Kommune kritiseres for grandprix-vielser

Borgerlige vielser i forbindelse med ugens internationale melodigrandprix kritiseres for at være gøgl. Københavns Kommune burde koncentrere sig om kerneopgaverne, mener præst

Der er ikke kun kærlighed på scenen under Eurovision 2014 i København. Danskere såvel som turister benytter bruger lejligheden til at blive viet i det internationale melodigrandprixs tegn. Men sognepræster synes, borgerlige vielser i forbindelse med melodigrandprixet er noget gøgl. På billedet ses det danske grandprixhåb Basim under generalprøven for det danske bidrag "Cliche Love Song".
Der er ikke kun kærlighed på scenen under Eurovision 2014 i København. Danskere såvel som turister benytter bruger lejligheden til at blive viet i det internationale melodigrandprixs tegn. Men sognepræster synes, borgerlige vielser i forbindelse med melodigrandprixet er noget gøgl. På billedet ses det danske grandprixhåb Basim under generalprøven for det danske bidrag "Cliche Love Song".

Til musik fra Maltas bud på en melodigrandprix-vinder bliver par borgerligt viet i København i dag. Også fredag og lørdag kan danskere såvel som udenlandske turister få en vielse i det internationale melodigrandprixs tegn. Blandt andet på en båd, der sejler forbi stedet, hvor musikkonkurrencens finale holdes lørdag aften.

Bag de borgerlige vielser står Københavns Kommune.

”Vi gør det, fordi borgere efterspørger andre rammer end vielsessalen på Københavns Rådhus. 35 til 40 procent af de par, vi vier på rådhuset, er udlændinge, og i denne uge kommer rigtig mange turister til byen. Vi vil gerne bruge grandprixet til at tilbyde noget anderledes,” forklarer Flemming Otto, kontorchef i Borgerservice i Københavns Kommune.

Som sognepræst vil Edith Thingstrup, Ledøje og Smørum Sogne, ikke blande sig i kommunens tiltag som vielsesmyndighed.

”Men som skatteyder er jeg knotten. For jeg synes, der er noget underligt i, at de reklamerer med et Las Vegas-bryllup i København. Man kan spørge, om det er rimeligt, at kommunen bruger skatteborgernes penge på at præsentere sig som vielsesmyndighed. Kommunen skal hellere bekymre sig om kommunale kerneopgaver som veje og folkeskolen i stedet for at spille smarte ved et melodigrandprix,” siger Edith Thingstrup.

”Ressourcerne går i første omgang fra borgernes lommer, dernæst fra andre områder, og de skal i hvert fald ikke bruges på en tilfældig englænder,” mener hun.

Folk kan blive gift, hvis de ønsker det, men det er ikke noget, der skal reklameres med fra kommunal side, slår Edith Thingstrup fast.

”Vielser er en serviceydelse, som bare er der. Derfor er jeg også godt tilfreds med, at jeg ikke har hørt menighedsråd reklamere med bryllupper. For menighedsråd er godt opmærksomme på, hvor de skal bruge deres ressourcer,” siger hun.

Grundlæggende synes Kaj Bollmann, sognepræst i Jyllinge, at vielser på rådhuset burde afskaffes. Ligesom mange andre kommunale anliggender kan ordnes med et skema på internettet, mener han, at ceremonien ved en vielse kan undværes. Den kan trossamfund eller eventmagere stå for.

”Jeg kan ikke forstå, hvorfor jeg skal betale til borgerlige vielser og slet ikke til sådan noget gøgl som vielser i forbindelse med et melodigrandprix. Det irriterer mig, at kommunen hopper med på den allermest flade og iscenesættende dille og ikke understreger alvoren i ægteskabet. Kommunen burde holde sig for god til at gøre et show ud af en vielse,” siger Kaj Bollmann.

Biskop over Fyens Stift, Tine Lindhardt, ”ser ikke det store problem” i vielserne.

”At man slår et slag for, at folk gifter sig, synes jeg sådan set er ganske udmærket. Kommunen bruger musikken som anledning til at blive kendt på romantik og kærlighed og altså ægteskab. Det kan man godt spørge, om den skal, men jeg ser det ikke vendt mod kirken som en konkurrence,” siger hun.

Indtil videre har omkring 50 par ønsket at blive borgerligt viet i København under det internationale melodigrandprix. I 2013 var der ifølge Danmarks Statistik i alt 27.503 vielser, og heraf var 15.531 borgerlige vielser, svarende til 56 procent.