Pernille meldte sig ud af folkekirken: Det var et tabu

Der er færre, der melder sig ud af folkekirken. Pernille Dige Toft skriver sig ind i statistikken for 2019, hvor 9485 meldte sig ud

Pernille Toft havde længe gået og tænkt over, at hun ville melde sig ud af folkekirken, men hun fandt det tabu belagt, da hun selv og hendes omgangskreds både er døbt og konfirmeret. –Privatfoto.
Pernille Toft havde længe gået og tænkt over, at hun ville melde sig ud af folkekirken, men hun fandt det tabu belagt, da hun selv og hendes omgangskreds både er døbt og konfirmeret. –Privatfoto.

I december blev Pernille Dige Toft 18 år. Der var mange ting, som før havde været umulige, men som pludseligt kunne føres ud i livet. Et par dage inden den store dag satte hun sig for at lave en liste over de ting, hun gerne ville gøre, når hun blev myndig. På listen stod der blandt andet, at hun gerne ville afgive en vælgererklæring, og hun ville melde sig ud af folkekirken. Det sidste havde hun tænkt på i mange måneder op til, også selvom hun ikke kendte til mange andre, der havde truffet samme valg.

”Det har været et tabu for mig, selvom jeg i lang tid har været imod, at kirke og stat er blandet sammen. Jeg tror helt klart, at det var, da Gudløs Ungdom begyndte at blomstre frem, at det gik op for mig, at det er okay at sige: ’Det tror jeg ikke på, så jeg melder mig ud.’”

Pernille Dige Toft er både døbt og konfirmeret, og hun oplever i sin omgangskreds, at det er et tabu at ville melde sig ud af folkekirken. Men selv står hun fast på at gå sine egne veje:

”Det begyndte at gå op for mig, at der er tendenser i vores samfund, hvor mennesker bare gør det, alle andre gør. Eksempelvis oplever jeg, at mange er medlem af folkekirken, også selvom de ikke tror på Gud.”

Et par dage efter hendes 18-årsfødselsdag sad hun i bussen fra Vejle på vej hjem til sin kæreste, da hun kom i tanke om listen på telefonen, og det tog ikke mere end et par minutter at få ført udmeldelsen ud i livet.

”Jeg googlede mig frem, og jeg kunne se, at jeg selv kunne tage kontakt til min kirke, men jeg fandt også en hjemmeside, hvor jeg gratis kunne sende mine oplysninger ind, og så gjorde de alt papirarbejdet for mig. Så fik jeg et par uger efter et brev fra min kirke om, at jeg blev meldt ud, og at jeg skulle tale med mine pårørende, fordi de kan blive kede af det.”

Det er ikke de store reaktioner, Pernille Dige Tofts valg har bragt med sig, men lidt har hun hørt for beslutningen:

”Min familie syntes, det var helt fint, at jeg har taget et selvstændigt valg. Men min kæreste er meget konservativ. Han var ikke så glad for det. Men han kunne godt følge, at det er mit eget valg, og at det ikke giver mening at være medlem, når jeg ikke tror på Gud eller bruger folkekirken.”