Tvangsægteskaber ryster Schweiz: ”Moskéen er blevet misbrugt”

I Religionernes Hus i Bern – et symbol på religiøs frihed og tolerance – er unge kvinder blevet gift mod deres vilje

”Moskéen er blevet misbrugt. Vi er bestyrtede,” siger Mustafa Memeti, der er imam i Religionernes Hus, som ses på billedet.
”Moskéen er blevet misbrugt. Vi er bestyrtede,” siger Mustafa Memeti, der er imam i Religionernes Hus, som ses på billedet. Foto: Wikipedia Commons.

Det var tanken, at året 2022 skulle gå over i historien som det store jubilæumsår for Religionernes Hus i den schweiziske by Bern, men nu er alle festligheder blevet sat i skyggen af en kæmpe skandale. Netop i denne bygning, hvor religionerne skulle møde hinanden i tolerance og frihed, er en række piger og unge kvinder blevet tvunget til at indgå ægteskaber mod deres vilje.

Religionernes Hus blev indviet i 2002, og visionen bag bygningen er, at flere religioner – heriblandt jødedom, islam og kristendom – lever under samme tag og møder hinanden med respekt og åbenhed.

Nu har den schweiziske tv-station SRF afsløret, at mindst seks-otte tvangsægteskaber er blevet indgået i bygningens moské.

Lederen af Berns Muslimske Forening, Mustafa Memeti, er imam i Religionernes Hus. Han understreger over for SRF, at vielserne er foretaget uden hans viden af en imam, han ikke kender.

”Moskéen er blevet misbrugt. Vi er bestyrtede,” siger han til SRF.

Foreningen Religionernes Hus har ansvaret for bygningen. Foreningens leder, Regula Mader, giver ligeledes udtryk for, at hun er chokeret. Hun siger til SRF, at hun og imam Mustafa Memeti nu overvejer at anmelde vielserne til politiet.

I modsætning til Danmark, hvor folk frit kan vælge mellem en borgerlig og en religiøs vielse, skal alle par i Schweiz en tur på rådhuset og vies borgerligt, før de eventuelt også vælger en religiøs vielse. Disse regler er blevet skabt blandt andet for at undgå børneægteskaber og tvangsægteskaber.

Selvom en borgerlig vielsesattest i Schweiz altså er en forudsætning for, at et bryllup i en kirke eller en moské overhovedet kan få lov til at finde sted, har SRF kendskab til, at flere trossamfund ser bort fra dette krav og regelmæssigt gennemfører illegale vielser. Ifølge tv-stationen foregår vielserne først og fremmest, når familierne vil tvinge kvinder ind i ægteskaber mod kvindernes vilje. Juridisk er ægteskaberne ugyldige, men i kvindernes sociale miljø betragtes vielserne som bindende.

”Af samme grund er det ofte meget svært for kvinderne at gøre sig fri af disse tvangsægteskaber. Kvinderne oplever brylluppet som socialt bindende, og set med familiens og fællesskabets øjne er vielsen den eneste rigtige måde at gifte sig på. Kvinderne er derfor ofte nødt til at bryde al kontakt med hele deres familie, hvis de vil ud af et tvangsægteskab,” siger Anu Sivaganesan, der er leder i rådgivningsafdelingen for tvangsægteskaber i organisationen Migration og Menneskerettigheder til SRF.

Hendes kontor har i løbet af det seneste år alene i Bern hjulpet cirka 350 kvinder, der vil ud af et tvangsægteskab, og hun meddeler, at tendensen er stigende. Kvinderne kommer især fra Afghanistan, Kosovo, Nordmakedonien og de kurdiske områder i Tyrkiet, Iran og Syrien. Derudover søger også kvinder fra Eritrea og Sri Lanka hjælp hos Anu Sivaganesan.

Religionernes Hus finansieres hovedsageligt gennem sponsorer. Byen Bern støtter også projektet, men kommunens penge går udelukkende til husets kulturelle tilbud og kommer ikke de religiøse trossamfund til gode, meddeler kommunen over for det sekulære tyske nyhedsbureau Humanistisk Pressetjeneste.

Foruden Religionernes Hus i Bern findes der lignende interreligiøse huse i for eksempel de tyske byer Hannover og Wilhelmshaven, i Sveriges hovedstad, Stockholm, i Østrigs hovedstad, Wien, i Georgiens hovedstad, Tbilisi, og i Omaha i USA.