Præst skal i fængsel for seksuelt forhold til mindreårig

En forhenværende præst får fængselstraf og frakendes retten til at virke som præst for blufærdighedskrænkelse og misbrug af sin position, oplyser anklager

Retten i Sønderborg har givet manden en dom på seks måneders fængsel. Fire af dem er betinget, mens de resterende to er ubetinget og altså derfor skal afsones.
Retten i Sønderborg har givet manden en dom på seks måneders fængsel. Fire af dem er betinget, mens de resterende to er ubetinget og altså derfor skal afsones. Foto: Retten i Sønderborg.

En 57-årig mandlig præst er onsdag blevet dømt for at have misbrugt sin alder og stilling til at indlede et forhold til en 17-årig pige. Det siger anklager Søren Frederiksen til Kristeligt Dagblad.

Retten i Sønderborg har givet manden en dom på seks måneders fængsel. Fire af dem er betinget, mens de resterende to er ubetinget og altså derfor skal afsones. Derudover forbyder retten manden at lade børn under 18 år tage ophold i hans bolig, og han frakendes retten til at virke som præst, oplyser anklageren.

Manden var tiltalt for i alt fire forhold, herunder voldtægt, voldtægtsforsøg og blufærdighedskrænkelse fra november 2021 til og med begyndelsen af januar 2022.

Dommeren fandt ifølge anklager Søren Frederiksen ikke tilstrækkelige beviser for, at der havde været tale om voldtægt eller forsøg på voldtægt. Den 57-årige mand er derfor blevet frifundet for voldtægt og voldtægtsforsøg, men dømt for at have misbrugt sin alder og stilling til at forføre den unge kvinde og krænke hendes blufærdighed.

Den 57-årige selv har nægtet sig skyldig i alle anklager, men under retssagen erkendte han en seksuel relation til pigen.

Ifølge anklageskriftet har præsten "under groft misbrug af sin alder og erfaring" og "under misbrug af sin stilling som sognepræst" udnyttet den mindreårige pige, som var ham "betroet til opdragelse". 

Relationen var ifølge den 57-årige mand frivillig og blev indledt, da pigen flyttede ind i præstegården hos ham og hans nu ekskone. 

Den 57-årige har i retten forklaret, at pigen flyttede ind hos ham og hans daværende hustru som en form for aflastning fra pigens eget "højspændte" familieliv. I retten kom det også frem, at han og hans daværende hustru havde tilbudt hende husly i håb om at kunne give hende den ro, hun nok havde brug for, da hun åbenlyst havde det psykisk vanskeligt.

“Hun fortalte om den dysfunktionelle familie, hun kom fra, og det var ikke mig, men min kone – nu ekskone – som foreslog, at hun kunne flytte ind hos os. Vi skulle være de relationer, hun kunne være tryg ved. Relationer, hvor hun havde nogen at tale med. Det var jo det, hun ikke havde hjemmefra hos sin mor, hvor det var meget højspændt,” forklarede præsten ifølge Ekstra Bladet.

Efter domsfældelsen har den 57-årige bedt om betænkningstid, inden han svarer på, om han vil anke dommen.