Tidslinje: Joy Mogensen var kirkeminister i coronaens tid. Her er de vigtigste nedslag

Den nu afgåede kirke- og kulturminister Joy Mogensen har gennem coronakrisen været udskældt for mangt og meget. På Kirkeområdet har hendes håndtering af højtiderne i særlig grad formet synet på hendes regeringstid. Kristeligt Dagblad har samlet et overblik over hendes tid som minister

Afgående kirke- og kulturminister Joy Mogensen (S) ankommer til Frederik VIIIs Palæ på Amalienborg Slotsplads mandag den 16. august 2021. I søndags meddelte hun, at hun stopper som kirke- og kulturminister og slutter sin karriere i Folketinget.
Afgående kirke- og kulturminister Joy Mogensen (S) ankommer til Frederik VIIIs Palæ på Amalienborg Slotsplads mandag den 16. august 2021. I søndags meddelte hun, at hun stopper som kirke- og kulturminister og slutter sin karriere i Folketinget. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Sommer 2019

Den populære borgmester i Roskilde Joy Mogensen siger nej adskillige gange, da statsminister Mette Frederiksen ringer og beder hende blive ny socialdemokratisk kirke- og kulturminister. Hun lader sig til sidst overtale og indtræder i regeringen den 27. juni 2019.

Podcast: Hør sæsonpremieren på Tro Om, der handler om Joy Mogensens farvel til kirke- og kulturministeriet

Efterår 2019

Joy Mogensen er i begyndelsen af sin ministertid gravid. Men hun mister sin datter Sarah, som ikke er i live ved fødslen den 5. oktober. Hun skriver en Facebook-opdatering, hvor hun sætter ord på sorgen: “Det var og er det hele værd. Min lille piges spark i maven, når jeg spillede og sang for hende. Den kærlighed, jeg føler for hende nu i den korte stund, jeg får lov at holde hende. Det bliver mine mest dyrebare minder. Hold fast i håbet. Frygt ikke, tro kun,” skriver hun. Senere sætter hun flere ord på tabet i en kronik i Kristeligt Dagblad.

Marts 2020

Samfundet lukker ned på grund af coronavirus. Det omfatter også folkekirken, hvor der i første omgang sættes en stopper for gudstjenester og aktiviteter med mere end 100 deltagere fra den 12. marts og 14 dage frem. “Vi skal passe godt på hinanden, og det er jeg sikker på, at I vil bidrage til,” skriver Joy Mogensen til alle trossamfund. Nedlukningen skal vise sig at blive meget længere.

April 2020

Joy Mogensen lægger op til, at der kan fejres påske i kirkerne, efter blandt andre Dansk Folkepartis kirkeordfører Marie Krarup i ugevis har lagt pres på ministeren. “Det ville være smerteligt, hvis alle kirker skulle holde lukket i påsken,” skriver Joy Mogensen i en pressemeddelelse den 1. april. Idéen møder ikke medvind blandt kirkens folk, der kort efter udtrykker deres bekymring: “Vi risikerer regulært at slå en stor del af vores menighed ihjel, hvis vi samles,” siger en præst. Ministeren trækker forslaget tilbage med den hovedbegrundelse, at sundhedsmyndighederne ikke fandt det forsvarligt, og at et flertal af biskopperne også viste sig at være imod idéen.

December 2020

Regeringen nedlægger et migrantudvalg i Kirkeministeriet, der skal undersøge muligheden for dobbelt medlemskab af folkekirken og andre trossamfund. ”Rablende vanvittigt,” siger lektor Hans Raun Iversen, der mener, at beslutningen vil skade folkekirkens mangfoldighed. Ministeren vender ikke tilbage på Kristeligt Dagblads henvendelser om grunden, men svarer på et samråd i slutningen af januar 2021, at lukningen handler om ressourcer i Kirkeministeriet.

Julen 2020

Trods protester og en underskriftindsamling fra flere af kirkens faggrupper, ser det indtil sidste øjeblik ud til, at kirkerne kan holde åbent i julen. Men lillejuleaften vender myndighederne på en tallerken. På grund af en ny smitsom britisk variant af corona, skal julens gudstjenester afvikles uden sang på maksimalt 30 minutter. Med så kort et varsel ser biskopperne sig nødsaget til at anbefale aflysning af gudstjenesterne. “Vi har i den grad fået vredet armen om,” siger formand for Landsforeningen af Menighedsråd efterfølgende. De nye anbefalinger og restriktioner varer til ind i det nye år.

Påsken 2021

Flere i kirken bliver urolige, da der frem til påske fortsat er stramme anbefalinger og restriktioner på gudstjenesterne i folkekirken. Venstres kirkeordfører spørger ministeren, om hun mener, at det bliver muligt at festligholde gudstjenesterne. Her lyder svaret: “Ja. For at sikre at påskefejringen sker på forsvarlig vis, skal det dog ske inden for rammerne af de til enhver tid gældende retningslinjer.” Først efter påsken bliver restriktionerne blødt op.

Maj 2021

Kirkeministeriet og repræsentanter fra bispekollegiet, Landsforeningen af Menighedsråd og Provsteforeningen bliver enige om indholdet af et dokument, der skal inspirere menighedsråd til at gå forrest i den grønne omstilling. Det indeholder punkter om alt fra folkekirkens jord til energiforbrug og affaldssortering. Folkekirkens klimaindsats bliver senere det, som Joy Mogensen fremhæver som noget, hun er stolt af at se tilbage på fra sin tid som minister.

Juni 2021

Kirke.dk bringer en artikel med kritik fra flere sider om, at Joy Mogensen er alt for stille og alt for ofte ikke har udtalt sig til pressen under coronakrisen. “Det er et kæmpe demokratisk problem, når ministeren ikke vil udtale sig,” siger den liberale kommentator Jarl Cordua. Hendes svar på kritikken lyder: “Der er stillet rigtig mange spørgsmål til mig som kirkeminister, som det ikke har været muligt for mig at svare på. Fordi de spørgsmål, der er stillet, har været sundhedsfaglige.”

Juli 2021

I en Facebook-opdatering 12. juli afslører Joy Mogensen, at hun er gravid igen med termin til årsskfitet. Som med hendes tidligere graviditet venter hun barnet som enlig.

Juli 2021

Et kontroversielt og heftigt kritiseret lovforslag, om at alle religiøse prædikener på udenlandsk skal oversættes til dansk, udsættes på ubestemt tid. Lovforslaget var en af regeringens valgløfter, som havde til formål at dæmme op for islamistisk hadtale. Men ifølge flere juridiske eksperter havde idéen ingen gang på jord, da det potentielt var på kant med adskillige af Danmarks internationale forpligtelser. ”Regeringens ambition er uændret, selv om det konkrete lovforslag er blevet forsinket,” skriver Joy Mogensen i en mail til Jyllands-Posten.

Juli 2021

Joy Mogensen svarer i et interview med Kristeligt Dagblad på kritikken af, at coronarestriktionerne betyder, at bryllups- og begravelsesgæster gerne må samles på en restaurant, mens de ikke må samles i kirken. ”Jamen, det giver ingen mening. Det giver bare ingen mening, og jeg kan fuldstændig forstå de frustrationer, som det giver rundt omkring,” lyder svaret.

August 2021

Joy Mogensen holder tale på Landsforeningen af Menighedsråds årsmøde. Her bliver hun spurgt ind til restriktionerne, der fortsat fylder meget i folkekirken, mens resten af samfundet åbner på. “Jeg har hen over sommeren fået en del henvendelser, hvor folk har sagt: Kan du ikke bare slå i bordet? Kan du ikke bare sætte dem på plads? Men sådan fungerer det ikke. Jeg har kæmpet alt, hvad jeg kunne for jer,” siger hun ifølge kirke.dk.

August 2021

I en Facebook-opdatering søndag eftermiddag den 16. august melder Joy Mogensen ud, at hun stopper som kirke- og kulturminister. “I løbet af de sidste to år er jeg blevet minister, jeg har mistet en datter, og jeg har stået med håndteringen af Corona i to ministerier, der blev overvældet af pandemien. Hver af de tre ting i sig selv er livsændrende udfordringer, og jeg er løbet tør for overskud,” skriver hun.