Roskilde Stift er et Minidanmark: Her er de forskelle, en ny biskop skal have for øje

Tager man ud og taler med de engagerede sjællændere, der driver sognene i Roskilde Stift, har de ikke nødvendigvis grøn kirke på ønskesedlen til en ny biskop. Men de vil gerne have synlighed, mindre bureaukrati og bedre trivsel i sognene

Det grundtvigsk prægede stift har hverken den laveste eller højeste medlemsandel i landet, men det godt 5.480 km2 store stift er til gengæld meget varieret, med både storbyliv, landsbyliv, øliv samt bysogne med tilvækst og landsogne med affolkning.
Det grundtvigsk prægede stift har hverken den laveste eller højeste medlemsandel i landet, men det godt 5.480 km2 store stift er til gengæld meget varieret, med både storbyliv, landsbyliv, øliv samt bysogne med tilvækst og landsogne med affolkning. Foto: Leif Tuxen.

Syrenerne er på nippet til at springe ud, og under en af dem sidder Per Faartoft Ettrup, menighedsrådsformand i Boeslunde Kirke, og nyder en stille cerut. Der er en uge til afslutningen af første runde i bispevalget, men formanden har endnu ikke kastet sin stemme.

Her på den vestsjællandske kyst ud mod Storebælt er der langt til bispesædet i Roskilde i den østlige del af stiftet. Og på afstand af domkirkebyen har formanden nøje fulgt bispekampen og de visioner, der er fremlagt af de fire kandidater.