Prøv avisen

Cyperns stjålne kulturarv er på vej tilbage

epa03946624 A Greek Orthodox priest takes a photo with his mobile telephone of murals recovered from a Munich-based art dealer after a long battle instituted by the Church of Cyprus, at Byzantine Museum in Nicosia, Cyprus, 12 November 2013. The murals and mosaics were part of a stolen collection of Aydin Dikmen, found in his possession in 1997 in Munich. Most of the items had been taken from churches in northern Cyprus after the 1974 Turkish invasion. The artefacts will be housed in the Byzantine Museum, some now bearing signs of damage from being removed from 51 different churches. EPA/KATIA CHRISTODOULOU Foto: Katia Christodoulou/EPA/.

Da Cyperns nordlige del i 1974 blev overtaget af Tyrkiet, blev 100 kirker og klostre tømt for op mod 20.000 kunstgenstande. Over 200 af værkerne er nu tilbage på Cypern

Den græsk-ortodokse biskop Porfyrios Papastylianou så for nogle år siden tilfældigvis et interview på tv-stationen BBC. Den interviewede var Boy George, der i 1980erne var et af popmusikkens største ikoner.

Det var ikke så meget den aldrende popsanger, der fangede biskoppens opmærksomhed. Snarere det, der hang på væggen bag ham en Kristus-ikon.

Biskop Papastylianou er cypriot. Og ikonen på væggen var cypriotisk. Endda en fornemt en af slagsen fra 1700-tallet.

Den havde hængt i Sankt Charalambos-kirken i byen Neo Chorio-Kythreas på Nordcypern indtil 1974. Året, hvor østaten blev invaderet af Tyrkiet, og den nordlige del derefter erklærede sig selvstændig under navnet Den Tyrkiske Republik Nordcypern.

LÆS OGSÅ: Dårligt signal til Cypern

Invasionen var startskuddet til en gigantisk bølge af plyndringer i den tyrkisk kontrollerede del. Fra 100 kirker og klostre, både græsk-ortodokse, armenske og maronitiske (orientalske katolikker) blev der fjernet op mod 20.000 religiøse kunstgenstande. Siden er de smuglet ud og solgt overalt i verden.

Boy George havde købt ikonet hos en kunsthandler i London i 1985. Da biskoppen kontaktede ham, indvilligede han efter en kort samtale i at returnere ikonet Jesus Kristus Pantokrator (Jesus som Verdenshersker). Det er nu tilbage på den græske del af Cypern.

Så hurtigt og smertefrit går det dog langtfra altid, når Cyperns græsk-ortodokse kirke beder om at få stjålne ikoner, mosaikker og kirkemalerier udleveret.

Kristendommen på Cypern har rødder helt tilbage til det første århundrede. Apostlen Paulus siges at have prædiket evangeliet for øens romerske guvernør i år 45. Han konverterede til kristendommen og blev dermed den første kristne guvernør i Romerriget.

Kristendommens lange tilstedeværelse på Cypern betyder, at kirkeudsmykningerne ofte er mange hundrede år gamle. Og dermed er de ekstra værdifulde.

En af de største samlere af cypriotisk religiøs kunst er den tyrkiske kunsthandler Aydin Dikmen. Ifølge det græsk-cypriotiske webmedie Cyprus-Mail har han personligt stjålet flere hundrede genstande fra en lang række kirker i tiden efter den tyrkiske invasion på øen.

I 1997 gennemførte politiet i München en razzia mod en af hans lejligheder. Her fandt de et stort antal genstande, der stammede fra 51 forskellige kirker på Nordcypern. Efter 16 års juridisk tovtrækkeri blev 173 af genstandene udleveret til de græsk-cypriotiske myndigheder i november.

Det er den største enkeltstående tilbagelevering af stjålne genstande. Der var blandt andet rester af en 1500 år gammel religiøs mosaik og flere ikoner fra 1300-tallet.

De tyske myndigheder tilbageholder stadig omkring 80 genstande fra razziaen i 1997, fordi de ikke er blevet endeligt identificerede. Men identifikation er ikke den vigtigste årsag til de lange ventetider før udlevering.

Tyskland støtter fuldt og helt tilbageleveringen af stjålne antikviteter og samarbejder med de cypriotiske myndigheder. Problemet er, at de mennesker, der oprindeligt stjal genstandene, får deres advokater til at udnytte alle huller i lovgivningen for at stoppe processen, siger den tyske ambassadør på Cypern, Gabriella Guellil, til Cyprus-Mail.

Også Holland har udleveret stjålne ikoner til den græsk-ortodokse kirke på Cypern. Det var i efteråret, hvor fire ikoner til en anslået markedsværdi af en million kroner blev returneret.

I den tyske by Augsburg konfiskerede politiet i slutningen af 2010 seks cypriotiske ikoner hos en kunsthandler i byen.

Alle ikoner stammede fra kunsthandleren Aydin Dikmen, og alle er nu tilbage på Cypern.

Biskop Porfyrios Papastylianou har været involveret i de fleste sager om udlevering af stjålne cypriotiske kulturskatte. Over 200 genstande er det lykkedes at få udleveret. Og flere er på vej.

I Schweiz har myndighederne for nylig konfiskeret to cypriotiske ikoner hos en russisk samler og indledt en retssag mod ham.