Ukraine vil tilslutte sig EU. Men landets kirker frygter EU's “kønsideologi”

For at nærme sig et EU-medlemskab har Ukraine tilsluttet sig en omstridt erklæring trods protest fra religiøse ledere. Men når man tilslutter sig, skyldes det ikke, at ukrainerne går på kompromis med landets traditionelle værdier, siger ekspert

Ukrainere er blandt de mere konservative i Europa, når det gælder spørgsmål om kønsroller og familiemønstre. Her ses konservative grupper, der i 2021 protesterede mod et lovforslag, som kunne kriminalisere diskrimination af lgbt-personer. Deres skilte viser en politibetjent med hævet stav i regnbue-farver, altså med den symbolik, at lovgivningen var et overgreb.
Ukrainere er blandt de mere konservative i Europa, når det gælder spørgsmål om kønsroller og familiemønstre. Her ses konservative grupper, der i 2021 protesterede mod et lovforslag, som kunne kriminalisere diskrimination af lgbt-personer. Deres skilte viser en politibetjent med hævet stav i regnbue-farver, altså med den symbolik, at lovgivningen var et overgreb. Foto: Gleb Garanich/Reuters/Ritzau Scanpix.

Ukraines parlament sendte et tydeligt signal om, at de ville gøre sig klar til EU-medlemskab, da parlamentarikerne mandag stemte for at tilslutte sig en omdiskuteret konvention til forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder og vold i hjemmet.

Det vurderer Simone Nørholm Jacobsen, der er ansvarlig for det politiske arbejde med køn og anti-racisme i Amnesty International Danmark.