Fornyet diskussion om katolsk cølibat

Debatten om det katolske cølibat er et tilbagevendende emne. Med pave Frans er muligheden for afskaffelse af cølibatet måske blevet realistisk

Nummer 266 i paverækken, pave Frans, har vist sig mere reformvenlig end mange af sine forgængere. Nu lyder spørgsmålet om han kan blive manden, som kommer til at gøre op med cølibatet og dermed tillade præster at gifte sig og få børn? Paven har selv udtalt, at cølibatet ikke er et dogme.
Nummer 266 i paverækken, pave Frans, har vist sig mere reformvenlig end mange af sine forgængere. Nu lyder spørgsmålet om han kan blive manden, som kommer til at gøre op med cølibatet og dermed tillade præster at gifte sig og få børn? Paven har selv udtalt, at cølibatet ikke er et dogme. . Foto: DPA/AP/ritzau.

Efter at en gruppe kvinderskrev et brev til pave Frans, hvor de indtrængende opfordrede ham til at overveje reglen om præsters cølibat, er emnet igen til diskussion i den katolske kirke.

Samtidig kommenterede paven selv sagen, da han holdt et pressemøde på vej hjem fra sin rejse til det hellige land. Pave Frans sagde, at kravet om cølibat jo ikke er et dogme i kirken:

”Det er en livsregel, som jeg sætter højt og tror er et gode for kirken. Men eftersom det ikke er et dogme, så er døren jo altid åben,” sagde paven.

Nyt håb omafskaffelse af kyskhedsløftet

Det har givet nyt håb for dem, der argumenterer for, at kyskethedsløftet bør afskaffes, så præster kangifte sig.

Som for eksempel den gruppe på 26 italienske kvinder, der ”har været, eller gerne vil være i et forhold til en præst, som de er forelsket i”, som der står i brevet. Det fortæller også om den store smerte, som sådanne forhold ofte indebærer, fordi de to elskende enten må skilles eller leve som kærestepar i det skjulte, eller præsten må opgive sit embede og dermed ikke følge sit kald.

Pave Frans kan blive den pave som gør op med cølibat

Brevskriverne har fået støtte blandt andet fra mænd, der har forladt deres præstegerning, fordi de ikke kunne leve i cølibat og uden den kvinde, de havde forelsket sig i.

”Jeg havde det forfærdeligt og fik en depression. Det var utroligt smertefuldt,” fortalte Firenzo de Molli forleden til La Repubblica.

Han var præst i 17 år, men forlod embedet, fordi han som 40-årig blev forelsket i en kvinde, der i dag er hans hustru og mor til deres to børn.

”Jeg ville ønske, at præster fik mulighed for at gifte sig. På det område har protestanterne det bedre end os. Men denne pave er meget foran. Han vil vise vejen.”

Er afskaffelse af cølibatet en glidebane?

På den katolske avis Famiglia Cristianas webside har læserne debatteret cølibatet i stort tal, og de fleste er positive overfor muligheden, men der er også røster imod.

”Det næste bliver vel, at 26 mænd går til paven, fordi de vil have lov til at tage kone nummer to,” som en læser spydigt skriver.

Også flere gejstlige har kommenteret emnet, blandt andre Gianfranco Girotto, der er en af kuriens konsulenter i troslærekongregationen, og som for nylig erklærede, at cølibat ikke skal være et tabuemne.

”Det er et meget påtrængende emne, men personligt mener jeg, at det ikke vil føre til noget godt, hvis man giver præster lov til at gifte sig,” sagde Girotto, mens en anden fremtrædende gejstlig, Nunzio Galantino, som paven sidste år udnævnte til generalsekretær i Cei, den italienske bispekonference, er mere positiv:

”Mit håb er, at kirken skal kunne lytte til et hvilket som helst emne fra gifte præster og dødshjælp til sakramenter til fraskilte og homoseksualitet,” sagde han for to uger siden til avisen La Nazione, og fortsatte:

”Kirken har brugt for meget tid på abort og dødshjælp, og sådan kan det ikke fortsætte, for ind imellem er det virkelige liv, som er i konstant bevægelse. Og jeg identificerer mig ikke med dén, der står uden for en abortklinik og beder sine bønner, men med unge mennesker, der også er imod den praksis, men hellere vil kæmpe for livskvalitet, et godt helbred og retten til et arbejde.”

Pave Frans er reformernes pave

Galantino erklærede også, at med pave Frans har kirken en unik chance for at få gennemført reformer:

”Med ham har kirken en ekstraordinær mulighed for at repositionere sig selv på spirituelle, moralske og kulturelle områder.”

Den katolske kirkes biskopper skal diskutere emner som fraskiltes adgang til sakramenterne på en synode til efteråret, der har familien som tema.