Vi vil godt være med til at gøre borgerlige vielser festlige

Københavns Kommune tilbyder det, danskere og udenlandske turister efterspørger, mener Flemming Otto, kontorchef i Borgerservice

Flemming Otto, kontorchef i Borgerservice i Københavns Kommune, vil gerne forsvare, at man har gjort noget ekstra ud af de borgerlige vielser op til melodigrandprixet. Foto: Scanpix

Omkring 50 par fra ind- og udland har allerede ønsket at bliver borgerligt viet i denne uge under festlighederne ved det internationale melodigrandprix i København.

Københavns Kommune har reklameret for vielserne i pressemeddelelser, på reklamestandere rundtom i byen og i samarbejde med LGBT Danmark, en interesseorganisation for homo-, bi- og transseksuelle. For man vil gerne understrege, at både par af samme og modsat køn kan blive viet i Danmark.

Kristeligt Dagblad har bedt Flemming Otto, kontorchef i Borgerservice i Københavns Kommune, svare på kritikken af grandprix-vielserne.

Hvad kommer vielserne til at koste for kommunen?

Vi tager det hele fra det budget, vi i forvejen har til vielser i det fri. Under Eurovision (det internationale melodigrandprix, red.) bruger vi en tredjedel af et årligt budget på 150.000 kroner til vores ”vielser i det fri”-koncepter. Derudover har en medarbejder været afsat til at udvikle konceptet, svarende til cirka to måneders arbejde. Delegationen fra Malta har for eksempel selv spurgt, om de må spille på en af vielsesdagene, og det skal de ikke have nogen penge for.

Prøver I at konkurrere med nogen, for eksempel folkekirken?

Nej, slet ikke. Vi vil ikke konkurrere. Hvis borgerne vælger en kirkelig vielse, er det fint. Hvis de vælger en borgerlig vielse, er det lige så fint. Vi ser på, hvad der er af tilbud i forhold til de borgerlige vielser, og vi lytter til efterspørgslen. København er en flot by med mange smukke steder. Det vil vi gerne gøre brug af.

Kritikken går blandt andet på, at skattekronerne burde bruges på kommunale kerneopgaver som veje og skoledrift. Hvorfor vælger I at bruge dem på melodigrandprix-vielser?

En vielse er en kommunal kerneopgave på linje med veje og skoledrift. Her vælger vi blot at gennemføre vielserne under åben himmel i stedet for på rådhuset. Samtidig kommer der mange udlændinge til København i disse dage, som også betaler for hotelovernatninger og restaurantbesøg. De får en oplevelse med vielserne, som jeg gerne vil forsvare.

Et andet kritikpunkt er, at det ikke er en kommunal opgave at lave et show ud af en vielse. Hvorfor skal borgerlige vielser promoveres sammen med et melodigrandprix?

Til alle de andre større arrangementer, vi har lavet, som for eksempel vielser den 12. december 2012 og den 7. september 2013, har der været underholdning. Sidste år medvirkede eksempelvis Sankt Annæ Pigekor. Det er ikke, fordi der skal underholdes hele tiden under en vielse, men vi vil godt være med til at gøre det festligt.

De borgerlige vielser i denne uge rejser også spørgsmålet, hvorfor der skal være en ceremoni forbundet med at blive borgerligt viet, når mange andre kommunale anliggender ordnes med et skema på internettet. Hvorfor overhovedet bevare den borgerlige vielse, som den er i dag?

Vi tager udgangspunkt i den lov og de regler, der er for borgerlige vielser i dag. Så ser vi, hvordan vi kan tilbyde en vielse og gøre det til en god oplevelse fyldt med gode minder.