Radikal politiker: Ordene fra Jesus er et værn mod samfundets stresskultur

Søndagens tekst om den travle Martha og den rolige Maria minder os om, at vi indimellem skal tage den med ro og spidse ører, siger folketingskandidat Christian Friis Bach (R). Et budskab, han selv kæmper med at internalisere

"Tit er det på grund af andre, at vi stresser, selvom det ikke er det, de andre beder om," siger Christian Friis Bach (R).
"Tit er det på grund af andre, at vi stresser, selvom det ikke er det, de andre beder om," siger Christian Friis Bach (R). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Hvad er den vigtigste pointe i dagens tekst?

Det er pointen om, at man skal huske at finde ro til at lytte og tænke. Det synes jeg er et vigtigt budskab i dag, hvor vi ser en meget bekymrende udvikling med utrolig mange, der får stress. Det gælder især de unge. En fjerdedel af alle unge har været til lægen eller sygemeldt på grund af stress. Vi har fået en hverdag, hvor vi hele tiden er i gang med noget og skal præstere, levere og imponere. 

Hvis du skulle prædike over bibelstykket, hvem ville du så lade teksten handle om?

Jeg blev forleden ringet op af en købmand oppe i Nordjylland, der foreslog, at vi genindførte søndagslukket i butikkerne. En af grundene var, at det ville give en lille smule fred – i det mindste én gang om ugen. Den idé har jeg taget med mig videre, og jeg har mødt en enorm stor opbakning til forslaget. Det skyldes, at der er et meget stort behov i vores samfund for at finde noget ro i hverdagene. Det tror jeg, jeg ville prædike om. 

Er der noget i dit eget liv, som du synes bliver sat i relief af tekststykket?

Det er der i den grad. For jeg er ikke selv det gode eksempel, når det kommer til det budskab, jeg taler om. Heller ikke over for mine børn. Så jeg siger det ikke for at pudse glorien. Jeg er én af de værste til at knokle døgnet rundt, sætte en masse ting i gang og glemme at finde ro. Men for mig er det dét, den bibeltekst minder mig om. Den tidligere svenske statsminister Tage Erlander sagde: Man skal filosofere en halv time hver dag, og hvis man har rigtig travlt, så skal man sætte det op til en halvanden time. Det er der noget visdom i, som flugter med den bibeltekst.

Hvem har lært dig mest om Bibelen i dit liv?

Det har min kone, Karin Friis Bach. Karin er katolik – hendes mor er fra Rom – og troen er meget dybere forankret i Karin, end den er hos mig. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at hun er god til at finde tid til at reflektere og filosofere. Hun har en anden besindelse og en anden dybde, end jeg selv har. Vi har begge to været gennem et kræftforløb, og hun har været god til at finde en balance i det gennem sin sindsro og eftertanke. Det prøver jeg selv at lære af hende. 

Hvilke overraskelser vil du gerne pege på i fortællingen?

Der er måske noget med den manglende forståelse mellem Martha og Maria, jeg finder lidt overraskende. Det siger noget om, at man skal øve sig i at afstemme de forventninger, man har til hinanden. Der er rigtig mange ægteskaber og venskaber, der går i stykker, fordi man ikke forstår hinanden. Hvor den ene føler, at man yder mere end den anden. Det har Martha åbenlyst ikke fået afstemt med Maria.

Hvordan lægger teksten op til, at man personligt kan handle anderledes?

Tit er det på grund af andre, at vi stresser, selvom det ikke er det, de andre beder om. Martha gør jo alt det, hun gør, for Jesu skyld. Men Jesus beder om det modsatte. Han vil nok hellere undvære det måltid, hun laver til ham. Det vigtigste for Jesus var, at Martha lyttede og var til stede. Når vi har gæster, stresser vi ofte, fordi vi stræber efter, at der skal være helt rent, maden skal være enestående og rammerne perfekte. Men det er jo ikke det, vores gæster kommer for. De kommer for at tale med os og være til stede. Det skal man huske.