Rekordmange søger julehjælp: ”Der er total desperation”

Efterårets stigende priser på alt fra dagligvarer til energi får mange til at bekymre sig over, hvordan de skal klare sig økonomisk gennem julen. Organisationer melder om rekordstor søgning til julehjælp

Frelsens Hær uddeler julehjælp i 2016. Flere hjælpeorganisationer melder om rekordstore ansøgningstal til julehjælp i år.
Frelsens Hær uddeler julehjælp i 2016. Flere hjælpeorganisationer melder om rekordstore ansøgningstal til julehjælp i år. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix.

Mens de velstillede så småt begynder at tænke på, hvad børn og børnebørn mon skal have i julegave i år, hænger der en sort sky af bekymring over mange mindrebemidlede danskere, og flere hjælpeorganisationer melder allerede nu om rekordstore ansøgningstal til julehjælp. 

En af dem, som i forvejen havde en skrabet økonomi, men som på grund af de stigende priser på el, varme og madvarer nu er afhængig af julehjælp for at få tingene til at løbe rundt, er 47-årige Benthe Mie Jørgensen fra Glamsbjerg på Vestfyn. 

"Da jeg flyttede ind i min lejlighed, lagde jeg budget ud fra, hvad jeg havde fået at vide, at det ville koste i el og varme, men i mellemtiden er min husleje steget med 400 kroner i eludgifter og 300 kroner i varme, og regningerne bliver ved med at vokse," fortæller Benthe Mie Jørgensen, som er uddannet mejerist og tidligere har arbejdet som husassistent på et plejehjem. 

Engang var Benthe Mie Jørgensen i en position, hvor hun havde økonomisk overskud til at give penge til julehjælp til andre. I dag har hun selv brug for den. 

"Julehjælp gør det muligt for mig at give mine tre børn på 19, 16 og 9 år en god jul, så vi kan hygge sammen, som vi plejer. Glæden ved at kunne give dem hver især en gave gør rigtig meget for mig som mor." 

Benthe Mie Jørgensen er langtfra alene med sin fortælling. Selvom kalenderen kun er nået til midten af oktober, er siden om julehjælp allerede en af de mest besøgte på folkekirken.dk med 11.916 visninger i september 2022. På samme tidspunkt i 2021 havde siden kun haft 2801 visninger.

Den bekymrende tendens taget i betragtning kan man kun frygte, hvad der vil ske for mange trængte danskere, når julen for alvor banker på døren, siger Jeanette Bauer, der er chef for Kirkens Korshær. 

"Der er total desperation for de stakkels mennesker. Folk mangler helt basale ting og udtrykker allerede nu bekymring over juletiden, hvor de ikke ved, hvordan de skal få enderne til at hænge sammen. Også folk, som før har haft en beskeden økonomi og klaret sig selv, men som nu på grund af el- og varmeregninger ryger ud over kanten." 

Med andre ord bliver det en spændende jul "på den dårlige måde", supplerer Lars Lydholm, der er informationschef i Frelsens Hær.  

"Folk er desperate og med god grund. Alt tyder på et markant højere ansøgertal end tidligere år, og vi forventer, at vi ender med at hjælpe en større del, end vi plejer. Vi har også besluttet at lade alle satser stige med 10 procent for at inflationssikre vores julehjælp, der plejer at ligge på mellem 800 og 2000 kroner, alt afhængigt af antallet af børn," siger Lars Lydholm. 

Informationschefen hæfter sig ved, at det er donationer fra "hr. og fru Danmark", som hvert år gør det muligt for Frelsens Hær at uddele julehjælp, men de har også færre penge mellem hænderne. 

"Priserne er steget for alle i Danmark, så flere er kommet under et større økonomisk pres, end de plejer at være. Gaver til velgørenhed er et af de steder, man kan spare, uden at det gør ondt på én selv. Problemet er bare, at det ender med at gøre ondt på andre."

En stigning på 67 procent

At flere familier allerede nu er bekymrede for, hvordan de skal klare sig økonomisk gennem højtiden, mærker man også hos Mødrehjælpen, som hvert år uddeler julehjælp til trængte familier. 
 
Da organisationen i begyndelsen af oktober åbnede for ansøgninger, modtog de 1340 på under et døgn. Det er en stigning på 67 procent fra sidste år, hvor 800 ansøgte om julehjælp den første dag. 
 
"Det er et voldsomt tal. Det er selvfølgelig kun en tendens, men det vidner om, at mange allerede nu er bekymrede for, hvordan i alverden de skal holde en god jul, ligesom de ikke aner deres levende råd i forhold til, hvordan de både skal betale elregning og sætte mad på bordet. Folk er pressede på en måde, som vi ikke har oplevet i mange, mange år," siger Ninna Thomsen, der er direktør i Mødrehjælpen. 
 
Ligesom Lars Lydholm fra Frelsens Hær er Ninna Thomsen bekymret for at kunne yde den tilstrækkelige hjælp til alle ansøgere. 
 
"I sidste ende er vi afhængige af støtte fra fonde, virksomheder og danskerne selv. Vi ved, at langt de fleste danskere er ramt af de stigende priser, men vi håber alligevel på danskernes støtte til Mødrehjælpens Julehjælp," siger direktøren. 

Hos den kirkelige organisation Blå Kors Danmark kneb det allerede sidste år med at kunne uddele julehjælp til over 8000 ansøgere, og i år bliver det ”kun værre”, vurderer generalsekretær Christian Bjerre.

"Vi oplever, at der er ekstra meget brug for hjælp lige nu. Der er mange familier på overførselsindkomst, som i forvejen har svært ved at få tingene til at gå op denne vinter, og som får det endnu mere svært til jul, og derfor vil vi gerne hjælpe dem med at få råd til lidt mere i julehøjtiden,” siger Christian Bjerre, som forventer et rekordstort antal ansøgere, når tilmeldingen til julehjælp, som i år består af et gavekort på 500 kroner til Lidl og 200 kroner til Blå Kors’ genbrugsbutikker, åbner på mandag. 

Også fra politisk hold er der blevet taget skridt for at imødekomme det rekordstore behov for julehjælp. I september besluttede social- og ældreminister Astrid Krag sammen med et bredt politisk flertal at tilføre 10 millioner kroner yderligere til puljen til julehjælp, som ifølge Social- og Ældreministeriet årligt plejer at bestå af cirka fem millioner kroner. 

Men for hjælpeorganisationerne peger det voksende behov for julehjælp på et langt større problem med socialt udsatte familier – særligt i en tid med stigende priser:

"Grundlæggende set kan det i et samfund som vores ikke passe, at så mange mennesker skal leve i så usikker og sårbar en situation som den, mange står i lige nu. Det handler om at sikre mennesker en god tilværelse hele året og ikke kun til jul," siger Jeanette Bauer fra Kirkens Korshær.