Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Danmark dømt i billetsag

Danmark krænkede den europæiske menneskerettighedskonvention, da en kvinde fra Århus blev anholdt af politiet, fordi hun kørte i bus uden gyldig billet og ikke ville oplyse, hvem hun var. Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg fastslog i sin dom i går, at tilbageholdelsen af kvinden i 13 en halv time overskred det rimelige og udgjorde et brud på konventionens regel om den personlige frihed. Kvinden, den bulgarsk-fødte 75-årige Sofiika Vasileva, Århus, tilkendtes 500 euro (ca. 3700 kr.) i godtgørelse.

Folkegave til Mary og Frederik

Et dansk-tasmansk symbol på hver sin side af Jorden. Det smukkeste skib, der er bygget i Danmark. Eller en unik sommerbolig. Lad fantasien boble og find den helt rigtige folkegave til Mary og Frederik. Idemanden Jørn Grønkjær Jensen, der var medlem af styregruppen bag Folkegaven til prins Joachim og prinsesse Alexandra i 1995, da der blev indsamlet 13 millioner kroner til en renovering af Schackenborg Slot, er ikke i tvivl om, at også kronprinseparret skal have en gave fra det danske folk. - Der er tradition for folkeindsamlinger i Danmark, og jeg kan ikke finde en bedre anledning til at begynde en ny indsamling end et eventyrbryllup mellem Mary Donaldson og kronprins Frederik, siger Jørn Grønkjær Jensen, der bl.a. har en fortid som turistchef i Viborg og nu beskæftiger sig med projektudvikling i virksomheden Nørhaven A/S. På hjemmesiden www.folkegaven.dk kan virksomheder og privatpersoner komme med ideer til en passende bryllupsgave.

Mellemfolkeligt Samvirke skærer ned

Mellemfolkeligt Samvirke (MS) er i gang med en fyringsrunde, og der vil efter fyringerne være 66 fastansatte mod 90 på det tidspunkt, da regeringen tiltrådte, oplyser foreningen. I Danmark vil medarbejderstaben blive skåret ned med ni medarbejdere. MS peger på, at regeringens u-landspolitiske oplæg, der blev præsenteret inden sommerferien, er skurken. - Regeringens besparelser er led i en salamitaktik, der nedprioriterer dansk u-landsarbejde i små ryk, næsten usynligt for en bredere offentlighed, siger generalsekretær i MS, Lars Udsholt. Han finder, at afskedigelserne er imod alt, hvad MS står for.

Afrikanske stenskulpturer stjålet

Natten til i går blev to stenskulpturer stjålet fra Botanisk Have i Købehavn. Stenskulpturerne, to såkaldte shona-skulpturer, tilhørte den i Kristeligt Dagblad tidligere omtalte udstilling »In praise of women«. Udstillingen, der er på en europæisk rundtur, består hovedsageligt af stenfigurer lavet af unge kvindelige stenskulptører fra Zimbabwe. For dem er det en sjælden chance for at skabe opmærksomhed om deres arbjede og samtidig give et positivt indtryk af et ellers forarmet land. - Der er en stor ironi i, at tyveriet fra nogle af verdens fattigeste mennesker foregår i et af verdens rigeste lande, siger Amy Sauderson, der er organiserer udstillingen, samtidig med at hun opfordrer folk til at hjælpe politiet i deres efterforskning. Botanisk Have har øget sikkerheden for at undgå en gentagelse. (KD)

Svinepest-svar kommer først søndag

Først i overmorgen får de danske svineproducenter et endeligt svar på, om Danmark er ramt af svinepest og dermed står over for at miste eksportindtægter i milliardklassen. Veterinærinspektør Birgit Hendriksen, Fødevaredirektoratet, oplyser, at der skal gå mindst 72 timer, fra prøverne er udtaget og virusdyrkningen sat i gang, til det endelige svar foreligger. Virusdyrkningen kom først i gang klokken 23 onsdag aften, derfor kan der først forventes svar søndag. Svaret kommer fra Danmarks Veterinære Institut på den lille ø Lindholm i Stege Bugt. Men svinene i den besætning i nærheden af Kolding, der er under mistanke for klassisk svinepest, viser ikke tegn på sygdom.

Flere giftrester i frugt og grønt

Knap halvdelen af al den frugt og grønt, som danskerne spiste sidste år, indeholdt små rester af sprøjtegift. Det viser Fødevaredirektoratets årlige rapport om pesticidrester i danskernes fødevarer. Direktoratet har udtaget 2437 prøver af danske og udenlandske fødevarer og fandt frem til, at hver anden prøve af frugt og grøntsager havde spor af giftrester. To procent af prøverne overskred sågar de maksimale grænseværdier. Der er generelt flere pesticidrester i udenlandsk frugt og grønt end i de danskproducerede. Mens godt 40 procent af den dansk-dyrkede frugt og grønt indeholdt rester af sprøjtegift, fandt Fødevaredirektoratet frem til giftrester i tre ud af fire importerede. Desuden noterede direktoratet en stigning i stikprøver med to eller flere pesticider i. Hver fjerde prøve viste spor af flere forskellige giftstoffer. Det er et noget højere niveau end de seneste fem år.

Ordener stjålet fra Nexø Museum

Der er blevet stjålet 25 ordenstegn fra Nexø Museum. Det drejer sig om ordener fra den tyske værnemagt i årene 1940-1945 - både til at pryde brystet, sy på tøjet eller bære om halsen, fortæller kriminalinspektør i Rønne Hans Jørn Munk til DR Bornholm. Tyveriet blev opdaget onsdag, men kan for den sags skyld være sket for nogen tid siden, da man ikke har set til de pågældende montrer længe. Plexiglas-låget er simpelthen blevet skruet af. For samlere vurderes ordnerne til at have en værdi på ca. 35.000 kr. Den stjålne samling er privatejet, men var udlånt til fremvisning i museet.

Filskov er årets landsby

Den lille jyske by Filskov i Grindsted Kommune kan nu bryste sig af titlen Årets Landsby 2003. Udnævnelsen er foretaget af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark, der hvert år belønner en landsby, der i særlig grad har gjort sig bemærket. Filskov har bare 500 indbyggere, men har alligevel formået at bevare både skole, kirke, sognegård og købmand og har tilmed fået opført 50 nye boliger, et biogasvarmeværk og et børnehus. Dermed opfylder landsbyen, ifølge foreningens formand, Carsten Abild, på flotteste vis det tema, som man har valgt for Årets Landsby 2003, nemlig tilflyttere, vækst og infrastruktur.