17-årig forklarer kristendommen

17-årige Theresa skrev om kristendommen i en gymnasieopgave og sendte opgaven til sin bedstefar. Læs hele opgaven her

17-årige Theresa skrev om kristendommen i en gymnasieopgave og sendte opgaven til sin bedstefar. Modelfoto.
17-årige Theresa skrev om kristendommen i en gymnasieopgave og sendte opgaven til sin bedstefar. Modelfoto. Foto: Matthieu Spohn.

Et hospitalsophold er en kedelig affære, hvor familie og venners opbakning og opmærksomhed er energigivende lyspunkter. Netop det oplevede en af Kristeligt Dagblads læsere, Ole Kvist Jensen, da han under et hospitalsophold modtog et brev fra sit 17-årige barnebarn Theresa.

En gymnasieopgave om kristendommen

Med brevet fulgte desuden en opgave, Theresa netop havde afleveret i gymnasiet. I opgaven havde den 17-årige gymnasieelev kastet sig over noget så omfattende som kristendommens historie. Og det gjorde hun så godt, at Ole Kvist Jensen valgte at sende en mail til Kristeligt Dagblad.

"Nogle venner læste den og sagde, at den måtte vi ikke lade ligge her, men sende den til K.D., så flere kunne læse den. Derfor sender jeg den hermed", skriver Ole Kvist Jensen i sin mail til Kristeligt Dagblad.

Den slags er jo svært at sidde overhørig, så her kommer - med Theresas accept - en beskrivelse af kristendommen, set med en 17-årigs øjne:

2.g på Gladsaxe Gymnasium fik for ca. 1 mdr. siden 40 minutter til at skrive til en ven og forklare hvad kristendommen går ud på. Theresa på 17 år brugte sine 40 minutter til at skrive følgende:

Kristendommen ifølge Theresa

"Kære Walther

Nu skal du høre. Kristendommen er en religion ligesom fx buddisme, hinduisme og islam er. En overbevisning om, hvordan verden og livet er.

Omdrejningspunktet og kernen i kristendommen er en fyr der hedder Jesus Kristus. Han er i kristendommen Guds søn og messias-frelseren. Jesus var jøde i Israel under den romerske besættelse.

Jesus blev født til at frelse det jødiske folk, som havde en messias-forestilling, at Gud ville send ene frelser. Kristendommen udspringer altså af jødedommen, og de har begge Det Gamle Testamente som en del af deres hellige skrift.

Gud har i dette skrift lovet flere pagter med det jødiske folk, regler de skal overholde for at blive frelst og komme i paradis, men hver gang har menneskene fejlet. En mand der hedder Moses fik af Gud nogle regler, som det jødiske folk skulle overholde.

Samlingen af reglerne kaldes Moseloven. De skal overholdes af samtlige jøder for at der kommer dommedag, hvor der kommer paradis og ondt og godt bliver skilt ad. Det går ikke godt for jøderne med det!

Derfor sender Gud herefter en engel, der fortæller en pige ved navn Maria, at hun skal føde hans søn. Jesus er derfor både 100% Gud og 100% menneske, da han er i fuld menneskeskikkelse. Gud har med Jesus nu ændret sin taktik fuldstændig. Gud har på en måde forbarmet sig over mennesket og Jesus vokser op og prædiker følgende for det jødiske folk:

Moseloven er ikke vigtig for at opnå frelse, det vigtigste er at tro på Gud. Man skal ikke overholde en masse love. Det man skal have fokus på i sit menneskeliv er næstekærlighed og tilgivelse.

Man skal hjælpe sine medmennesker og give dem en ekstra chance. Ligesom Jesus selv gør. Samtidig understreger han, at det er noget man skal gøre, fordi det giver mening i sit liv og man har lyst. Man skal ikke gøre det for at opnå frelse hos Gud, for den er nemlig gratis for alle der tror.

Jesus bliver korsfæstet som 33 årig, fordi det jødiske folk ikke mener han er Messias, men en gudsbespotter. Det er godt nok romerne, der gør det, men det er fordi han er så upopulær blandt folket (der er lidt uklarhed her om, hvem der er skurkene ift. korsfæstelsen).

Men Jesu korsfæstelse er en del af Guds plan. For tre dage efter at Jesus er korsfæstet og lagt i graven, genopstår han! Han har besejret døden/det onde og taget alle menneskers synder på sig. Han har altså afsluttet den arvesynd, som har været kørende siden Adam og Eva, de første mennesker, der syndede overfor Gud. Jesus stiger til himmels 40 dage efter hans genopstandelse.

En mand ved navn Paulus ser Jesus i en åbenbaring, og bliver den første til at udbrede kristendommen og skabe kristne menigheder. Han mener, at man ikke behøver at være jøde før man bliver kristen. At kristendommen altså er en selvstændig religion.

I år 392 bliver kristendommen den eneste lovlige religion i Romerriget og den udbredes i hele Europa. Op igennem Middelalderen bliver kristendommens sande budskaber en del glemt.

Den katolske kirke, som er en retning indenfor kristendommen, prøver at sælge folk frelse, de vil have folk til at købe afladsbreve for at blive frelst.

En mand ved navn Martin Luther gør i 1500 tallet oprør mod den katolske kirkes måde at anskue kristendommen på. Han fremlægger i 1517 95 teser, hvor han kritiserer katolikkerne, og klarlægger kristendommen.

Han vender tilbage til Jesu budskab om, at det handler om at tro og ikke om at overholde love og købe aflad. Frelse er gratis.

Den strømning, der udspringer af Luthers tanker er Protestantismen, og det er den vi har i vores land i dag. Kristnes hellige skrift, hvor der er skrevet om Jesus, er Det Nye Testamente, som er en del af Bibelen. Den blev skrevet nogle hundrede år efter Jesu fødsel og død.

Kærlig hilsen,
Theresa"