2000 udmeldelser om måneden: Stor stigning i antallet af udmeldelser af folkekirken

Første halvdel af 2012 bød på næsten lige så mange udmeldelser som hele 2011. Debat om vielse af homoseksuelle kan have spillet ind, siger eksperter

Smukt er det jo, men danskerne forlader i stadig større grad folkekirken.
Smukt er det jo, men danskerne forlader i stadig større grad folkekirken. Foto: EGON HYE.

Det seneste halve år har løse optællinger peget i retning af, at folkekirken har tabt medlemmer under debatten om vielser af homoseksuelle.
Nu kommer det første solide talmateriale om kirkemedlemskab fra Danmarks Statistik, og tallene viser, at 12.306 danskere i første halvdel af 2012 har meldt sig ud af folkekirken. Til sammenligning meldte i alt 13.587 personer sig ud i hele 2011.

LÆS OGSÅ: Man må se på det store billede

Udviklingen er en reaktion på den debat, der har været om vielse af homoseksuelle, vurderer religionsforsker fra Aarhus Universitet Marie Vejrup Nielsen:

Udmeldingerne kommer dels fra de konservative kristne, der er imod det nye ritual, dels fra de moderate kristne, som er blevet præget af den massive mediedækning, der har været om emnet. Her har de set nogle personer i præstekjoler stå frem og tale imod homoseksuelle vielser, hvilket de moderate ikke kan stå inde for.

Den vurdering ligner den virkelighed, Jørgen Degn Bjerrum kender som sognepræst i Glostrup Sogn.

LÆS OGSÅ: Udmeldelser rammer både land og by

Der har været en bølge af udmeldelser. Min fornemmelse er, at de, der melder sig ud, er folk, der har overvejet det længe. For dem har diskussionen om folkekirken og vielse af homoseksuelle været anledningen, de manglede, siger Jørgen Degn Bjerrum.

Lektor i teologi på Købehavns Universitet Hans Raun Iversen anerkender, at debatten om det nye ritual har haft betydning. Men formentlig kun for 2000-3000 personers vedkommende.

Først og fremmest skyldes det, at folk ikke længere ønsker at være livsvarigt medlem af noget som helst. For det andet handler det om økonomi. Hvis du ikke synes, du får noget for pengene, hvorfor så blive ved med at betale? Og for det tredje om, at mennesker i dag ønsker valgfrihed, og det har nu også bredt sig til folkekirken, siger Hans Raun Iversen.

LÆS OGSÅ: Virkelyst giver håb for kirkens fremtid

Også kirkeminister Manu Sareen (R) anderkender vielsesdebattens betydning:

Jeg tror, at det er sandsynligt, at den ophedede debat om vielse af homoseksuelle i kirken kan spille ind på antallet af aktuelle udmeldelser.

Religionsforsker Peter Lüchau afviser dog den sammenhæng:

Når man ser over en længere periode, svinger antallet af udmeldelser meget fra år til år, og de er ikke udtryk for kirkepolitiske begivenheder. Det virker snarere tilfældigt. Og det passer også godt med teorier om udmeldelser: at det er en lang og individuel proces, som på et tidspunkt ender i en udmeldelse. Stigningen i antallet af udmeldelser skal ikke ses som en reaktion på diskussionen om vielse af homoseksuelle. Og jeg har også svært ved at tro, at det skulle hænge sammen med, at folk vil spare penge.

Mobiltelefonen er nærmest en forlængelse af kroppen og en adgangsbillet til netværket for generation online. At slukke for mobilen er at melde sig ud af netværket og dermed ud af samfundet. – Foto: Scanpix.
Mobiltelefonen er nærmest en forlængelse af kroppen og en adgangsbillet til netværket for generation online. At slukke for mobilen er at melde sig ud af netværket og dermed ud af samfundet. – Foto: Scanpix. Foto: Leif Tuxen.