Vi er ikke altid på den sikre side i boligprogrammernes land

For studenterpræst og landsformand i KFUK’s Sociale Arbejde Nanna Elgaard Holm er søndagens tekst et modsvar til fundamentalisme

Nanna Elgaard Holm er udover sit arbejde som studenterpræst også landsformand for KFUK's Sociale Arbejde og bestyrelsesformand for Reden Aalborg.
Nanna Elgaard Holm er udover sit arbejde som studenterpræst også landsformand for KFUK's Sociale Arbejde og bestyrelsesformand for Reden Aalborg. Foto: Klavs Burmester.

Hvem har lært dig mest om Bibelen i dit liv?

Det har Helligånden. Helligånden er med os som en fortolkende kraft i vores liv, også når vi skal forholde os til det, der står i søndagens tekst. Mere jordnært har jeg lært en del af min far og hans prædikener. Det var en stor del af mit barndomshjem. Min mor var også helt vild med bibelhistorier, især de sjove og lidt skæve. Hun var ikke så optaget af, om der var en moralsk pointe. I stedet kunne hun godt lide at give historier videre, der havde en sjov karakter eller en lidt underlig slutning. Det kan faktisk også være meget opbyggeligt.

Hvilken bibelsk fortælling har haft størst betydning for dig? Hvorfor?

Det er rigtig svært at vælge, men jeg kan især godt lide de tekster i evangelierne, der handler om de tilfældige møder, Jesus har med forskellige mennesker. Møder, der er korte, men som får en evig betydning. Ofte er de mennesker, han møder, dem, de andre ikke må lege med, men Jesus vil gerne møde dem. Det kunne eksempelvis være mødet med den samaritanske kvinde ved brønden i Johannesevangeliet, eller mødet med kvinden, der skulle stenes efter hun blev grebet i ægteskabsbrud. Korte og tilfældige møder, hvor der alligevel sker noget afgørende. Tilfældigheder bliver skæbner, og øjeblikke bliver til evighed.

Hvad er den vigtigste pointe i dagens tekst?

Skåret ind til benet: Gud er livets egentlige fundament. Uanset om vi ved det eller ej, og uanset hvad vi selv kan eller vil bygge op.

Hvis du skulle prædike over bibelstykket, hvad ville du så lade teksten handle om?

Jeg ville lade teksten tage udgangspunkt i vores liv i dag, hvor det at købe eller bygge hus fylder meget i vores liv. Hvis man ser på, hvor mange boligprogrammer der sendes på de danske kanaler, skulle man tro, det var det vigtigste overhovedet. Som borgere i boligprogrammernes land ved vi, at det er en alvorlig sag at bygge eller købe hus, og at et hus skal kunne holde til lidt af hvert. Bibelstykket er skrevet til os og vores iver efter at sikre os bedst muligt og finde et fundament, vi kan stå og leve på. Derfor handler teksten om os alle sammen.

Hvem rummer ordene polemik imod læst i 2022?

Jesus siger selv, at ordene er til enhver, der hører dem – og at vi, der hører dem, kan høre det som en polemik imod det at formode, at vi altid er på den sikre side i vores trygge sofa i boligprogrammernes land. Vi bliver opfordret til eftertanke omkring, hvad der virkelig er vigtigt i vores liv. Det kan også høres som et modsvar til fundamentalisme. Mod opfattelsen af, at vi altid er sikre og har vores på det tørre. Det er også en polemik imod den opfattelse, at vi er "selfmade" mennesker, der kan sikre os selv og hytte vores eget skind.

Har du en særlig bibelsk sætning, som har betydet meget for dig? For eksempel et konfirmationsord. Hvorfor?

Mit konfirmationsord er fra Matthæusevangeliet 7,7: "Bed, så skal der gives jer; søg, så skal I finde; bank på, så skal der lukkes op for jer." Det har været en god følgesvend for mig. Jeg har altid set det som et udtryk for, at vores relation med Gud er skabt forud for mig, så det er ikke op til mig at fikse den. I øvrigt var det også min fars konfirmationsord, og begge mine børn har også valgt det som deres. Uden det egentlig var hensigten, har det været en god arv at få og at give videre.

Er der et kunstværk med bibelske temaer, du vil fremhæve her?

Salvador Dalis værker om korsfæstelsen, opstandelsen og den sidste nadver glemmer man aldrig, når først man har set dem. De viser og fortolker, hvordan den guddommelige dimension møder vores verden. Den sidste nadver er både konkret og meget abstrakt, ligesom evangelierne også er. Det er både hævet ud over vores liv, og det er i vores liv. Det synes jeg, at de værker viser fuldstændig fantastisk.