Sådan vinder man en bispevalgkamp

Et bredt bagland og mange stillere er afgørende for, hvem der bliver ny biskop i Viborg, vurderer iagttagere

Biskop Karsten Nissen meddelte i marts sin afgang i Viborg Stift
Biskop Karsten Nissen meddelte i marts sin afgang i Viborg Stift.

Da Karsten Nissen i marts meddelte sin afgang som biskop i Viborg Stift, stod Henrik Stubkjærs arbejdsgruppe allerede klar i kulissen. Målet var at rykke hurtigt ud og samle stillere til Stubkjærs kandidatur til bispestolen, hvilket hans stillerliste på 150 stillere i dag er et resultat af.

Og den hurtige start samt Henrik Stubkjærs i forvejen brede netværk kan vise sig at blive afgørende i bispevalgkampen i Viborg. Det vurderer flere kirkelige iagttagere.

”Der er ingen tvivl om, at det at have et godt netværk og en bred berøringsflade fra start er afgørende. Det betyder meget for de stemmeberettigede, at kandidaten har mange stillere. Det vidner om en bred opbakning og en stor interesse for hans kandidatur. Og det, at han var hurtigt ude, vurderer jeg også som positivt,” siger tidligere bispekandidat og sognepræst Henning Nørhøj, der samtidig påpeger, at det kan være til Henrik Stubkjærs fordel, at han som genereralsekretær i Folkekirkens Nødhjælp er et kendt ansigt.

Ved redaktionens afslutning i går havde bispekandidaterne provst Niels Christian Kobbelgaard og sognepræst Carsten Haugaard Nielsen henholdsvis 61 og 112 stillere. Niels Christian Kobbelgaard mangler dermed stadig 14 stillere for formelt set at aflevere sit kandidatur til stiftet, hvilket skal ses i lyset af, at han var den sidste i rækken, der meddelte sit kandidatur og kun har ført valgkamp en måned.

Også valgmenighedspræst Peter Hedegaard har samlet 150 stillere, hvilket giver ham førerpositionen sammen med Henrik Stubkjær, vurderer tidligere rektor på Teologisk Pædagogisk Center Eberhard Harbsmeier:

”Jeg tror, at et godt netværk er afgørende, og at man har mange stillere og støtter. At både Henrik Stubkjær og Peter Hedegaard på kort tid har fået så mange stillere, er et tegn på, de to står stærkt. Folk læser stillerlister, når de skal afgøre, hvem de vil stemme på. Min umiddelbare fornemmelse er, at Henrik Stubkjær står stærkest. For der skal jo også findes en biskop med den rigtige profil. Det ville undre mig meget, hvis man vælger en grundtvigianer i Viborg Stift,” siger Eberhard Harbsmeier.

At Peter Hedegaard er den kandidat med de fleste valgmøder i programmet i alt 10 kan også få betydning, vurderer Henning Nørhøj.

En vurdering, som kirkelig iagttager gennem mange år og professor i teologi ved Aarhus Universitet Svend Andersen er enig i.

”Det er klart, at hvis man ikke er kendt, er det vigtigt, der afholdes møder, så man kan blive kendt. Det er vigtigt for for eksempel Peter Hedegaard, der dog samtidig har den fordel, at han har prøvet at stille op som biskop før (i 2013 i Haderslev Stift, red.),” siger Svend Andersen.

Men han mener ikke, det er afgørende, hvor hurtigt man er i gang med sin kampagne.

”Det er sikkert godt med en god kampagnestab, men det helt afgørende må være, hvilken figur man gør, når valget for alvor går i gang. Hvordan fremtræder man på de forskellige diskussionsmøder, og hvordan er man som person? Det må være det afgørende,” lyder vurderingen.