”Vi holder ikke selvjustits”: Biskop afviste bekymret ansat i overgrebssag

Domkirken "holder ikke selvjustits", skrev biskop Peter Skov-Jakobsen i en intern mail til en ansat, som kontaktede ham med bekymringer over en af domkirkens ansattes årelange overgreb på et barn. Det viser interne mails

Biskop Peter Skov-Jakobsen under en gudstjeneste i anledning af Folkekirkens Nødhjælps 100-års jubilæum tidligere i år.
Biskop Peter Skov-Jakobsen under en gudstjeneste i anledning af Folkekirkens Nødhjælps 100-års jubilæum tidligere i år. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen fik i 2014 "detaljerede advarsler" om overgreb på et 12-årigt barn begået af en af domkirkens ansatte i 1990'erne. Her skrev en af kirkens ansatte skrev til biskoppen og udtrykte sin bekymring.

"Vi har stadig et problem. Jeg er bekymret for, hvad NN (navnet er anonymiseret, red.) ellers kan have på samvittigheden nu eller i fremtiden," skrev den ansatte i en intern mail, som Berlingske er kommet i besiddelse af.

Til det skrev biskoppen følgende:

"Retssystemet bærer resten af ansvaret. Vi holder ikke selvjustits."

Men det kunne han sagtens have gjort, fortæller Anette Borchorst, der er ekspert i seksuelle overgreb og professor emeritus ved Aalborg Universitets institut for politik og samfund, til avisen.

"Biskoppen har ikke udvist tilstrækkelig forståelse for den ansattes bekymring, og derved har han svigtet sin tilsynsforpligtelse," udtaler hun.

Sagen var blevet meldt til politiet, men var faldet for forældelsesfristen. Det var altså ikke manglende beviser eller lignende, der var årsag til, at politiet ikke gik ind i sagen.

Men biskoppen selv lagde vægt på politiets afvisning i en mailudveksling med den bekymrede kollega. Han skrev blandt andet, at han var "glad for, at politiet tog sagen ud af vores hænder for selv at bedømme, hvor gammel sagen er".

Og det undrer Anette Borchorst, at biskoppen beskytter den voksne i denne sag.

"Det er påfaldende, at biskoppen beskytter den voksne og stærke part og ikke den svage part, som oven i købet er mindreårig, og som også har krav på retslig beskyttelse," siger hun.

Hun mener også, at biskoppen kunne have startet med at undersøge, om der stadig var problemer.

Biskoppen holdt fast i, at sagen var forældet.

"Et menneske kan ikke forfølges for en eventuelt kriminel handling, der ikke er idømt. Det er heldigvis ikke folkedomstol," skrev han til kollegaen.

Men det har intet med en folkedomstol at gøre, siger Ditlev Tamm, professor emeritus i retshistorie med kendskab til kirkelige forhold, til avisen.

"Kirken skal jo netop holde selvjustits og har et klart ansvar for, at de ansatte lever op til den tillid, som deres embede kræver," siger han.

Biskoppen er af Berlingske blevet forelagt de nye oplysninger, men har afvist at stille op til interview.

I et skriftligt svar skriver han, at han ikke ønsker at kommentere sagen yderligere, mens Kirkeministeriet venter på en redegørelse for biskoppens håndtering af sagen.

Han skriver desuden:

"Der må aldrig herske tvivl om, at det skal være sikkert at komme og arbejde i kirken, og det er med min største beklagelse, at jeg som biskop ikke har formået at skabe den sikkerhed. Efter min opfattelse skulle politiet dengang i 2014 inddrages for at undersøge sagen, og om den pågældende havde begået kriminelle handlinger."