Retsteolog: Flemming Pless har givet sig selv tavshedspligt

Det er ikke rigtigt, når sognepræst Flemming Pless henviser til tavshedspligt, siger retsteolog

Siden maj har det været offentligt kendt, at sognepræst Flemming Pless er blevet sendt på orlov efter adskillige beskyldninger om upassende adfærd over for en række kvinder.
Siden maj har det været offentligt kendt, at sognepræst Flemming Pless er blevet sendt på orlov efter adskillige beskyldninger om upassende adfærd over for en række kvinder. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix.

Hverken Kirkeministeriet, Københavns Stift eller biskoppen udtaler sig om den verserende advokatundersøgelse, der skal afdække de beskyldninger om krænkelser, der hænger over hovedet på sognepræst Flemming Pless.

Tavsheden skyldes, at der er tale om en personsag, og derfor er der ingen myndigheder, der overhovedet kan eller vil bekræfte, at der er en advokatundersøgelse i gang, hvad Kristeligt Dagblad ellers har erfaret fra centrale kilder i sagen.

Tavshedspligten omfatter imidlertid ikke hovedpersonen Flemming Pless selv, og ifølge retsteolog Kristine Garde har han retten på sin side til at gå i pressen og erklære sin uskyld, hvis det var det, han ville.

Det forklarer hun i denne uges udsendelse af Kristeligt Dagblads podcast ”Tro Om”, der handler om advokatundersøgelsen af Flemming Pless. Sognepræsten, der i foråret blev sendt på orlov fra sit embede ved Christians Kirke i København, har ellers gentagne gange sagt, at fordi han er tjenestemand, må han ikke kommentere klager over ham.

“Som tjenestemand må man ikke kommentere klager, det kan kun biskoppen gøre,” sagde han i maj, da Kristeligt Dagblad havde fået adgang til klagerne over ham. Det budskab lød igen fredag i sidste uge. Her afleverede han ifølge Kristeligt Dagblads oplysninger sammen med en advokat fra Præsteforeningen sin fremstilling af sagen til advokaterne fra Kromann og Reumert, der er blevet udvalgt til at stå for advokatundersøgelsen.

”Jeg udtaler mig ikke om den sag. Det kan kun biskoppen. Som tjenestemand er man underlagt tavshedspligt,” sagde Flemming Pless.

Men det er altså ikke helt rigtigt, for han er fri til at udtale sig om sin egen personsag, vurderer Kristine Garde.

”Det måtte han principielt og faktuelt gerne gøre. Han har valgt ikke at gøre det, og det synes jeg da også er klogt. Det er også det, hans fagforening, Præsteforeningen, normalt råder præster til at gøre. De siger ’lad være med at få pressedækning på den sag, det skader’,” siger hun i programmet Tro Om.

Her giver hun også sit forsigtige bud på, hvordan sagen ender, når advokatundersøgelsen engang er færdig:

”Det er svært at sige, når jeg ikke ved nøjagtigt, hvad opdraget til undersøgelsen er. Men jeg vil nu sige, at når han har engageret Præsteforeningen, som er forhandlingsberettigede i forhold til Kirkeministeriet, ville jeg ikke blive overrasket, hvis det ender med en favorabel fratrædelsesordning for Pless,” siger Kristine Garde.

Kristeligt Dagblad har spurgt Flemming Pless, om retsteologens vurdering af hans tavshedspligt ændrer ved hans lyst til at udtale sig. Han svarer i en sms:

”Jeg kan kun sige, hvad jeg tidligere har sagt. Det er min opfattelse, at det kun er Københavns biskop, der kan udtale sig. Jeg er tjenestemand og skal stå ret, indtil andet fortælles mig af biskoppen og min advokat. Den, der har tid at vente, får også sagt tingene ordentligt.”

Ifølge Kristeligt Dagblads oplysninger forventes advokatundersøgelsen at være færdig i slutningen af september.

Lyt til Kristeligt Dagblads podcast ”Tro Om” med retsteolog Kristine Garde her