Tidligere leder af Faderhuset gør comeback på sociale medier: “Farligt” og “radikalt”

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Det er efterhånden længe siden, den tidligere religiøse gruppering Faderhuset har været i offentlighedens søgelys. Nu er den tidligere leder, Ruth Kristiansen, tilbage på sociale medier.
Det er efterhånden længe siden, den tidligere religiøse gruppering Faderhuset har været i offentlighedens søgelys. Nu er den tidligere leder, Ruth Kristiansen, tilbage på sociale medier. Foto: Unsplash.

Godmorgen og velkommen til onsdagens morgensamling, der blandt andet byder på nyt i sagen om Normstormerne, et gensyn med Faderhusets leder og en afsked med to danske koryfæer.

Men først skal vi forbi Ukraine, hvor korruptionsproblemer truer med at forpurre tilliden til landets politikere.

Ukraine kæmper mod årtiers korruption

Mens Ukraine-krigen går ind i sin 12. måned, lurer et andet problem på gangene i Ukraines parlament, Verkhovna Rada. Ifølge en ny opgørelse fra antikorruptionsorganisationen Transparency International ligger Ukraine nemlig nummer 116 på en liste over 180 lande, der går fra mest til mindst korrupt – sammen med blandt andet Algeriet, Mongoliet og El Salvador. 

Den politiske korruption har været toneangivende for Ukraine i årtier, men krigen har forværret risikoen for, at korrupte aktører stikker penge, som er beregnet til nødhjælp og genopbygning, i egen lomme. “Jeg elsker dette land, men vi har nogle problemer med vores mentalitet,” siger den 29-årige ukrainer Arkadiy Dovzhenko til Kristeligt Dagblad.

I dagens leder kan man desuden læse, at korruptionen ikke kun er et problem for Ukraine, men også for den tillid, der er betingelsen for den fortsatte støtte til krigen mod Rusland.

Massive strejker rammer endnu en gang Frankrig

Morgensamling lader blikket hvile på udlandet en stund endnu, for i den franske hovedstad demonstrerede omkring en halv million borgere i går mod regeringens planer om at hæve pensionsalderen fra 62 til 64 år. Demonstrationerne har ifølge DR ført til adskillige sammenstød med politiet, ligesom  lukkede skoler, blokerede gymnasier og stillestående tog var en realitet.

“Vi nægter at køre bus, frem til vi er 64. Det er nemt for præsidenten at foreslå den slags. Han sidder i en stol og kan arbejde til han er 70. Men vi kan heller ikke bede taglæggere om at arbejde, til de er 64,” lød det blandt andet fra en fransk buschauffør til Reuters ifølge DR.

Det er langtfra første gang, vrede franskmænd går på gaden for at vise deres utilfredshed med den bebudede pensionsreform. Den franske fagbevægelse har organiseret og afviklet op mod 300 demonstrationer på tværs af Frankrig. Alligevel tyder intet dog på, at den franske regering er indstillet på at åbne for forhandlinger om spørgsmålet.

I Paris var politiet mødt talstærkt op ved gårsdagens demonstrationer.
I Paris var politiet mødt talstærkt op ved gårsdagens demonstrationer. Foto: Benoit Tessier/Reuters/Ritzau Scanpix

Hospitalsansatte har rekordhøjt fravær

Herhjemme er “bliv hjemme, hvis du er syg,” en sætning, mange har lagt øre til adskillige gange under coronapandemien. Og det ser ud til, at budskabet har vundet særligt indpas blandt læger, sygeplejersker og andre ansatte på hospitalerne. Nye tal fra Danske Regioner viser nemlig, at det samlede sygefravær på landets hospitaler er steget fra 10,90 til 13,33 sygedage om året i 2022. Det svarer til mere end to en halv uges sygefravær på et år, og udviklingen betyder flere aflyste og konsultationer og operationer på sygehusene.

Forklaringen? Den er der flere bud på. Mens formand for Danske Regioner Anders Kühnau (S) siger, at den primære årsag skal findes i de nye retningslinjer efter corona, peger andre på arbejdsmiljø og personalemangel som en væsentlig årsag. Du kan blive klogere i dagens Kristeligt Dagblad.

Radikale trækker støtten til Normstormerne

I sidste uge kunne Kristeligt Dagblad fortælle, at det normkritiske undervisningstilbud Normstormerne ville udvide sine undervisningsforløb til elever helt ned til 0. klasse. Senere kom det frem, at Normstormerne trods millioner af offentlige støttekroner oplevede minimal efterspørgsel. Og nu er der atter nyt i sagen om den stormombruste organisation.

I dagens Kristeligt Dagblad kan man læse, at projektet har mistet sin mest loyale støtte, De Radikale. For når Normstormernes nuværende bevilling fra Københavns Kommune udløber ved udgangen af 2023, vil partiet ikke længere lægge stemmer til at bruge penge på projektet. Beslutningen skyldes blandt andet den manglende efterspørgsel, et forsinket regnskab og et generelt tumultarisk forløb. Det er endnu uvist, hvordan de andre partier i Københavns Borgerrepræsentation vil forholde sig til en eventuel ny bevilling til Normstormerne, når den nuværende udløber.

Lederen af Faderhuset indtager sociale medier

Det er efterhånden længe siden, den tidligere religiøse gruppering Faderhuset har været i offentlighedens søgelys. Frikirken blev nedlagt i 2013 efter at have tiltrukket sig stor mediebevågenhed i forbindelse med nedrivningen af Ungdomshuset i København i 2007 og en række beskyldninger om vold og grov omsorgssvigt af børn i Faderhuset.

Men nu er lederen af den tidligere frikirke, Ruth Kristiansen (tidligere Evensen), tilbage. Det gælder vel at mærke på de sociale medier, hvor hun ifølge Jyllands-Posten er begyndt at uploade videoer på Tiktok og Youtube oftere og oftere. Det samme er andre personer med tilknytning til det nedlagte Faderhuset.

I Jyllands-Posten udtrykker eksperter i religion og radikalisering bekymring over indholdet i videoerne, som ifølge dem har til formål at missionere og rekruttere medlemmer til en sekt. De advarer sågar om, at det er “farligt” og “radikalt”.

Allerede tilbage i oktober kunne Kristeligt Dagblad fortælle, at unge personer med forbindelse til Faderhuset var begyndt at dele deres budskaber på sociale medier. 

I dag begraves Ritt Bjerregaard

Ungdomshuset spillede ligeledes en væsentlig rolle i en sag om den afdøde socialdemokrat Ritt Bjerregaard, da autonome fejrede politikerens død med fest. Helt anderledes smukt og respektfuldt bliver det heldigvis i dag, når Ritt Bjerregaard begraves på Vestre Kirkegård i København klokken 13.00 - ganske nær andre socialdemokratiske koryfæer som Anker Jørgensen og Thorvald Stauning. 200 mennesker er inviteret for at tage den sidste afsked, herunder Anne Linnet, Hanne Vibeke-Holst og statsminister Mette Frederiksen (S).

I eftermiddag kan du følge begivenheden på k.dk, og indtil da kan du blive klogere på historien bag politikerens sidste hvilested, der i folkemunde er kendt som “det røde hav”.

"Det røde hav" på Vestre Kirkegaard har siden 1928 udgjort de ledende socialdemokraters modstykke til kongegravene i Roskilde Domkirke, og nu skal søbredden også huse Ritt Bjerregaards grav.
"Det røde hav" på Vestre Kirkegaard har siden 1928 udgjort de ledende socialdemokraters modstykke til kongegravene i Roskilde Domkirke, og nu skal søbredden også huse Ritt Bjerregaards grav. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Digteren Henrik Nordbrandt er død

I går, tirsdag, måtte danskerne vinke farvel til endnu en personlighed af de helt store. Digteren Henrik Nordbrandt døde efter kort tids sygdom, 77 år gammel. Lige siden debuten i 1966 har Nordbrandt været anerkendt i Danmark som en gudsbenådet forfatter og gnaven-humoristisk vismand, ligesom han har vundet adskillige af litteraturens priser inden for poesi. I Kristeligt Dagblads nekrolog, som du kan læse her, mindes digteren Søren Ulrik Thomsen sin nu afdøde kollega, som ifølge ham var “sin egen lige fra begyndelsen”.

Aldrig har det været så vådt i januar

Hvis man spurgte Henrik Nordbrandt om, hvilken måned der er årets længste, ville han med al sandsynlighed have svaret november. Men hvis du synes, dette års januar kan konkurrere om titlen, er du sikkert ikke alene. Det har nemlig været den vådeste januar måned, siden DMI begyndte at måle mængden af nedbør i 1874.

Hele 123,5 millimeter nedbør er der faldet, og dermed er rekorden fra 2007 på 123 millimeter nedbør slået. Alt tyder på, at regnen fortsætter et godt stykke ind i februar måned, så fra Morgensamling skal der afslutningsvis lyde en opfordring om at nyde solens stråler, mens du kan.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling skrives på skift af den digitale redaktions journalister og udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.