Politikere afviser kirkerum på sygehuse

Fremtidige sygehuse i Region Syd skal indrettes med mulitreligiøse rum, og der skal i udgangspunktet ikke opføres kirkerum. Borgerlige landspolitikere er utilfredse

”Jeg mener, sygehuse er for alle mennesker, og derfor skal sygehusets religiøse rum indrettes til alle trosretninger,” siger Poul Erik Svendsen (S), formand for sundhedsudvalget i Region Syddanmark
”Jeg mener, sygehuse er for alle mennesker, og derfor skal sygehusets religiøse rum indrettes til alle trosretninger,” siger Poul Erik Svendsen (S), formand for sundhedsudvalget i Region Syddanmark. Foto: Arkiv/Leif Tuxen.

Såvel kristne som muslimer skal bruge det samme rum på sygehuset. Og derfor vil der ved fremtidige opførelser af sygehuse i Region Syd blive opført multireligiøse rum, hvor man kan udskifte religiøse symboler efter behov.

Det er netop blevet vedtaget af Regionsrådet i Region Syddanmark, som dermed ikke tilgodeser et mindretal, der havde ønsket, at man ved fremtidige byggerier skulle opføre kirkerum med faste, kristne symboler. Ærgerligt, lyder det fra to borgerlige landspolitikere.

”Jeg kunne godt finde på at stille kirkeministeren nogle spørgsmål om det her. Jeg synes, det er utroligt sørgeligt, at den politiske korrekthed også kryber ind i regionen. Man bør holde fast i, at den evangelisk-lutherske folkekirke har en forrangsstilling i Danmark. Det her er noget pjat,” siger kirkeordfører for Dansk Folkeparti Christian Langballe.

”Vi mener, at man grundlæggende skal tage hensyn til det store befolkningsflertal, der er medlem af folkekirken og derfor sørge for, at der er adgang til et folkekirkeligt rum på de store hospitaler. Vi har tidligere varslet et beslutningsforslag i efteråret om sagen, og situationen i Region Syddanmark understreger jo bare, at sådan et forslag er nødvendigt. Med de multireligiøse rum er man så bange for ikke at tage hensyn til alle, at man ender med ikke at tage hensyn til nogen som helst. Hvad hjælper det den religiøse at komme ind i et rum, der er renset for religiøse symboler?”, spørger Charlotte Dyremose.

Muligheden for at opføre et decideret kirkerum på det nye akutsygehus er der dog stadig. Regionsrådet har fastlagt, at der ved opførelse af sygehuse skal opføres multireligiøse rum, men ikke afvist, at der på sygehuset også må opføres et kirkerum. Biskop i Fyens Stift Tine Lindhardt har tidligere henvendt sig til regionsrådet og tilbudt at donere penge til netop det.

”Jeg synes, det er utroligt vigtigt, at der kommer et kirkerum eller en kirkesal på det nye sygehus, og derfor havde det selvfølgelig været dejligt, hvis det var den beslutning, man havde truffet på regionsrådsmødet. Men jeg glæder mig over, at man vil tage debatten om, at folkekirken kan betale for et kirkerum, og jeg håber, det ender med, at man vil takke ja,” siger Tine Lindhardt.

Også kirkeordfører for De Konservative Charlotte Dyremose er utilfreds.

Biskoppens tilbud kommer formentlig på regionsrådets dagsorden til august, oplyser Poul Erik Svendsen (S), formand for sundhedsudvalget i Region Syddanmark, der selv stemte imod forslaget om at sikre et kirkerum.

”Jeg mener, sygehuse er for alle mennesker, og derfor skal sygehusets religiøse rum indrettes til alle trosretninger,” siger Poul Erik Svendsen.

At regionsrådet foretrækker et mulireligiøst rum fremfor et kirkerum er et udtryk for, at man ønsker at indføre en absolut religionsfrihed, som vi ikke har ifølge Grundloven qua folkekirkens særstatus, siger professor Niels Jørgen Cappelørn, direktør for Fonden Søren Kierke-gaard Forskningscenteret.

”Samtidig er det et udtryk for, at et flertal i regionsrådet ønsker at få cementeret, at det danske samfund er et multireligiøst samfund. Og det har jeg ikke set på den måde offentligt fastslået før. Men det rejser nogle praktiske spørgsmål, for jeg kan ikke se, hvordan et sådan rum skal kunne fungere på en måde i praksis, der kan komme patienterne til gavn. Hvad gør man, når man for eksempel skal dele det med muslimerne? Så skal bedetæpperne rulles sammen, formoder jeg. Det lyder så nemt, men hvem har lyst til at bruge det rum? Er det ikke i virkeligheden kommunalpolitikere, der vasker deres multikulturelle hænder og så ofrer patienterne?”, spørger Niels Jørgen Cappelørn.