Vinderne af initiativprisen er fundet. Og de bærer alle gode idéers vandmærke

Læserne har stemt på tre initiativer som vindere af Kristeligt Dagblads Initiativpris. De er både folkekirkelige og frikirkelige, såvel lokale som internationale, men de bringer alle nye mennesker sammen

De tre vindere: Katrine Blinkenberg fra ”Vi vil bryde tavsheden”, Elin Engholm Knudsen fra ”De små synger med de grå” og Kirstin Hauge Mortensen fra "Rice Runners". Foto af Elin Engholm Knudsen er taget af Astrid Dalum
De tre vindere: Katrine Blinkenberg fra ”Vi vil bryde tavsheden”, Elin Engholm Knudsen fra ”De små synger med de grå” og Kirstin Hauge Mortensen fra "Rice Runners". Foto af Elin Engholm Knudsen er taget af Astrid Dalum. Foto: Leif Tuxen.

Det er altid fascinerende at se en tanke vokse til handling. Og det er der flere eksempler på her på siden, som markerer afslutningen på en måneds initiativkonkurrence. Et af dem er det tiltag, der er blevet kendt som “Vil vil bryde tavsheden”.

Katrine Blinkenberg skrev for godt et år siden et indlæg til Præsteforeningens blad, som opfordrede til at bryde folkekirkens tavshedskultur. Den daværende sognepræst pegede på, at det dårlige arbejdsmiljø kunne blive bedre ved at tage tyren ved hornene og sætte ord på problemerne.

Siden voksede ideen. Medierne mødtes med hende. Kirkeministeren mødtes med hende. Og i dag er det blevet en udbredt opfattelse, at noget er nødt til at ske med de store arbejdsmiljøproblemer. Initiativet er vokset ud af sognet og ind i den politiske sfære.

“Bryd tavsheden” er et af de tre initiativer, som Kristeligt Dagblads læsere har stemt ind som vindere af Kristeligt Dagblads Initiativpris. Næstflest stemmer fik det møde mellem børn og ældre, som kaldes “de små synger med de grå” og er arrangeret af KFUM og KFUK i Lemvig. Tredjeflest fik et løb til fordel for Myanmars befolkning, som hedder Rice Runners og er igangsat af frikirken Vineyard.

Fire pointer går igen, hvis man sammenholder vinderne:

  1. De bygger alle på, at kreative personer på et tidspunkt fik en god ide.
  2. Den gode ide er afhængig af at komme i de rigtige hænder, der får tingene til at ske og kan engagere mange mennesker.
  3. Den gode ide skaber nye bekendtskaber mellem mennesker, som ikke kendte hinanden før. Rice Runners har etableret kontakt mellem bønder i Myanmar og ildsjæle i Danmark, “Bryd tavsheden” har forbundet kirkeansatte og frivillige, der er optaget af kirken som arbejdsplads i forskellige dele af Danmark, mens “de små synger med de grå” skaber sjovt samvær mellem børn og ældre mennesker. Der sker noget nyt mellem fremmede.
  4. Den gode ide fører til konkrete ændringer. Det kan være i arbejdsvilkår, som Katrine Blinkenberg har ønsket, eller det kan være i fødevaresituationen, som Vineyard har ønsket.

Den årlige konkurrence er en anerkendelse af de mange i dansk kirkeliv, som fostrer disse gode ideer og siden fører dem ud i livet.
Og det støtter avisens læsere. De har de seneste uger afgivet omkring 3500 stemmer på de 30 initiativer, der var nomineret.
Med Kristeligt Dagblads Initiativpris følger et beløb på 25.000 kroner, som gerne skulle støtte det videre arbejde, og i bedste fald hjælper prisen med til, at initiativerne kan vokse videre fremover.