Præster har modtaget truende sms’er: ”Forbereder du dig på at dø?”

Tolv sognepræster er blandt modtagerne af enslydende trusler ifølge opgørelse fra Rigspolitiet

”Forbereder du dig på at dø?,” lød den SMS som sognepræst Louise Britze Kijne modtog. Foto - Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
”Forbereder du dig på at dø?,” lød den SMS som sognepræst Louise Britze Kijne modtog. Foto - Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Religiøst motiverede hadforbrydelser mod kristne er tredoblet fra 8 sager i 2019 til 25 sager i 2020. Det viser Rigspolitiets seneste opgørelse.
Den store stigning kan ifølge politiet henføres til 12 sager om sognepræster, der har modtaget truende beskeder.
”Forbereder du dig på at dø?”, lød den sms, som sognepræst Louise Britze Kijne modtog.
”Det er klart, at jeg blev forskrækket. For mig er det en kraftig markør, når der tales om at forberede sig på at dø. Jeg var beroliget ved, at beskeden ikke så ud, som om den var rettet specifikt til mig eller min kirke,” siger Louise Britze Kijne, sognepræst i Simeon-Sankt Johannes Sogn på Nørrebro i København.
Beskeden rummede flere korancitater:
”Hvis nogen ønsker sig en anden religion end islam, så vil den ikke blive godtaget fra ham (Allah, red.), og i det hinsidige vil han være blandt de fortabte.”
Og det lyder også:
”Sandelig, Allah har forbandet dem, der fornægter troen, og beredt dem en flammende ild.”
Sognepræsten delte beskeden i en lukket Facebook-gruppe for præster, og flere af hendes kolleger kunne berette, at de havde modtaget lignende beskeder:
”Nogle af dem mente, at beskederne var en slags telefonfis, mens andre slog det hen med humor og henviste til, at vi jo alle skal dø på et tidspunkt. Men de fleste syntes som jeg, at det var uhyggeligt,” siger Louise Britze Kijne.
Louise sendte en kopi af beskeden til sin provst og gik derefter på politistationen for at anmelde sagen:
”Jeg kunne ikke forklare, hvorfor netop jeg havde modtaget sådan en besked. Jeg havde hverken optrådt i medierne eller deltaget i markante aktiviteter eller debatarrangementer,” siger Louise Britze Kijne.
Sognepræsten blokerede afsenderen af beskeden på sin telefon, men modtog senere endnu en besked, denne gang fra et andet nummer.
”Også den besked meldte jeg til politiet. For jeg ved, at frygt slider på os, hvis vi ikke gør noget ved det. For mig var det vigtigt at handle, og det er godt at se, at det blev taget alvorligt, både af folkekirken og af politiet,” siger Louise Britze Kijne.