Biskop forsvarede sig mod angrebslysten DF’er

Folkekirken bød på intens debat, da Søren Espersen (DF) og Roskilde-biskop Peter Fischer Møller i dag diskuterede stormoskeer og mission blandt muslimer

Arkivfoto: Danmarks første stormoské med minaret; den nybyggede moske i Rovsingsgade i København. Stormoskéer var en af de ting, der blev debatteret på Folkemødet på Bornholm.
Arkivfoto: Danmarks første stormoské med minaret; den nybyggede moske i Rovsingsgade i København. Stormoskéer var en af de ting, der blev debatteret på Folkemødet på Bornholm. . Foto: Scanpix.

”Du har svoret på præsteløftet.”

Den påmindelse lød flere gange fra Søren Espersen (DF), da han og biskop Peter Fischer Møller krydsede klinger i folkekirkens telt på Folkemøde på Bornholm. Folketingspolitikeren mente, at biskoppen var forpligtet til at bekæmpe islam som følge af præsteløftets formulering om at ”bekæmpe sådanne lærdomme, som strider mod folkekirkens trosbekendelse.”
 
Islam var et hovedpunkt i de to debattørers uenighed. Det kom ikke som nogen overraskelse, eftersom den ene er kendt som islamkritiker og den anden som talsmand for dialog i egenskab af bestyrelsesformand for Danmission.
 
Særligt landets kommende stormoskeer fik Søren Espersen frem på banen.
 
”Stormoskeer er centraler for islamisme. Det kan du for eksempel se i London. Vi får moskeer finansieret af de mest usle regimer i verden. Du promoverer forhold som i Qatars og Yemen ved ikke at modarbejde stormoskeer i Danmark.”

Peter Fischer Møller forsvarede sig mod den veloplagte og offensive Søren Espersen.

”Religion i lukkede kredse er farligt. Det kan vi forhindre ved at give muslimerne ordentlige forhold. De skal ikke holde bøn i en nedlagt garage, men have værdige forhold.”
 
Det førte Søren Espersen videre til et nyt angrebspunkt

”Jeg forstår ikke, hvorfor I ikke missionerer mere over for muslimer. Hvorfor er der ikke et missionshus i Gellerup? Hvorfor gør Indre Mission ikke noget i de områder, hvor der er brug for det?”

Og inden biskoppen nåede ind i samtalen, gav Søren Espersen selv svaret på sine spørgsmål.

 ”Det er på grund af, at du blåstempler det ved ikke at kræve mere mission.”

Peter Fischer Møller prøvede tålmodigt at forklare sit missionssyn.
 
”I dialogen skal det gode argument vinde. Vi missionerer bedre i dialog. Jeg vil ikke støtte moskeer finansieret af de mest usle regimer i verden. Men de skal have et sted at dyrke deres religion. Jeg har ikke spurgt dem, hvor pengene kommer fra.”

”Hvorfor har du ikke det? Det skulle du gøre.”

Debatten vakte løbende klapsalver, engagement og udbrud fra de besøgende i folkekirkens telt, og flere søgte op til Peter Fischer Møller for at diskutere videre, efter kampen var fløjtet af.
 
Da Søren Espersen hastede ud af teltet og videre til næste arrangement, var det med en sidste polemisk sætning henvendt til en diskussionspartner i mængden:

”Ja, men Folkekirken Nødhjælp kan jeg ikke lide. Ikke før de holder op med at hetze mod Israel.”

Kommentaren udløste et skulderklap som farvel fra en ældre herre, der stod i solskinnet uden for teltet.

Fra Folkemødet på Bornholm.
Fra Folkemødet på Bornholm. Foto: Scanpix