Præst i radiogudstjeneste: Indre Mission argumenterer som Taleban og Islamisk Stat

Indre Mission står for en ond teologi, når det gælder homoseksuelle, sagde sognepræst Claus Nybo i P1 i søndags. Missionsfolk i Agger havde i forvejen et anstrengt forhold til præsten, men nu er han gået over stregen, mener kritiker

Det er ikke første gang, at sognepræst i Vestervig-Agger Pastorat Claus Nybo udtaler sig kritisk om Indre Mission. Det er faktisk under ét år siden det skete sidst.
Det er ikke første gang, at sognepræst i Vestervig-Agger Pastorat Claus Nybo udtaler sig kritisk om Indre Mission. Det er faktisk under ét år siden det skete sidst. . Foto: Christian Roar Pedersen/Flickr.

Claus Nybo er en omdiskuteret præst, der i efteråret var genstand for en klassisk kirkekonflikt mellem Indre Mission og andre kirkelige orienteringer i Agger Sogn ved Vesterhavet lige nord for Limfjorden. Dengang kom det frem, at nogle mente, at Claus Nybo skabte skel mellem de kirkelige retninger, og i søndags pustede han igen til konflikten.

Det gjorde han, da han fra prædikestolen kaldte de missionskes teologi for ond, og da han i et interview efterfølgende sagde, at Indre Missions formand, Hans-Ole Bækgaards, syn på homoseksualitet havde visse ligheder med Taleban og Islamisk Stat. Gudstjenesten blev transmitteret på P1, hvor det først lød i prædikenen:

”Vi kristne kender til sådanne spilleregler inden for Moseloven, andre inden for Koranen. Således bruger visse kirkelige samfund, også inden for folkekirken, to af disse lovbestemmelser fra Tredje Mosebog til at fordømme mennesker, der er homoseksuelle, idet de finder denne form for kærlighed ganske uforenelig med en kristen levevis. Og ved I, hvad der står I en af de lovtekster? Der står, at de skal lide døden, at de selv har skylden for deres død. Jeg må sige helt klart, at det syn på Guds skabninger er en dårlig og ond teologi.”

Umiddelbart efter gudstjenesten blev Claus Nybo interviewet og spurgt omden pågældende bredside, hvortil han svarede:

”Jeg har også skrevet – sammen med en, der hedder Tobias – nogle store artikler i Nordjyske og været oppe og diskutere med Hans-Ole Bækgaard blandt andet. Men det nytter ikke noget. Jeg mener, at det er simpelthen så ondt. Og jeg fatter ikke, at en folkekirke kan rumme sådan noget, at man kan inkludere gamle tekster, gamle spilleregler fra Tredje Mosebog. Vi kender det jo fra Taleban, vi kender det fra Irak, fra Islamisk Stat, fra Iran. Det er jo det samme,” sagde han og blev her afbrudt af P1’s journalist Lisbeth Brocelius Meléndez:

”Nu nævnte du Hans-Ole Bækgaard med navn, og han ville nok betakke sig for at blive sat i samme kategori som Taleban.”

Spørger man Claus Nybo, er det dog en misforståelse, hvis man tror, at han sammenligner Indre Missions formand og andre missionsfolk med den islamistiske bevægelse Taleban, siger præsten nu.

”Det er Lisbeth Brocelius Meléndez (journalisten på P1, red.), der udlægger det sådan, at jeg sammenligner Hans-Ole Bækgaard med Taleban. Det gør jeg ikke. Jeg siger, at han bruger de samme argumenter som islamisterne, når man henviser til de gamle lovtekster, der siger, at homoseksualitet er syndigt og skal udryddes. Jeg har aldrig forstået, at en kristen kan bruge sådan en henvisning.”

Hvis der fandtes et indremissionsk teokrati i Danmark, ville homoseksuelle så blive hængt fra kraner og smidt ud fra højhuse, som det har været tilfældet i nogle af de regimer, du nævner?

”Nej, sådan skal det ikke opfattes. Jeg mener bare, at det er kedeligt, at man bruger nogle gamle lovtekster fra Mosebøgerne til at gå i kødet på det at være homoseksuel. Jeg kender Hans-Ole Bækgaard som et sødt og rart menneske, men jeg håber bare, at han vil komme til at tænke anderledes om de mennesker, der i århundreder har lidt under samfundets forkvaklede spilleregler angående seksualitet.”

Der har tidligere været rygter om, at missionsfolk i Agger ville have en ny præst, fordi du skabte skel. Er det ikke forståeligt nok, når du står på prædikestolen og siger, at deres syn på mennesker er udtryk for ”en ond og dårlig teologi”?

”Nej, det er ikke forståeligt, for jeg er sat til at forkynde evangeliet rent og purt. Hvis jeg synes, at nogen diskrediterer evangeliet, så må jeg sige det.”

De fleste præster i folkekirken deler dit syn på homoseksualitet, men vil samtidig mene, at et mindretal i folkekirken og millioner af kristne ude i verden kan komme frem til en anden fortolkning, uden at det er ond teologi.

”Jeg kan ikke sige andet, end at det er dårlig teologi. Jeg tror ikke, at folk fra Luthersk Misison og Indre Mission vil de homoseksuelle noget ondt, men det ender de med at gøre, fordi deres teologi er dårlig.”

Som nævnt har der i nogen tid været et anstrengt forhold mellem Indre Mission i Agger og Claus Nybo. Men denne gang er præsten gået langt over grænsen, mener Viggo Iversen, der sidder i bestyrelsen i den lokale missionsforening. Hvad han ved af, kommer ingen fra Indre Mission til gudstjeneste ved Claus Nybo, og med de seneste udtalelser er det svært at ane en forbrødring i fremtiden, mener han.

”Jeg er meget pikeret, fordi jeg selv har været en del af den fløj i Indre Mission, der gerne ville have en moderat tilgang over for dialog med Claus. Men når han siger sådan noget her, så mister han alle de mest moderate også. Claus vil gerne favne minoriteter, og det er en fin egenskab. Men hans idé om tolerance klinger hult, når man åbenbart er ligesom Taleban og Islamisk Stat, hvis man ikke er enig med ham. Og han ved udmærket, hvilke billeder det skaber i folks hoveder,” siger han.

Ifølge Viggo Iversen er det en kombination af Claus Nybos teologiske holdninger og hans polemiske facon, der afholder nogle af de mere teologisk konservative sognebørn fra at komme til hans gudstjenester.

I dette tilfælde kammer hans polemik bare over, mener Viggo Iversen, der i mange år har været byrådspolitiker for De Konservative og muligvis stiller op igen ved det kommende kommunalvalg. Claus Nybo stiller op for Socialdemokratiet.

”Det er en karikeret kritik. Han siger, at vi argumenterer ud fra Moseloven, men jeg kender ingen, som bruger Moseloven som argument for deres syn på homoseksualitet. Det har jeg aldrig hørt nogen gøre.”

Indre Missions formand, Hans-Ole Bækgaard, ønsker ikke at kommentere Claus Nybos udtalelser, men henviser til nogle debatindlæg, han har skrevet i Nordjyske i juni som svar på en anden kritik fra Agger-præsten. Her lyder det blandt andet:

”Jeg mener, at Bibelen er Guds ord og ikke blot ældgamle tekster, som vi ikke kan bruge i dag. Jeg har ikke hævdet, at ægteskabet er et guddommeligt indstiftet sakramente, men er en hellig ordning mellem mand og kvinde. Jeg har heller aldrig ment, at kærlighed mellem to af samme køn er en dødssynd (som er et gammelt katolsk begreb), ligesom jeg heller ikke har taget udgangspunkt i Det Gamle Testamentes love for det jødiske folk.”

Kristeligt Dagblad forsøgte at få en kommentar fra biskop over Aalborg Stift Henning Toft Bro, men han vendte ikke tilbage på avisens henvendelse.