Radikale religiøse rejser til udlandet: De mener nok, at Danmark er et af de mest kristendomsskeptiske lande

Der er gode grunde til, at sekteriske kristne grupper og deres ledere i flere tilfælde rykker til udlandet efter at have været i mediernes og myndighedernes søgelys, påpeger eksperter

Christian Hedegaard er en af de danske kristne, der er taget til USA efter dårlig medieomtale. Han blev blandt andet kendt for at opfordre syge mennesker til at droppe medicinen og søge helbredelse gennem bøn samt for at stille op med våben til fotografering, som det ses her. Arkivfoto. - Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.
Christian Hedegaard er en af de danske kristne, der er taget til USA efter dårlig medieomtale. Han blev blandt andet kendt for at opfordre syge mennesker til at droppe medicinen og søge helbredelse gennem bøn samt for at stille op med våben til fotografering, som det ses her. Arkivfoto. - Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

I denne uge kom et kristent netværk med rødder i frikirken Faderhuset igen i mediernes søgelys, efter at et tidligere medlem stod frem i Jyllands-Posten med historier om psykisk og fysisk vold mod både børn og voksne i gruppen.

Selvom Faderhuset formelt blev opløst i 2013, har en del af de tidligere medlemmer i en årrække befundet sig i Tjekkiet, hvor de har levet under den ene stifter Ruth Kristiansens ledelse, langt fra danske myndigheder og medier.

At religiøse grupper eller deres ledere rykker til udlandet, er ikke et særsyn. Mens Faderhuset i 2016 sendte medlemmer til Tjekkiet, har flere kristne med dårlig presse i de senere år taget turen til USA. 

Det drejer sig blandt andre om stifteren af den kristne gruppe Evangelist, Christian Hedegaard, der i 2013 fik en dom for at have brudt loven om sundhedsfaglig virksomhed ved at udøve kvaksalveri. Christian Hedegaard driver i dag en kirke i USA, Powerhouse Florida.

Det samme er tilfældet med den selvudnævnte kristne reformator Torben Søndergaard, der i 2019 kom under hård kritik i TV 2-dokumentaren “Guds bedste børn”. Her kunne seerne blandt andet se, hvordan voldsomme dæmonuddrivelser fandt sted i hans gruppering, The Last Reformation, og efter den massive mediedækning rykkede også Torben Søndergaard til USA, hvor han har siddet i fængsel i et halvt år – ifølge ham selv skyldes det grundløse anklager om ulovlig omgang med våben.

Også præsten Christian Laursen, der i 2012 blev afsløret i at have behandlet og ydmyget børn og unge groft i regi af Byens Kirke i Silkeborg, rejste efterfølgende til USA for at etablere en kirke. 

Danmarks kritiske presse

I Danmark har vi en kritisk presse, som er en af årsagerne til, at religiøse grupper eller deres ledere med dårligt ry i flere tilfælde har forladt landet. Det siger Peter Lodberg, der er professor mso ved Aarhus Universitet. 

"Vi har tradition for at være skeptiske over for trossamfund, som drager så store konsekvenser af egen tro, at de indretter sig med en stærk etik og indre kultur, hvor man lægger afstand til den omgivende verden."

Ifølge Peter Lodberg er vi nemlig med folkekirken vant til en udadvendt kirke. 

"Det almindelige i Danmark er at være medlem af folkekirken, som indgår i samvirke med kulturen og verden."

I tilgift med denne indbyggede skepsis hos danskerne har mediernes interesse i de små trossamfund resulteret i flere opsigtsvækkende historier om, hvad der sommetider foregår internt, siger Peter Lodberg.

"De små trossamfund, som ikke vil have med verden at gøre, får det her sekteriske præg, og det har vist sig at være usundt, fordi det fremelsker en kultur, som lukker sig om sig selv og får sine egne spilleregler. Det kan gå ud over dem, der ikke har magten i sådan et trossamfund. Eksempler på dens slags misbrug har den kritiske presse udstillet." 

Derfor rykker små religiøse grupper og deres ledere til udlandet for at være i fred.

"I andre lande er der mere, der kan gå under radaren. I en amerikansk sammenhæng, hvor der er millioner af mennesker og rigtigt mange kirkesamfund, er det ikke unormalt eller usædvanligt, at der opstår et lille kirkesamfund fra udlandet. Det har man været vant til altid."

Bedre forhold i USA

Ifølge Leif Andersen, der er lektor ved Menighedsfakultetet i Aarhus, er den mest korrekte betegnelse, for når disse kristne grupper og deres stiftere rejser til udlandet, at de flygter.

"I deres verdensbillede er Danmark nok et af de mest kristendomsskeptiske lande i verden, og derfor flygter de simpelthen," siger Leif Andersen og tilføjer:

"Det er også rigtigt, at Danmark er et af de mest sekulariserede lande i verden, og at USA for eksempel har et mere liberalt forhold til religion i mere ekstreme udgaver. Der skal meget til derovre, før man griber ind fra myndighedernes side," siger Leif Andersen.

Han påpeger, at Danmark er et lille samfund, hvor man nemt bliver marginaliseret, mens man i et større samfund som USA har langt nemmere ved at finde sammen med ligesindede. Og at man ikke stikker lige så meget ud med sine alternative overbevisninger, hvilket kan være med til at tiltrække de kristne grupper.

"I Danmark griber man også hurtigere ind, end i andre lande, ved mistanke om misbrug. Det kan være af børn eller andre sårbare mennesker," siger Leif Andersen.