Teolog Ole Jensen er død, 84 år

Professor emeritus i teologi Ole Jensen er død. Familien oplyser, at han skal begraves fra Risskov Kirke engang i næste uge

Ole Jensen var særligt kendt for at udvikle sin egen teologi som et opgør med ”menneskets selvophøjelse, som en fejludvikling af kristendommen desværre har ført med sig. Og det destruktive natursyn, det er resulteret i,” som han selv formulerede det.
Ole Jensen var særligt kendt for at udvikle sin egen teologi som et opgør med ”menneskets selvophøjelse, som en fejludvikling af kristendommen desværre har ført med sig. Og det destruktive natursyn, det er resulteret i,” som han selv formulerede det. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

Professor emeritus i teologi Ole Jensen er død i en alder af 84 år. Det oplyser hans yngste søn Peder Frederik Jensen. 

”Ole tænkte, skrev, levede og grinede til det sidste. Et stort, kærligt, jysk og alvorligt menneske er gået bort. Et menneske, der levede under Anden Verdenskrig, hvor han blandt andet oplevede at se Aarhus blive bombet. Han var en teologisk tænker og en poetisk sjæl, der forudså natur- og klimakrisen allerede i tresserne og kæmpede siden mod menneskets brutale adfærd mod alt levende og sårbart. Vi skylder ham så meget. Han sov stille ind efter et langt liv,” skriver sønnen om sin fars død. 

Ole Jensen var skabelsesteolog, kendt for sit samarbejde med K.E. Løgstrup, videreudviklingen af Løgstrups tænkning og sine bøger om natur, klimakrise og etik. Ole Jensen tilskrives ofte, at han forudså, længe før det blev almindeligt, hvordan vores ageren og færden på jorden ville få konsekvenser for menneskeheden.

Han var tidligere domprovst i Maribo på Lolland, forstander for Grundtvigs Højskole og rektor for Præsternes Efteruddannelse. Han har også været langvarigt medlem af Det Etiske Råd og er blandt andet kendt for bøgerne ”I vækstens vold” (1976), ”Historien om K.E. Løgstrup” (2007) og ”På kant med klodens klima. Om behovet for et ændret natursyn” (2011). 

Ole Jensen var dog særligt kendt for at udvikle sin egen teologi som et opgør med ”menneskets selvophøjelse, som en fejludvikling af kristendommen desværre har ført med sig. Og det destruktive natursyn, det er resulteret i,” som han selv formulerede det.

Han blev kaldt ”skabelsesteolog”, men var ikke en del af den aktivistiske del af folkekirken, der argumenterer for, at kirken bør tage stilling til klimapolitik eller engagere sig i aktioner til fordel for flygtninge. Til gengæld advarede han i 2017 i anledning af hans 80 års fødselsdag om de præster, som i hans øjne repræsenterede et ”nyt højre” i folkekirken. 

”Med det nye højre mener jeg teologer og præster, der hylder nationalkonservatismen, hvad der reelt er det samme som nationalegoisme. De argumenterer for, at politik alene er en kamp mellem egeninteresser og benytter sig af fjenderetorik. De appellerer til den frygt, som vi ved fra historien, kan få det folkelige flertal til at vælge den laveste fællesnævner. Hitler blev faktisk demokratisk valgt, fordi flertallet havde mistet det etiske kompas,” lød det fra Ole Jensen.

I et interview med Kristeligt Dagblad i 2019 sagde Ole Jensen, at han havde levet et "engageret liv", med henvisning til hvordan han er "gået til stålet" i de teologiske stridigheder gennem årene: 

"Teologer er nødt til at strides. Det er vigtige ting, vi er uenige om. Og hver især går vi jo rundt og mener, at netop vi har fundet sandheden om grundlaget for vores tilværelse. Derfor bliver det nødvendigvis til heftige udvekslinger og sammenstød, hvor jeg da også selv er blevet skældt ud fra alle sider. Så ja, jeg har heldigvis levet et engageret liv.”

Familien oplyser, at Ole Jensen skal begraves fra Risskov Kirke engang i næste uge.

Læs eller genlæs det store interview med Ole Jensen her.

Kristeligt Dagblad vil senere på ugen bringe en nekrolog over teolog Ole Jensen.