Svensk kirkes Israel-beslutning vækker harme: ”Et forsøg på at fratage den jødiske stat sin legitimitet”

Ifølge ny vedtagelse skal den svenske kirke ”rejse spørgsmålet om at undersøge folkerettens anvendelse i Israel og Palæstina ud fra FN’s apartheidkonvention”. Ærkebiskop fortryder ordvalg, men afviser antisemitisme

Ifølge en jødisk organisation risikerer omdiskuteret vedtagelse hos Svenska Kyrkan at skade forholdet mellem kristne og jøder i Sverige.
Ifølge en jødisk organisation risikerer omdiskuteret vedtagelse hos Svenska Kyrkan at skade forholdet mellem kristne og jøder i Sverige. Foto: Magnus Aronson/Svenska Kyrkan.

”En historieløs fiksering ved Israel og et forsøg på at fratage den jødiske stat sin legitimitet.”

Så kras er kritikken fra Aron Verständig, talsmand for Det Jødiske Centralråd i Sverige, efter at den svenske kirke på det nyligt afsluttede årlige kirkemøde vedtog, at kirkens styrelse skal ”undersøge, om staten Israel gør sig skyldig i apartheid over for palæstinenserne”, som det den kristne avis Dagen opsummerede beslutningen på lederplads.

Ifølge Aron Verständig er kirkemødets vedtagelse udtryk for en generel tendens, hvor den svenske kirke ensidigt kritiserer Israel.

Og med ”antydningen af, at Israel er et apartheidregime”, risikerer relationerne mellem den svenske kirke og Sveriges jødiske menigheder nu at lide skade, mener Det Jødiske Centralråd.

”For os svenske jøder er Israel utroligt vigtig. Vi har meget samarbejde med andre religiøse samfund, og hvis det største af de religiøse samfund retter den type af kritik mod Israel, er det en meget alvorlig markering over for de jødiske menigheder,” siger Aron Verständig til avisen Dagens Nyheter.

Og flere medlemmer af Svenska Kyrkan har i de seneste dage erklæret sig enige med de svenske jøder.

”Vi er bestyrtede over kirkemødets beslutning,” skriver biskopperne Åke Bonnier, Skara stift, og Sören Dalevi, Karlstad stift, i Kyrkans Tidning.

”Som biskopper elsker vi vores kirke og er positive over for dens strukturer. Men det forhindrer os ikke i at tage kraftigt afstand fra kirkemødets beslutning i denne sag. En beslutning, som med nævnelsen af apartheid kommer til at blive tolket som en måde at brunmale (sammenkæde med fascisme) landet Israel,” skriver de i indlægget, hvor biskopperne samtidig slår til lyd for, at den svenske kirke skal afholde sig fra udenrigspolitiske markeringer.

”Vi er trods alt et trosfællesskab, ikke et holdningsfællesskab.”

Det omdiskuterede forslag, som pålægger den svenske kirkes daglige ledelse at undersøge den folkeretlige situation i Israel og Palæstina ud fra blandt andet FN’s apartheidkonvention samt rejse spørgsmålet i mødet med internationale og økumeniske organer, blev vedtaget med 123 stemmer for og 107 imod på kirkemødet i sidste uge.

En af stillerne, Daniel Tisell, siger til Kyrkans Tidning, at det vedtagne forslag er blevet misforstået.

”Vi tager ikke stilling imod Israel, vi siger ikke, at Israel er en apartheidstat, vi er imod antisemitisme,” siger han og understreger samtidig, at kirkens vedtagne politik er støtte til en tostats-løsning.

”Den svenske kirke kritiserer ikke bare Israel, vi kritiserer også andre aktører, for eksempel Hamas, hvis de begår overgreb. Man må se beslutningen i en større kontekst,” lyder det fra Daniel Tisell, som på mødet blev genvalgt til kirkestyrelsen.

Også ærkebiskop Antje Jackelén, der er øverste talsperson for styrelsen, ærgrer sig over den måde, forslaget fra den svenske kirkes besluttende organ er blevet modtaget.

”Jeg har stor forståelse for, at beslutningen vækker kraftige reaktioner, at mange er oprørte. Beslutningen har ledt til skuffelse og uro i de jødiske fællesskaber i Sverige. Men samtidig noterer jeg, at der er stor forskel på det, der står i beslutningen, og det, folk læser ind i den,” skriver Jackelén i et åbent brev på den svenske kirkes hjemmeside.

”Selvom jeg mener, at formuleringen er ulykkelig, er det tydeligt for mig, at kirkemødets beslutning på ingen måde er rettet mod jøder som folk, hverken i Sverige eller Israel, og ej heller mod staten Israel. Det, der henvises til, er krænkelser af menneskerettighederne og international ret, altså folkeretten i Israel og Palæstina.”

Ærkebiskoppens åbne brev stiller dog ikke Det Jødiske Centralråd i Sverige tilfreds.

”Israel er en demokratisk stat, hvor man kan mene, hvad man vil, og selvfølgelig kan organisationer, der mener, at landet er på vej mod apartheid, kritisere det. Men hvorfor skal et luthersk-kristent trossamfund gå ned ad den sti?” spørger Aron Verständig i Dagens Nyheter.

”Selvfølgelig er det okay at kritisere Israel. Det er den ensidige kritik af landet, vi vender os imod.”