Vandalisme mod kirker før pavebesøg i Israel

Stødende graffiti på kirker og stenkast mod kristne skaber frygt for optrapning af vold forud for pavens besøg i Israel i slutningen af denne måned

Et fredeligt banner på det kristne informationscenter hilser pave Frans velkommen i Jerusalem forud for hans besøg.
Et fredeligt banner på det kristne informationscenter hilser pave Frans velkommen i Jerusalem forud for hans besøg. Foto: Mahmoud Illean/Demotix/Scanpix.

Pave Frans ankommer til en ”forgiftet atmosfære”, når han lander i Israel den 24. maj. De mange sporadiske angreb på kristne fra jødiske nationalisters side er de seneste uger taget til. Spytteri mod præster i Jerusalems gamle bydel og antikristen graffiti er blevet til stenkast mod kristne pilgrimme og konkrete dødstrusler skrevet på nogle af Jerusalems største kirker.

”I øjeblikket forgifter vandalismen den ellers vanlige atmosfære af sameksistens og samarbejde. Især nu, to uger forud for pave Frans besøg,” siger den katolske patriark Fouad Twal.

Han kritiserer de israelske myndigheder for ikke at gøre nok for at forhindre overgrebene mod kristne.

”For at ondskaben kan sejre, er det nok, at de gode intet gør,” siger han i en direkte henvendelse til de israelske myndigheder.

Fouad Twal kalder de seneste hændelser for terror og bruger ikke det israelske udtryk, ”prisskiltangreb”, som dækker over, at ekstreme kredse ønsker en vis betaling som hævn for uretfærdigheder, for eksempel frigivelse af palæstinensiske fanger.

Frustrationen over angrebene deles også af Israels arabiske befolkning og mange palæstinensere på Vestbredden, der også er ofre for de såkaldte prisskiltangreb, som ofte ikke sondrer mellem arabere og kristne. I størstedelen af tilfældene mener de israelske myndigheder at vide, hvem der står bag, men de få personer, der er blevet arresteret og bragt for en dommer, bliver typisk løsladt efter kort tid på grund af manglende beviser.

Personerne bag angrebene på kirker, kirkegårde og præster i Jerusalem menes at høre til en hård kerne af unge jødiske nationalister, hvoraf størstedelen opholder sig på et religiøst seminarium i den gamle by, som myndighederne kender til.

På Vestbredden har overgreb mod palæstinensere taget til de seneste måneder. Næsten dagligt står jødiske nationalister bag vandalisme mod palæstinensisk ejendom. I bosættelsen Yitzhar angreb bosættere for nylig en militærofficers køretøj.

”Overgrebene tager til for hver dag, der går, fordi ingen gør noget ved sagen. Politiet må vide, hvem der er tale om,” siger Jamal Khader, der er talsmand for den katolske kirke og presseansvarlig under pavens besøg i Israel.

Jamal Khader sammenligner stemningen mellem de nationalistiske jøder og kristne med Rwanda, Tyskland i 1930erne og Sydafrika under apartheidstyret.

Talsmanden for Jerusalems politi, Micky Rosenfeld, ser ingen direkte sammenhæng mellem de seneste angreb og pavens forestående besøg.

”Det står ikke klart, hvorfor der netop nu rettes angreb mod kristne,” siger Micky Rosenfeld, der afviser, at myndighederne forholder sig passivt til overgrebene, og han siger, at politiet ikke kender til konkrete planer om angreb under pavens besøg.

”Vi slår hårdt ned på de mistænkte. Både dem, der angriber kristne og arabere,” siger Micky Rosenfeld.