Præster vil hæve USAs mindsteløn

Den amerikanske mindsteløn er amoralsk og uretfærdig

Steeple Building - i daglig tale 'den danske kirke' - i Christiansted på St Croix. De tidligere dansk vestindiske øer.
Steeple Building - i daglig tale 'den danske kirke' - i Christiansted på St Croix. De tidligere dansk vestindiske øer. Foto: Morten Rasmussen/.

Det mener en bred koalition af religiøse ledere i USA, der har skrevet under på et brev, der opfordrer politikerne i Washington til at hæve den nuværende mindsteløn på cirka 39 kroner i timen til cirka 54 kroner.

Mindstelønnen er blevet et varmt politisk emne, efter at undersøgelser har vist, at den økonomiske grund smuldrer under den amerikanske middelklasse, hvis lønninger ikke er fulgt med de voksende leveomkostninger. I onsdags blokerede republikanerne i Senatet et forslag om at hæve den føderale mindsteløn, men præsident Barack Obama og demokraterne lover at sætte kampen for en højere mindsteløn højt på dagsordenen til efterårets midtvejsvalg.

Flere end 350 protestantiske, katolske, jødiske og muslimske gejstlige har skrevet under på brevet, som blev sendt til Kongressen i denne uge. Den nuværende mindsteløn udgør en uværdig sulteløn, som tvinger selv fuldtidsarbejdende til at være afhængige af privat og statslig velgørenhed, påpeger de i brevet.

Efter en lang arbejdsdag med rengøring bør ingen mor være nødt til at stå i kø ved et suppekøkken bare for at kunne sørge for sine børn. Ingen landarbejder, der slider hele dagen, bør mangle tag over hovedet, skriver de.

Religiøse institutioner i USA har bakket op om kampen for en højere mindsteløn, lige siden fastfoodmedarbejdere over hele landet i slutningen af 2012 begyndte en serie af strejker for at kræve lønforhøjelser og retten til at organisere sig. James Perkins, der er vicepræsident for baptistgruppen The Progressive National Baptist Convention og præst i Greater Christ Baptist Church i Detroit, betegner et løft i minimumslønnen som et moralsk spørgsmål.

De, der modsætter sig at hæve mindstelønnen, er mere interesserede i deres økonomiske ideologi, end de er i at give mennesker værdighed i arbejde, siger han.

Selvom der i USA er tradition for, at religiøse institutioner og private velgørenhedsgrupper tager sig af samfundets svage og fattige, så bærer staten også et ansvar for sine borgere, siger James Perkins.

Det er kirkens rolle at være samfundets samvittighed og at minde vores politikere og magthavere om, at de også har en moralsk forpligtelse til at hjælpe og sørge for de fattige ved ganske enkelt at betale dem en løn, de kan leve af, siger han.

En meningsmåling fra New York Times/CBS News viser, at to tredjedele af amerikanerne bakker op om at hæve mindstelønnen.