Prøv avisen

Ånden på tv

Danskernes fantasi løber løbsk efter de populære tv-programmer som Åndernes magt og Fornemmelse for mord. Folk hyrer clairvoyante som aldrig før, fordi de mener at have ånder og spøgelser i hjemmet. Spøgelse på tørreloft.

I tre år har Danmark haft fjernsyn med ånder, afdøde og spøgelser, og nu vil flere lære om reinkarnation

En kold søndag eftermiddag vokser køen uden for Daniel-Kirken i København, som i folkemunde kaldes »spiritistkirken«. Flere hundrede skal ind og være med i en optagelse af tv-programmet »Klarsyn«, hvor det engelske såkaldte medium Val Williams skal skabe kontakt til deltagernes afdøde. Mange i køen har billeder med af deres afdøde forældre eller børn, og stemningen er afventende og spændt.

- Tænk, hvis hun virkelig kan tale med de afdøde, siger en mand og ser på det medbragte foto, han holder i sin vantedækkede hånd.

- Måske er det bare snyd, siger han uden overbevisende skepsis. Han følges med en kvinde, som straks retter ham.

- Selvfølgelig passer det. Så du ikke programmet sidste onsdag?

»Klarsyn - oplev selv åndernes magt«, står der på arrangørernes T-shirts. Dette efterår sendes også for tredje gang »Åndernes magt« på TV 2 Zulu, hvor medier renser huse for afdødes ånder og forstyrrende spøgelser. Hver torsdag forsøger clairvoyante at opklare forbrydelser i »Fornemmelse for mord« på TvDanmark, og underholdningsprogrammet »Den 6. sans«, hvor håndlæsere og astrologer er med til at gætte en gæst, er nummer 11 på TV 2's liste over de 20 mest sete programmer.

Men det er ikke kun tv-underholdning. Danskerne tager også den nye åndelige virkelighed til sig, og der bliver talt om »klæbeånder« og muligheden for »at stille ind« på en afdød ved middagsbordene. Pludselig er danskerne blevet interesserede i ånd, men det er ikke tv's skyld, siger chefredaktør Steen Landsy, der står i spidsen for Nyt Aspekt, Danmarks førende magasin inden for new age.

Han er selv clairvoyant og medvirkede i 1980'erne i programmet »Elevatoren«, hvor han kom med budskaber, som bagefter skulle undersøges. Han udpegede en dame blandt publikum og sagde, at hun havde en meget specielt udformet dåseåbner, som ikke var på sin plads i køkkenskuffen, men derimod lå bag en potteplante i stuen. Det nægtede kvinden pure, og tv-holdet tog hjem til hende for at undersøge sagen. Dåseåbneren lå bag potteplanten.

- Jeg havde forestillet mig et gennembrud for bevidstheden om det åndelige, men bagefter snakkede folk slet ikke om ånd. De sagde: »Hold da op, hvor var der rodet hjemme hos hende«, fortæller Steen Landsy.

Men i dette århundrede er virkeligheden en helt anden, siger missionspræst fra folkekirken Ole Skjerbæk Madsen, som har undersøgt både filosofi og praksis bag kontakt til ånder og afdøde.

- Det er ikke tv, som har gjort danskerne interesserede i det åndelige. De var vakt i forvejen, men tv var meget opmærksom på den genopdagede folkereligiøsitet og lavede programmer, som forstærkede den, siger han.

I Daniel-Kirken kommer der nu cirka 240 til ejeren Frank Munkøs ugentlige klarsyn, mens der før »Åndernes magt« kom 130.

I Esbjerg, Århus og Skjern er der også spiritistkirker, men da de ikke er organiseret i et trossamfund, er det svært at finde ud af, hvor mange danskere der egentlig er blevet interesserede i det, som Bibelen kalder åndemaneri, mens det snarere bliver kaldt clairvoyance, spiritualisme eller klarsyn i dag.

Heller ikke formanden for Dansk Spiritualist Forbund, Lars Jensen fra Skjern, kan sætte tal på.

- Her i Skjern kommer der 50 til vores møder, og der bor 6000 i byen. Jeg tror ikke, at det er et usædvanligt forhold, siger han.

I Skjern har der været lidt flere til møderne, efter »Åndernes magt« begyndte for tre år siden, men interessen har ofte været kortvarig, for selvom Lars Jensen og hans medtroende bruger afdøde som åndelige vejledere, er de ikke specielt optaget af de fænomener, som tv-programmerne viser. De fordyber sig i filosofiske skrifter om baggrunden for det hele, og, med Lars Jensens ord, er det »nok ret kedeligt«.

Den spiritistiske kirke i København blev bygget i 1932, og der har altid været seancer med kontakt til afdøde i bygningen. Den 61-årige healer Frank Munkø købte Daniel-Kirken i 1980'erne, og efter adskillige år, hvor han blev opfattet som en lidt tosset mand, der kunne tale med afdøde, er han i forbindelse med »Åndernes magt« blevet landskendt.

- Man vænner sig til det, men det var selvfølgelig mærkeligt i begyndelsen, hvor folk stoppede mig på gaden og ville have min autograf, fortæller han, mens hans kone Kate serverer kanelbrød med tandsmør ved kakkelbordet i deres hjem i Brønshøj.

Ifølge ham er der masser af småkredse rundt omkring i Danmark, hvor 10-15 mennesker samles omkring en, som tilsyneladende har evner for at kommunikere med ånder eller afdøde.

- Folk vil vide, hvad der er bag forhænget - efter døden. I dag tør folk også fortælle om det. Før var man jo tosset, men i dag er alle åbne for det åndelige. Og i Daniel-Kirken kommer folk i alle aldre og mange nationaliteter nu.

Uden for spiritistkirken begynder køen ind til tv-optagelserne at bevæge sig. Hver eneste deltager skal på vejen lade sig interviewe om, hvilke afdøde vedkommende gerne vil møde og hvorfor.

Indenfor i varmen minder indretningen om en almindelig landsbykirkes. Alterbilledet har en inskription fra Johannes' Åbenbaring. Alteret er dækket med en broderet hvid dug, lys, blomster og krucifiks. Der er lysekroner, orgel, mosaikvinduer og hele to prædikestole. I dag bliver der dog ikke spillet salmer på orglet, men i stedet begynder seancen med en sang fra 1970'er-popgruppen Abba.

»I Believe in Angels« (jeg tror på engle), synger de fyldte bænkerækker. Så går Val Williams frem og beder på engelsk sin indgangsbøn til ånderne. Hun beder dem om at komme og om beskyttelse for sig selv og alle i rummet.

Mange af de kendte, åndelige medier i Danmark kommer ligesom Val Williams fra England, hvor der er en etableret spiritistmenighed i de fleste provinsbyer.

Sådan har det været, siden den moderne spiritisme opstod i 1848 i staten New York, hvor nogle unge piger, de såkaldte Fox-søstre, hørte bankelyde, der blev tolket som budskaber fra afdøde. Derfra fortsatte eksperimenter med »borddans« og andre uforklarlige fysiske fænomener i både USA og Europa, så »endog ansete filosofiske og psykologiske tidsskrifter er begyndt at optage spøgelseshistorier og lignende ammestueeventyr jævnsides med strængt videnskabelige afhandlinger«, som den danske eksperimentalpsykolog og kritiker Alfred Lehmann skrev i 1893 i bogen »Overtro og trolddom«. Sammen med tryllekunstneren Faustinus lavede han fingerede spiritistiske seancer for at demonstrere, hvor let deltagerne lod sig snyde, fortæller religionshistoriker Tove Tybjerg fra Københavns Universitet.

Men spiritisme lod sig ikke udrydde med rationelle argumenter, hverken i England eller andre steder. I dag har den skiftet form fra borddans til kontakt med afdøde ånder, og de involverede kalder den spiritualisme, men dens hårdeste kritikere er stadig tryllekunstnere.

En af dem er Niels Krøjgaard, som tidligere i Kristeligt Dagblad har beskrevet, hvordan Frank Munkø efter hans mening »fisker« oplysninger ud af folk.

- Jeg vil indrømme, at medierne på tv er dygtige til deres teknik og meget kompetente. Og selvom jeg bagefter kan analysere deres spørgeteknik, kan jeg ikke selv gøre det lige så godt, siger Niels Krøjgaard, der selv har nægtet at stille op til interview i forbindelse med »Åndernes magt«, fordi han var bange for at blive misbrugt af et tv-hold, som efter hans mening er ukritisk i forhold til de påståede medier.

Han rejser rundt med et foredrag, hvor han ligesom sin forgænger Faustinus demonstrerer for tilhørerne, hvordan de let kan tro at noget er ånd, selvom det bare er tryllekunst. Foredraget er blevet mere og mere efterspurgt, jo mere tv viser kontakt med ånder og afdøde.

- Jeg kunne ikke selv have lavet bedre reklame. Men jeg tror, at det vil stoppe. Efter min mening er tv-programmerne nu så langt ude, at folk snart vil kræve en forklaring, siger Niels Krøjgaard.

Men det tvivler religionshistoriker fra Københavns Universitet Mikael Rothstein på. Efter hans mening skyder tryllekunstnere forbi med deres forsøg på at give en rationel forklaring.

- Skeptikerne vil afsløre de åndelige medier som fantaster eller tåber, men folk er fuldstændig ligeglade. De ønsker at indgå i den sociale konstruktion mellem tv-producenten, mediet og modtageren, som sammen skaber en forklaring på verden og deres egen rolle i den, siger han.

Han har fulgt Frank Munkø og de andre danske medier i en årrække og mener, at de sidste tre års tv-programmer har »karismatiseret« medierne.

- Tv og seerne giver i samarbejde medierne deres særlige autoritet. Der er skabt et særligt sprog, hvor folk taler indviet om »energier« og »at stille ind«, der er tale om ritualer og fortolkninger. Hvis mennesker anerkender medierne og det, de siger, som sandt, får det konsekvenser for deres liv. Substansen er til at overskue, men effekten er eftertrykkelig, mener Mikael Rothstein.

I Daniel-Kirken er Val William nu blevet en telefoncentral. Sådan forklarer hun sin rolle som medium. Ånderne ringer op, og hun fortæller til modtageren i salen, hvad de siger. Af samme grund skal modtageren også svare med et hørligt ja eller nej. »Telefoncentralen« kan øjensynligt ikke videreformidle kropssprog eller længere sætninger for den sags skyld, for alle bliver bedt om at nøjes med at sige ja eller nej.

Val Williams bekriver detaljeret, hvordan de afdøde er døde. Stemningen er munter, og folk i spiritistkirken ler ofte, men der er også øjeblikke, hvor modtagerne bliver dybt berørte.

- Din mor så, hvordan du forsøgte at få hende til at smile, de sidste dage hun levede. Hun var bare for træt til at smile, men hun blev glad, og det betyder meget for hende, at du forsøgte, sige Val Williams til en efterladt søn.

Hun beskriver detaljerede minder fra den afdødes tid på jorden - ifølge missionspræst Ole Skjerbæk Madsen, fordi de afdøde er nostalgikere, som ikke kan komme væk fra det jordiske.

- Det er vigtigt at befale afdøde ånder i Guds hånd, så de kan komme videre og få den hvile, de har brug for. De afdøde ånder hænger af en eller anden grund fast i den verden, de burde have forladt. Det er derfor, det er så banalt, hvad de siger. De har ikke oplevet en transformation, forklarer han og henviser til, at Bibelen også regner med afdøde. I Det Gamle Testamente bliver den døde Samuel således manet frem på et tidspunkt.

Men Ole Skjerbæk Madsen mener også, at der vises en uigennemskuelig blanding af snyd og ånd på tv-skærmen, og ydermere mener han, at de clairvoyante indimellem ikke har kontakt med en ægte afdød, men med en ånd i den afdødes forklædning. Det skulle være derfor, mordene aldrig bliver opklaret i »Fornemmelse for mord«.

- Medierne har ofte fat i illusioner fra åndeverdenen i stedet for de afdøde, som er gået videre til hvilen. Ånderne genopliver døde personligheder, der ligger som tomme skaller i den åndelige verden, og derfor er oplysningerne meget vage og blegner mere og mere, jo længere tid det er, siden den afdøde døde, siger han og støttes på det punkt af Frank Munkø, der ikke har villet medvirke i programmet af samme grund.

I »Åndernes magt« og »Klarsyn« er det tilrettelæggeren og idemanden bag, Thomas Breinholt, som er seernes guide i den tilsyneladende komplekse åndelige verden, hvis uforklarlige fysiske fænomener har skabt så meget interesse. Han mener, at tv-programmernes gennembrud skyldes en meget større strømning end interessen for ånder og uforklarlige fænomener.

- I dag er der fokus på hjælp til selvhjælp. »Empowerment«, som det kaldes på engelsk. Tv viser, hvordan folk får hjælp til at indrette deres hjem, opdrage børn eller blive slanke. »Åndernes magt« er sådan et program. Problemet er måske spøgelser, og vi viser, hvordan det løses, eller hvordan man kan søge om guddommelig hjælp og råd fra afdøde. Interessen for det okkulte er i virkeligheden en interesse for at klare livet, sige Thomas Breinholt.

Han er ikke selv overbevist om, at der findes ånder, men han tror efterhånden, at der er en måde at få informationer på, som ikke er bundet af tid og rum. De tre års tv-programmer har både været hans egen og seernes søgen ind i det åndelige, og Thomas Breinholt kalder hele den verden, der tilsyneladende har åbnet sig, for vanvittigt fascinerende.

- Er det for eksempel ikke spændende, at kristne ritualer mod spøgelser virker bedre end de okkulte? Og hvordan kan det være? Er det psykologi, placebo-effekt, eller fordi vi har en 2000 år gammel, nedarvet kristen arv? spørger han.

Sognepræst ved Vor Frelsers Kirke i Aalborg Vagn Folkerman er en af de kristne, som indimellem har været tilkaldt, når medierne i »Åndernes magt« ikke kunne stoppe spøgeri. Og desuden har de sidste tre års åbenhed omkring den type oplevelser betydet, at rigtig mange ringer til præstegården for at få hjælp.

- Det er godt, at folk nu kommer frem. Selvom de ikke kan kende forskel på kristendom og det andet. Det prøver jeg så at lære dem, og jeg må sige, at der sideløbende med interessen for det okkulte også er stor efterspøgsel efter Helligånden. Folk kommer for at blive bedt for i forbindelse med mine gudstjenester, eller de ringer og ønsker forbøn, fortæller Vagn Folkerman.

Han underviser spøgelsesramte i at bede fadervor, sige trosbekendelsen og bruge vievand.

- Folk må selv indtage deres hus og ejendom i Jesu navn, og hvis de tror på Jesus, har de selv autoriteten, siger han.

Klarsynet i Daniel-Kirken er slut, og tv-holdet interviewer de folk, hvis afdøde tilsyneladende talte gennem mediet. Thomas Breinholt er ikke helt tilfreds. Selvom Val Williams var konkret, effektiv og myndig under seancen, viser interviewene, at der er mange løse ender i hendes budskaber.

Men de fleste deltagere er alligevel henrykte, og stemningen er langt mindre skeptisk på vej ud af spiritistkirken end ind.

Med chefredaktøren fra Nyt Aspekts ord er »Klarsyn« og de andre programmer, hvor ånder tilsyneladende deltager, »en dåseåbner« for den åndelige virkelighed, som han, Frank Munkø og de fleste andre medier dybest set ønsker at viderebringe: troen på reinkarnation frem for kristendommens tro på et enkelt liv på jorden og derefter et evigt liv.

- Fænomenerne er ikke så vigtige i sig selv. I virkeligheden mener jeg, at de døde skal have lov til at være døde. Det vigtige er filosofien bag, og i Kosmos Center, hvor jeg underviser i Martinus' åndsvidenskab, kommer flere nu og vil lære mere om den åndelige verden og flere liv, siger Steen Landsy.

korsholm@kristeligt-dagblad.dk

Fakta

Tv med mulig kontakt til ånder

Åndernes Magt onsdag kl 21.15 Tv-Zulu

Klarsyn onsdag kl 22.00 Tv-Zulu

Den 6. sans torsdag kl 20.35 på Tv2

Fornemmelse for Mord torsdag kl 21.35, 22.05 og 22.30 på Tv Danmark2