Prøv avisen

”Gå hjem og rør ved jeres bibel”

Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen talte ved festgudstjenesten i anledning af Bibelselskabets jubilæum (han skimtes på prædikestolen yderst til højre, herover). Efter gudstjenesten overrakte Bibelselskabets formand, overlæge dr.med. Cai Frimodt-Møller, dronning Margrethe den nye bibelkollektion i Vor Frue Kirkes forhal (th.). Begge fotos: Paw Wegner Gissel.

Bibelselskabets 200-årsfødselsdag blev i går fejret med en festgudstjeneste i Københavns Domkirke. Dronningen deltog, og kirkeministeren opfordrede alle til at slide lidt mere på den næsten 2000 år gamle bog

Fire rastløse piger tripper rundt på trappen foran Vor Frue Kirke i København. Klokken er 9.57 søndag formiddag.

”Hvornår kommer hun, far?”.

Det Danske Bibelselskab fylder 200 år, og årets fejring kulminerer med en festgudstjeneste med fornemt besøg i domkirken.

Endelig ankommer hun, Bibelselskabets protektor dronning Margrethe II, og smilende fra øre til øre får pigerne lov til at overrække majestæten deres selvplukkede gule blomster.

Indenfor i kirken på forreste række sidder 20-årige Emilie Frimodt-Møller. Hun er egentlig ikke kirkelig, fortæller hun, men hun og hendes mor har været her i næsten en time.

”Vi kom for at få en god plads,” siger hun.

Mens småpigerne udenfor kom for at se Dronningen, er det især Københavns Drengekor, Emilie Frimodt-Møller vil høre. Koret skal opføre en spritny salme af Lisbeth Smedegaard Andersen, ”Du som selv på afstand kender”, skrevet til anledningen. Kirken kommer Emilie Frimodt-Møller ellers kun i juleaften, men hun sætter pris på fortælllingen om Noahs Ark og den om Jesu opstandelse.

”Det er de klassiske, du ved. Selvom jeg ikke er kirkelig, har det altid været en del af familien.”

Omkring hende lyder der en summen af 500-600 stemmer fra domkirkens øvrige bænke. Politikere, kirkefolk og almindeligt interesserede. Hvor der ikke allerede sidder nogen, er pladser blevet ”spærret” af jakker og paraplyer, så de sidst ankomne er forvist til balkonerne. Folk vil gerne fejre Bibelen.

Dronningen får plads i koret sammen med et halvt hundrede andre særligt indbudte blandt andre kirkeminister Marianne Jelved (R) og de tidligere kirkeministre Bertel Haarder (V) og Torben Rechendorff (K). Gudstjenesten kan begynde.

”Vi fejrer i dag først og fremmest vores kulturs vigtigste bog,” siger Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen, som også er Bibelselskabets præsident.

”I århundreder har vi mødt den med opstandelsestroen, og den har kastet mening og meninger af sig.”

Det er nok ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. Men selvom vi befinder os i en evangelisk-luthersk højborg, er festgudstjenesten alt andet end blot et folkekirkeligt foretagende. Bibelselskabet har siden 1966 været en tværkirkelig eller økumenisk organisation. Helt i Bibelselskabets ånd er det derfor den katolske pastor Niels Engelbrecht og de frikirkelige metodisters biskop Christian Alsted, der blandt andre står for læsningerne. Man skal ikke ret langt tilbage i kirkehistorien, før den slags var utænkeligt.

Måske er det derfor, at biskop Peter Skov-Jakobsen under sin tale betoner, at Bibelen har været med til at ”legitimere skinbarligt vanvid”.

”Den er blevet brugt til at slå mennesker i hovedet med, og vi har brugt den til at distancere os fra mennesker med, som snarere skulle have vores medfølelse og forståelse end vores afsky,” siger biskoppen fra prædikestolen.

Han understreger, at vi altid må læse Bibelen ind i vor samtid og afstå fra at danne parallelsamfund. Og her spiller årets fødselar en afgørende rolle.

”I 200 år har Bibelselskabet været vært for at holde det konstante oversættelsesarbejde i gang, været vært for at gøre Bibelen til folkeeje, været vært for at oplyse mennesker,” siger Peter Skov-Jakobsen og tilføjer:

”Måtte den blive en daglig inspiration for os alle, for musikere, malere, stenhuggere, præster, lærere, arkitekter, politikere, økonomer, læger, soldater, syge, fanger os alle!”

Den efterfølgende nadver forvandler sig til et andægtigt kaos, da præster stiller sig med oblater og vin i kirkens midtergang, og folk myldrer ud fra stolerækkerne på begge sider. Drengekorets sang sørger for gåsehud fra pulpituret 25 meter over forsamlingen, inden gudstjenesten er til ende. En skrigrød løber guider menigheden fra domkirken og over til et langt, hvidt festtelt, som flankerer kirken på Frue Plads. Der er bobler i glassene og kransekager på fadene.

Kirke- og kulturminister Marianne Jelved får ordet. Der står heldigvis en bibel i mange hjem, lyder det fra ministeren, og har man ingen bibel, kan man finde den på nettet.

Men det er ikke helt nok.

”Det her har ikke kun noget med min alder at gøre,” siger hun med et lillebitte smil i øjenkrogen.

”Men man kan ikke bare have en bibel på internettet. En bibel, som ingen mærker har, bliver ikke brugt. Så gå hjem og rør ved jeres bibel,” siger ministeren.

Og ønsker Bibelselskabet held og lykke med de næste 200 år.

Dronning Margrethe er protektor for Bibelselskabet og deltog i søndagens fejring. Foto: Paw Wegner Gissel
Nadveren forvandlede sig til et andægtigt kaos under festgudstjenesten, da præster stillede sig med oblater og vin i kirkens midtergang, og folk myldrede ud fra stolerækkerne på begge sider. Drengekorets sang sørgede samtidig for gåsehud fra pulpituret 25 meter over forsamlingen. Foto: Paw Wegner Gissel
Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen talte ved festgudstjenesten i anledning af Bibelselskabets jubilæum Foto: Paw Wegner Gissel
Dronningen havde plads i domkirkens kor sammen med et halvt hundrede andre særligt indbudte – blandt andet kirkeminister Marianne Jelved (R), de tidligere kirkeministre Bertel Haarder (V) og Torben Rechendorff (K), en række biskopper samt repræsentanter for kirkesamfund uden for folkekirken. Foto: Paw Wegner Gissel

Andre læser lige nu