Skal kirken undskylde lgbt-behandling? Spørgsmålet splitter den norske kirke

Den norske kirkes øverste repræsentant mener, at det er på tide at undskylde for kirkens behandling af personer med ”lgbt-identitet”. Kritiker kalder det ”u-bibelsk”

Olav Fykse Tveit, øverste repræsentant i den norske kirke, mener, at kirkens øverste myndighed bør undskylde for Norges behandling af lgbt-personer.
Olav Fykse Tveit, øverste repræsentant i den norske kirke, mener, at kirkens øverste myndighed bør undskylde for Norges behandling af lgbt-personer. . Foto: Bo Mathisen/Kirkerådet/Flickr.

Kirkemødet – den norske kirkes øverste myndighed – bør undskylde over for Norges lgbt-personer. Så klart er budskabet i den opdatering, som Olav Fykse Tveit – øverste repræsentant i Den norske kirke og forhenværende generalsekretær for Kirkernes Verdensråd – skrev på Facebook i sidste uge.

Anledningen var, at det den 21. april var 50 år siden, at kriminaliseringen af sex mellem mænd blev ophævet i Norge. Den norske regering med statsminister Jonas Gahr Støre i spidsen har beklaget den måde, staten behandlede lgbt-personer på før lovændringen. Og i februar erkendte det norske bispekollegie, som Olav Fykse Tveit står i spidsen for, at ”kirkens udtalte holdninger til homoseksuelle har påført mange mennesker stor skade og smerte”. Men ifølge Fykse Tveit er det ikke nok. Han vil have en decideret undskyldning fra Kirkemødet.

Foreløbigt afholder kirkens lgbt-udvalg i denne uge et symposium, og dernæst skal der rundt om i stifterne gennemføres kurser i, hvordan kirken optræder i lgbt-spørgsmål. På sigt håber Olav Fykse Tveit, at Kirkemødet får et solidt grundlag for ”at udtrykke en specifik undskyldning til personer med lgbt-identitet. I dette arbejde må vi også forholde os til, hvordan kirken har optrådt i forhold til mennesker med hiv”, skriver han på Facebook.

Til avisen Vårt Land uddyber lederen af det norske bispekollegie, at den norske kirke ”har gjort livssituationen for mennesker med lgbt-identitet vanskelig gennem kirkens holdninger og måde at optræde på”. På spørgsmålet om, hvad kirken konkret skal undskylde, henviser Fykse Tveit til et debatindlæg om forholdet til hiv-positive i 1980’erne. Et af de citater, som ofte fremhæves i den debat, er den senere biskop Bjørn Bue, der i 1985 udtalte, at ”aids er et eksempel på hvad der kan ske, når man bryder Guds love”.

Ifølge Emil André Erstad, der har en fortid som rådgiver for norske Kristeligt Folkeparti og i dag er politisk kommentator på Vårt Land, falder undskyldnings-debatten sammen med ”den ophedede debat mellem konservative og liberale teologer omkring ægteskab mellem personer af samme køn”. I 2017 blev det første homoseksuelle ægtepar i Norge gift i en kirke, men præster kan stadig undslå sig at vie homoseksuelle.

Olav Fykse Tveit tilhører det liberale hold, fortæller Emil André Erstad. Og biskoppens udmelding er udtryk for, hvor langt han mener, han kan gå i den nuværende situation.

”Debatten fylder meget. Og der er nok ikke nogen tvivl om, at flertallet ønsker at beklage. Men ifølge de konservative medlemmer af kirken er det udtryk for en yderligere liberalisering,” fortæller Emil André Erstad.

”Den norske kirke har jo i praksis ekskluderet lgbt-folk fra vigtige positioner i mange år. Det var først for ganske nylig, at åbne homoseksuelle kunne blive præster i kirken. Ægteskab mellem personer af samme køn er fortsat en stor debat, så der er absolut mange ting at undskylde. Man kan hævde, at en undskyldning vil være en indrømmelse i en liberal retning, men jeg tror, at de konservative overdriver faren i denne sag, fordi de føler sig presset på mange andre områder.”

En af dem, som ikke håber, Kirkemødet giver en officiel undskyldning, er Jo Hedberg fra den kirkepolitiske Bønnelisten. Til Vårt Land kalder han en eventuel undskyldning ”u-bibelsk”, og Hedberg frygter, at en undskyldning vil være skadelig for kirken. Desuden mener han, at det vil komme i konflikt med kirkens bekendelsesgrundlag.

”Vi fjerner os fra Gud. Det har aldrig ført noget godt med sig. Gud kommer ikke til at ændre, hvad han mener.”

Omvendt ønsker Halvor Moxnes, professor emeritus i teologi ved universitetet i Oslo, at der nedsættes en sandhedskommission forud for en eventuel undskyldning. På den måde kan lgbt-personer dele deres oplevelser og erfaringer med kirken, og en eventuel undskyldning kan blive konkret funderet og troværdig.

”Menneskets ret til ikke at blive diskrimineret må gå forud for teologisk uenighed,” siger Moxnes til Vårt Land.

Næste gang, Kirkemødet i Norge sammentræder, er til efteråret.

Ifølge Emil André Erstad er lgbt-området ikke det eneste område, hvor undskyldninger er til debat i Norge. Udover meta-debatten om, hvorvidt der er gået inflation i kravet om undskyldninger, er Sandheds- og forsoningskommissionen i øjeblikket ved at undersøge den norske stats behandling af samerne.

"Det kommer nok også til at affødte en debat om, hvordan kirken har håndteret dette spørgsmål," siger André Erstad.