rigeligt af stressede morgener, søndag må gerne begynde lidt langsommere.
Musse Kirke er et godt navn til den lille kirke, hvor alt er småt. Så småt, at menighedsrådet har besluttet, at det ikke er nødvendigt at investere i et højtaleranlæg. Stine Sylvest kan da også tale kirken op, men det er vanskeligt at tale naturligt og med variation, når hun må anstrenge sig for at lægge volumen på stemmen.

Til gengæld kan man selv fra bagerste kirkebænk se sognepræstens ansigtsudtryk, hvilket betyder, at en del af forkyndelsen bliver uden ord. Sognepræstens nærvær og smil viser mig, at her er et godt budskab, som hun står inde for, så det er værd at lytte til.

Og jeg lytter gerne, især da prædikenen fanger mig, fordi den taler til erfaringer, jeg kender. Vi hører fortællingen om, hvordan Maria og Josef leder efter deres 12-årige søn og først efter tre dage finder ham i templet.

Stine Sylvest begynder med en fællesmenneskelig erfaring af at blive væk. Jeg kan godt huske følelsen, da jeg som barn ikke kunne få øje på mine forældre i en stor by, og jeg kan huske, da min søn var forsvundet nær Susåen i forfærdelige 15 minutter. Jeg er helt med Stine Sylvest, som konstaterer, at et barn forventes at vise sine voksne lydighed, men spørger, om barnet også skal vise uansvarlige voksne lydighed? Argumentet føres videre i spørgsmålet, om voksne skal vise uansvarlige ledere lydlighed, eller om vi selv har ansvar for vores egne handlinger?

Stine Sylvest svarer med Paulus’ ord, som vi hørte tidligere i gudstjenesten, at vi er forpligtede til at bruge vores forstand med omtanke og altså selv må bære ansvaret for vores handlinger. Det kan aldrig være nok at sige, at vi fulgte en ordre. Jeg er helt med og glæder mig over en prædiken, som forstår at lade mit daglige liv belyse af evangeliet.

Men så er det slut! Alt er småt i Musse Kirke, også prædikenen. Den slutter med den lidt korte opfordring til, at vi må spørge os selv, hvad Jesus ville gøre i den situation, vi står i, for Jesus vil altid gøre det rette. Det er ikke hver søndag, man sidder i en kirke og tænker: ”Jeg kunne godt bruge noget mere”, men det var min tanke.

Og det er måske heller ikke en dårlig følelse at sidde tilbage med. Rækken af meddelelser er kort: Næste søndag er der gudstjeneste i Øster Ulslev Kirke kl. 11. Og den kunne faktisk godt være værd at deltage i. 

Gudstjenesten i Musse Kirke får fire stjerner med en femte mulig stjerne til en prædiken, som tillader sig at fylde mere med en refleksion, der går længere – når nu vi alligevel har fundet frem. 

Højmesse i Musse Kirke på Lolland på 1. søndag efter helligtrekonger den 8. januar 2023. Prædikant: Stine Sylvest. Organist: Jacob Friis-Grigoncza.