Selvom kirke indfører velsignelse af homoseksuelle, vil ærkebiskop ikke

Church of England bevæger sig i en svær teologisk balancegang, når det gælder homoseksuelle ægteskaber

Ærkebiskoppen af Canterbury, Justin Welby, vil fortsat ikke vie homoseksuelle par.
Ærkebiskoppen af Canterbury, Justin Welby, vil fortsat ikke vie homoseksuelle par. . Foto: Richard Heathcote/AP/Ritzau Scanpix.

Bispekollegiet i den engelske statskirke, Church of England, har besluttet at tillade kirkelig velsignelse af homoseksuelle par, men en egentlig kirkelig vielse kan ikke komme på tale.

Trods beslutningen siger ærkebiskoppen af Canterbury, at han ikke vil give sådanne velsignelser af hensyn til det verdensomspændende anglikanske kirkefællesskab.

Dermed fortsætter moderkirken i den anglikanske kirke sin teologiske linedans i spørgsmålet om homoseksuelle par og deres status i kirken.

”Det er for meget for den konservative evangelikale fløj i kirken, og det er ikke nok for den mere inkluderende fløj. Der er tydeligvis en mangel på fælles forståelse for, hvilken retning kirken skal gå i, og det er min fornemmelse, at tempoet er blevet bremset af de stadigt flere evangelikale biskopper, som er udpeget over det seneste årti,” forklarer religionssociolog Andrew McKinnon fra universitetet i Aberdeen.

Når det er sagt, forventer han, at kirken over tid vil følge kirken i Wales og Skotland.

”Undersøgelse viser, at de yngre generationer ikke ser parforhold mellem to af samme køn på samme negative vis som deres forældre og bedsteforældre,” fremhæver han.

Biskopperne har undskyldt for, at kirken ikke været imødekommende nok over for homoseksuelle.

“Vi har ikke elsket jer, som Gud elsker jer, hvilket har været inderligt forkert”, hedder det i det brev, som biskopperne offentliggjorde på et pressemøde fredag.

Her præsenterede biskopperne rapporten ”At leve i kærlighed og tro”, som er resultatet af en seks år lang proces, hvor kirken har analyseret, hvad den kalder ”identitet, seksualitet, parforhold og ægteskab”.

Forud for offentliggørelsen af rapporten var der fra politisk side pres på biskopperne for, at kirken tilpassede reglerne, så den fulgte landets verdslige lovgivning, som i lighed med blandt andre Danmark tilbyder vielser af to af samme køn.

Parlamentsmedlemmet Penny Mordaunt havde før da skrevet et åbent brev til sin lokale biskop i Portsmouth med en opfordring til at bringe kirkens regler i overensstemmelse med landes love. Med andre ord burde kirkens præster i lighed med borgerlige giftefogeder også tilbyde at forestå homoseksuelle vielser.

Penny Mordaunt er også leder af Underhuset – og det betyder, at hun er medlem af kabinettet, som er regeringens inderkreds.

Men hun er teologisk ude på dybt vand, skriver juraprofessor Andrew Tettenborn i det politiske magasin The Spectator.

”Hun tager fejl, når hun forsøger at belære Church of England om homoseksuelle ægteskaber,” skriver Andrew Tettenborn.

Church of England er moderkirken i det verdensomspændende anglikanske kirkefællesskab, og ærkebiskoppen af Canterbury bliver set som den første blandt ligemænd. På pressemødet fredag forklarede han, at han ikke selv ville udføre dem selvom han støtter den kirkelige velsignelse af homoseksuelle par.

”Fordi min pastorale omsorg og ansvar er at sikre enheden i hele kirkefællesskabet, så vil jeg ikke personligt bruge ritualet,” sagde Justin Welby ifølge BBC. Omvendt har nummer to, ærkebiskoppen af York Stephen Cottrell, gjort det klart, at han ikke har tilsvarende problemer.

Andrew McKinnon kan se, hvordan Justin Welby forsøger at balancere den hjemlige politiske debat og holdningen i det bredere kirkefællesskab.

”Jeg tror, at han føler, at det (accept af homoseksuelle parforhold, red.) vil skade forholdet til de mere konservative dele af kirkefællesskabet. Det er den delikate balance, som han forsøger at finde, og jeg forventer, at han holder fast i den kurs,” lyder det fra Andrew McKinnon.

Biskoppernes rapport skal debatteres på kirkens lovgivende synode i februar.