Lækker introduktion til Bibelen

200-året for Bibelselskabet markeres med et magasin, det er dygtigt skruet sammen til at ramme de fleste

Man behøver ikke at starte med Adam og Eva. Men når det gælder Bibelen, er der en vis logik i, at det er der, man begynder. I begyndelsen. Det gør ”Bibelmagasinet” et knap 100 siders glittet magasin, som Bibelselskabet har udgivet i anledning af 200-året for sin oprettelse.
Man behøver ikke at starte med Adam og Eva. Men når det gælder Bibelen, er der en vis logik i, at det er der, man begynder. I begyndelsen. Det gør ”Bibelmagasinet” et knap 100 siders glittet magasin, som Bibelselskabet har udgivet i anledning af 200-året for sin oprettelse. Foto: Brian Bergmann/ Denmark.

Man behøver ikke at starte med Adam og Eva. Men når det gælder Bibelen, er der en vis logik i, at det er der, man begynder. I begyndelsen. Det gør ”Bibelmagasinet” et knap 100 siders glittet magasin, som Bibelselskabet har udgivet i anledning af 200-året for sin oprettelse.

Førsteindtrykket er, at det er lækkert, et moderne magasin, hvor der ikke er sparet på noget. Sangeren Oh Land er cover girl. Hun har kasket på, Anders Lund Madsen har hat på og lægger ord til en af forsidens tekstlige appetitvækkere: ”Kærligheden er et sindssygt godt koncept.” Kækt hedder det også ”mere samaritaner og lidt mindre selfie.” På forsiden er også tænkt på gastro-segmentet med ”Masser af lækre opskrifter” og på den almindeligt selvoptagne: ”Find dit navn i Bibelen”. I toppen af det hele står ”Bibel” i sort og fedt, så ingen kan være i tvivl om, at det er det, det handler om.

For 50 år siden ville man sikkert have udgivet en antologi for at markere et jubilæum i Bibelselskabet. I 2014 må der selvfølgelig også et magasin til. På hylden i DSB-kiosken vil det falde fint ind blandt de øvrige livsstils-magasiner. Bortset fra, at det ikke helt er til at se, hvem der skulle købe bladet; forsidens signaler er mange og spredte. Men tilsyneladende er tanken, at det skal gives væk.

Men indholdet, er det godt? Bestemt. Det er værd at give væk. Her er højdepunkter fra Bibelen i direkte citater: skabelsesberetningen, kærlighedens højsang, påskeevangeliet, De Ti Bud, den barmhjertige samaritaner, Esajas profeti om fredsriget, juleevangeliet, pinseberetningen, Salme 139, Bjergprædikenen, Kain og Abel, Prædikerens Bog.

Min sjæl, hvad vil du mere? Ud over at ønske, at grafikeren havde været holdt i lidt kortere snor; hvid tekst på lysegrøn baggrund er for eksempel ikke læselet.

De bibelske tekster står uden yderligere forklaring, renfærdigt, som om der ikke er noget at snakke om, når vi bare har teksten. Ellers er der ikke sparet på faktabokse med videre. Efter bibelteksterne er der velskrevne interviews, hvor kendisser reflekterer over temaer fra teksterne mere eller mindre dybsindigt. Her møder man ud over de allerede nævnte ernæringsekspert Christian Bitz, kirkeminister Marianne Jelved (R), journalist Steffen Jensen, musiker Jonas H. Petersen, kunstner Maja Lisa Engelhardt, skuespiller Ellen Hillingsø, bisop Kjeld Holm, forfatter Hans Edvard Nørregård-Nielsen og skuespillerne Laura og Nicolas Bro. Udvalget er bredt og varieret, mainstream og etableret. Der er ikke meget ”Hus Forbi” over ”Bibelmagasinet”, og man leder forgæves efter noget at blive rigtigt oprevet eller provokeret over.

”Bibelmagasinet” begynder ved Adam og Eva og vil have det hele med. Som hvis en præst skulle prædike én gang og aldrig mere. Det bliver let en overanstrengelse. Et magasin er et flygtigt medie, det skal ikke holde året ud. Julen er en klassiker, men trods alt ikke det, man forventer i et magasin fra maj.

”Bibelmagasinet” er indbydende, det er dygtigt skruet sammen. Redaktionen har truffet omhyggelige valg for at ramme de fleste. Hvis magasinet er en gave, og læseren en lidt adspredt lystlæser, er det sikkert o.k. Jeg ved ikke, om Bibelselskabet har penge til at rundsende magasinet til landets frisører. For en lokal kirke burde det være overkommeligt at dele ud ikke alene til konfirmander og deres forældre, men også til frisøren, lægen og tandlægen. Det skal nok blive læst, det er nemlig lækkert.