Svensk debat om kirkes advarsel mod nazisme

Under en nazistisk demonstration i en by i Sydsverige, ringede en kirke med klokkerne for at signalere fare. Det har givet positiv genlyd i medier

Kirkeklokke.
Kirkeklokke. Foto: Gerth Hansen.

Ofte handler debatten om kirkeklokker om at dæmpe klokkernes ringning. Det modsatte er tilfældet i Sverige, i hvert fald for Sofiakirken i Jönköping, som har fået stor positiv opmærksomhed den seneste uge. Den 1. maj lod man klokkerne ringe over byen i næsten to timer i den rytme, som er kirkens signal for fare. Faren kom ifølge kirken fra den flok mennesker fra det nazistiske parti Svenskernes Parti, der var samlet for at demonstrere.

Det er første gang siden krigserklæringen i 1939, at en svensk kirke har brugt signalet for fare, og stiftets biskop, Jan-Olof Johansson, skrev på det social netværk Twitter: ”Kirkeklokkerne nåede helt ned til mig i Istanbul. Stærkt!”

Kirkens præst, Fredrik Hollertz, siger til avisen Dagens Nyheter, at kirken har oplevet stor sympati for tiltaget.

”Formålet var at advare mod mennesker, som ikke vil respektere hvert menneskes værdighed, og som i stedet for at tage imod fremmede med en hjælpende hånd rækker dem en knyttet næve,” siger han.

Sagen har påvirket mange menneskers holdning til Svenska Kyrkan, vurderer religionsforsker på Institut for Samfundsforskning ved Umeå Universitet Hans Andersson.

”Der bliver ofte stillet spørgsmålstegn ved kirkens relevans, og det har overrasket mange, at kirken tager så skarpt afstand og virkelig tager stilling. Det er en tendens i tiden og tiltaler mange, at de kan finde et ståsted i en kirke med holdninger,” mener Hans Andersson.

Ikke alle synes om kirkens tiltag, og en privatperson har meldt kirken til biskoppen. Stiftskontoret har meddelt, at de kigger på sagen. Jurist ved Svenska Kyrkan Per Westberg tror ikke, at sagen får konsekvenser for kirken.

”Det er præsten, som afgør, hvornår kirken skal ringe med klokkerne, og selvom det er et særtilfælde, findes der ikke belæg for at kritisere beslutningen,” siger Per Westberg til Sveriges Radio.

Flere end 1000 mennesker samledes til friluftsgudstjeneste og for at lytte til kirkeklokkerne. Kirkens afstandtagen til nazisme blev nævnt i et nyhedsindslag på tv-kanalen Al-Jazeera og har fået stor spredning på sociale medier, hvor lydklippet af den timelange ringning er blevet delt og har fået mere end 23.000 kommentarer. Næsten alle er positive over for beslutningen og taler om, hvilken stærk oplevelse det var at opleve, hvordan kirkeklokkerne formåede at overdøve de nazistiske demonstranter.