Sommerdanmark er fuld af fester. Folkekirken er bare ikke inviteret med

Hvorfor skal kirkebryllupperne stadig begrænses af restriktioner, mens store studenterfester og EM-fejringer afholdes landet over? Sådan lyder spørgsmålet fra en familie, der må sortere i gæstelisten til bryllup i august

Mette Jørgensen undrer sig generelt over, at restriktionerne i kirken virker mere begrænsende end i resten af samfundet.
Mette Jørgensen undrer sig generelt over, at restriktionerne i kirken virker mere begrænsende end i resten af samfundet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Mette Jørgensen har i måneder set frem til sin datters bryllup. Men på det seneste er frustrationerne begyndt at melde sig hos hende og det forelskede par.

For mens flere restriktioner efterhånden er blevet udfaset, og sommerdanmark er blevet præget af glade studenterfester og euforiske fodboldfejringer, har det kommende brudepar måttet sande, at landets kirker ikke er inviteret med til samfundets åbningsfest.

De havde ellers bevidst valgt en dato i august i håb om at kunne samle flest venner og familiemedlemmer til vielse og fest, siger Mette Jørgensen.

”De så frem til at samle i alt hundrede gæster, først til vielsen i Hans Tausens Kirke på Islands Brygge og siden til fest i lejede lokaler i Københavns Roklub. Men de var ikke klar over, at der stadig gjaldt arealkrav i kirken, og blev noget overraskede, da præsten nævnte det for dem i sidste uge,” siger hun.

Som reglerne er nu, må der fra den 1. august være én person pr. to kvadrameter gulvareal i landets kirker. Ifølge Mette Jørgensen betyder dette, at der kun må være 64 deltagere til vielsen i Hans Tausens Kirke.

”Det betyder, at min datter og hendes kommende mand skal sortere gæsterne i et A-hold og et B-hold, hvor B-holdet ikke må deltage i kirken, men gerne i den efterfølgende fest, hvor man alligevel skal sidde tæt og synge og danse samme,” siger Mette Jørgensen, som understreger, at det selvfølgelig er forventet, at gæsterne enten er færdigvaccineret eller kommer med en negativ coronatest.

Den kommende brud og gom havde fået at vide, at de dog godt kunne invitere flere gæster i kirken, hvis de blandt andet fravalgte sang. Men Mette Jørgensen kan ikke se, hvem der skulle ønske det, og hun undrer sig over, at restriktionerne i kirken virker mere begrænsende end i resten af samfundet:

”Jeg forstår alle de brudepar, der frustreret ser på, at der holdes studenterfester og store EM-sammenkomster med risiko for, at delta-varianten spredes, samtidig med at afstandskravet i kirkerne af kirkeministeren blandt andet begrundes med, at vi alle skal være med til at begrænse smitten. Det hænger slet ikke sammen. Det er, som om man har glemt kirkerne,” siger hun.

Præsten, der skal forestå vielsen i Hans Tausens Kirke, er på ferie, men hendes præstekollega Ghita Katz Olsen fortæller, at kirken klart kan mærke, at restriktionerne er mere indgribende i kirken end i resten af samfundet.

”Og det ser da også mærkeligt ud, at der kan holdes store fester uden for kirken, mens vi begrænser os inde i kirken. Jeg tror, at alle i folkekirken undrer sig over det, og man får en følelse af, at kirken ikke rigtig har nogen bevågenhed hos regeringen,” siger Ghita Katz Olsen.

”Især ved bisættelser kan folk blive rigtig kede af ikke at kunne samles flere til det sidste farvel. Nu er vores sogn præget af mange børnefamilier, så det er noget andet, der fylder hos os. Nemlig, at restriktionerne gør, at vi ikke kan afholde søndagsgudstjenester og dåb samtidig,” siger Ghita Katz Olsen og tilføjer, at hun imidlertid kun har mødt forståelse hos kirkegængerne.

”De er godt klar over, at det ikke er os, der har lavet reglerne. Og vi kan ikke gøre andet end at håbe på, at der snart bliver åbnet mere op. Såfremt smitteudviklingen tillader det, selvfølgelig.”

Det har ikke været muligt at få en udtalelse fra kirkeminister Joy Mogensen (S) i denne sag, men hun har tidligere i denne uge over for B.T. udtrykt forståelse for frustrationen over arealkravene i folkekirken.

”Det er stadig vigtigt at holde det samlede smittetryk under kontrol, og derfor må kirkerne ligesom andre samfundsområder lidt endnu leve med de generelle areal- og afstandskrav,” udtalte kirkeministeren i artiklen i B.T., hvori hun forsvarede arealkravet, selvom det er fjernet andre steder i samfundet:

”Den slags forskelle skyldes hensynet til det samlede smittetryk i samfundet. For eksempel har kirkerne jo omvendt været åbne hele vinteren, hvor store dele af det øvrige samfund måtte holde lukket,” udtalte hun.

“Det er stadig vigtigt at holde det samlede smittetryk under kontrol, og derfor må kirkerne ligesom andre samfundsområder lidt endnu leve med de generelle areal- og afstandskrav,” udtalte kirkeministeren i artiklen i B.T., hvori hun forsvarede arealkravet, selvom det er fjernet andre steder i samfundet:

“Den slags forskelle skyldes hensynet til det samlede smittetryk i samfundet. For eksempel har kirkerne jo omvendt været åbne hele vinteren, hvor store dele af det øvrige samfund måtte holde lukket,” udtalte hun.