Prøv avisen

Bykirkegård med stilhed til levende og døde

Gammelt sort jernkors midt i det grønne.

Assistens Kirkegård ligger midt i et af Københavns mest befolknings- og trafiktætte områder. Den nyligt fredede kirkegård er både en seværdighed og en uudtømmelig rekreativ kilde for lokale og turister

Stilhed. Man tror det næppe, når man med Nørrebrogades trafiklarm i ørerne og bilosen i næsen kommer få skridt ind gennem porten i den okkergule mur og ender på den store Assistens Kirkegård i København. Under de grønne træer lyder fuglekvidder, og luften er fyldt med dufte fra hjemlige og eksotiske planter.

Rundt om hjørnet kommer en svedig jogger i sort løbetøj, mens en mor i mediterende tempo går ned ad Poppel-alléen med sin baby i bæresele på maven. Et hold muntre studiekammerater har sammen med deres lærer slået sig ned i det grønne græs på et stykke af kirkegården, hvor der stadig foregår begravelser. En hundelufter lader ulovligt sin hund løbe rundt uden snor, og cyklisterne kører uden for de skiltede stier.

På Assistens Kirkegård er der både begravelser, samtaler og læsestunder. Et helt unikt miks af liv og død, munterhed og højtidelighed, som man vist ikke ser på mange andre kirkegårde i verden. Dengang Nørrebros lejligheder var bittesmå og overbefolkede, var det her, man kunne gå hen for at tale privat. Det var også her, man i bydelen tog på udflugt med frokostmad og øl. Nutidens tradition med at bruge kirkegården rekreativt er langtfra ny.

Kirkegården blev anlagt i 1760 for at aflaste kirkegårdene inde i Københavns centrum. Det var dengang et stormomsust sted langt ude på landet. Otte sogne havde hvert sit område. I dag er stedet både kirkegård, have, skov og park, hvor man uhindret kan vandre fra den ene afdeling til den næste, som umærkeligt glider over i hinanden. Der er halsbåndsmus og spurvehøg, ægte tulipantræer, tempeltræer, lommetørklædetræer og mindst 20 andre eksotiske træer. Man ser også ramsløg og mægtige, danske hængebøge, som bøjer sig sørgmodigt over gravene og fælder en tåre, når det regner.

På kirkegården kan lokale nørrebroborgere, og hvem der ellers vil, stadig blive begravet. Der er stort set ingen regler for, hvordan de pårørende pynter gravstedet for at mindes afdøde. Og det er ikke kun de pårørende, som mindes.

På Dan Turlls grav ligger der som regel whisky, øl og cigaretter, som var nogle af digterens foretrukne nydelsesmidler, ligesom man kan se talrige kuglepenne og blyanter. Men det er et nyt fænomen, at man henter sin blyant igen, for at inspirationen kan smitte af på den roman, man netop skriver på. Bag Turlls grav står et æbletræ, for, som digteren sagde: Når man spiser af træets æbler, er det som at møde den afdødes læber. På rapperen og sangerinden Natasja Saads grav er der altid blomster og lys.

Assistens Kirkegård er stor. Det er ikke landets største, men der er alligevel 20 hektar, som ligger midt i storbyen. Kulturhistorisk set er den også stor og en helt bogstavelig vandring mellem højdepunkter i dansk kunst, videnskab og erhvervsliv, som rækker langt ud over landets grænser, og som mange turister vælger at få et vingesus af. Det er ikke hver dag, man møder atomfysiker Niels Bohr, sprogforsker Rasmus Rask, fysiker H.C. Ørsted, generalguvernør Peter von Scholten, jazzmusiker Kenneth (”Kenny”) Drew, gospelsangerinde Etta Cameron Drew, maler Henry Heerup, teolog og filosof Søren Aabye Kierkegaard, forfatter Martin Andersen Nexø og jazzmusiker Ben Webster.

På en af stierne støder vi på Brit Grønbck fra Stockholm. Hun er på tre ugers storbyferie.

”Det er fantastisk. Jeg er overvældet. Jeg har lige stået og set på H.C. Andersens grav. Her er så mange træer og så mange fugle, som man ellers ikke ser i Københavns gader. Jeg var her også i december sidste år. Men der var for mørkt til, at jeg turde gå herind,” siger Brit Grønbck.

Hun har gået rundt og nydt natur og historie i en times tid og vil være her en time mere. Og en af dagene vender hun tilbage.

Liggende marmorskulptur ved gravsted på Assistens Kirkegård.
Et af de kendte gravsteder på Assistens Kirkegård er forfatteren Dan Turlls grav, hvor der ofte ligger ølflasker og i dette tilfælde også en lighter til minde om den livsnydende skribents levevis.
For Nørrebros borgere er Assistens Kirkegård også et grønt åndehul, og det er som sådant, at disse studerende og deres lærer bruger stedet. Alle fotos: Paw Gissel.
En af landets store sprogforskere var Rasmus Rask, på hvis gravsten man kan se alskens fremmede sprogtegn.

Andre læser lige nu