Regioner: Religiøse rum er ikke en politisk sag

Region Syddanmark er den eneste af landets regioner, hvor spørgsmålet om multireligiøse rum på sygehuse er nået op på et politisk niveau. Biskop i Fyens Stift Tine Lindhardts tilbud om at donere et kirkerum var anledningen

”Det er lidt af en falliterklæring for os alle, hvis man på sygehuse ikke vil lave kirkerum og i stedet planlægger religionsneutrale rum, fordi man ikke vil vedkende sig sin kristne kulturarv og det faktum, at 80 procent af danskerne er medlem af folkekirken,” siger Lisbeth Andersen, hospitalspræst på Viborg Sygehus. Arkivfoto fra Husum Kirke.
”Det er lidt af en falliterklæring for os alle, hvis man på sygehuse ikke vil lave kirkerum og i stedet planlægger religionsneutrale rum, fordi man ikke vil vedkende sig sin kristne kulturarv og det faktum, at 80 procent af danskerne er medlem af folkekirken,” siger Lisbeth Andersen, hospitalspræst på Viborg Sygehus. Arkivfoto fra Husum Kirke. .

Region Syddanmark er indtil videre det eneste eksempel på, at spørgsmålet om religiøse rum på fremtidens sygehuse er nået op på politisk niveau. Det viser en rundspørge blandt landets øvrige fire regioner, som Kristeligt Dagblad har foretaget.

Regionsrådet i Region Syddanmark vedtog på sit sidste møde, at nye sygehuse i regionen skal have multireligiøse rum, som kristne, muslimer og andre religiøse besøgende skal dele. Et mindretal i regionsrådet ønskede kirkerum med kristne symboler.

Men hvis det ikke havde været for et tilbud fra biskop i Fyens Stift, Tine Lindhardt, om at donere et kirkerum til Odense Universitetshospital, var spørgsmålet om religiøse rum formentlig ikke blevet behandlet på politisk plan.

Det fortæller et medlem af regionens sundhedsudvalg, Susanne Eilersen (DF), som var med, da sagen blev diskuteret i sundhedsudvalget i april.

”Sagen kom op at vende, fordi der i forbindelse med det nye sygehusbyggeri i Odense kom et tilbud om at donere et kirkerum til sygehuset. Derfor handlede mødet i sundhedsudvalget om, hvorvidt man generelt vil tage imod den slags donationer. Det var dér, det startede. Det har aldrig været oppe at vende før, for det har aldrig været et problem, at folk med en anden trosretning kunne benytte de kristne rum, der er til stede i dag,” siger hun.

Beslutningen om, hvorvidt regionsrådet vil tage imod biskoppens tilbud, er udskudt til et møde i august.

Tilgangen til sagen er imidlertid mere pragmatisk i landets øvrige regioner. I ingen af de fire regioner har det generelle spørgsmål om religiøse rum på sygehuse været diskuteret på politisk plan.

De fire regioner har i forvejen lokaler på enkelte sygehuse, der i praksis bruges på samme måde, som der er lagt op til i Region Syddanmark. Beslutningerne om at oprette de multireligiøse rum er i de øvrige regioner truffet som almindelige driftsbeslutninger på de enkelte sygehusene.

I nogle regioner er individuelle byggeprojekter godkendt af regionsrådene, men der er ikke som i Region Syddanmark lagt en linje for fremtidige sygehusbyggerier. Og de eksisterende lokaler er dækkende for efterspørgslen på sygehusene, oplyser de øvrige fire regioner.

I Region Sjælland kan patienter og besøgende på sygehusene Holbæk og Nykøbing Falster få adgang til tomme lokaler, som kan indrettes med religiøse symboler efter behov. Den løsning har indtil videre opfyldt behovet i regionen, og spørgsmålet har ikke været diskuteret i regionsrådet.

”Vi har spurgt vores sygehuse, som fortæller, at der ikke er et problem på området. Og derfor er det ikke en sag, vi har tænkt os at tage op politisk, så længe man kan håndtere det ude på sygehusene,” siger regionsrådsformand i Region Sjælland, Jens Stenbæk (V).

Også i Region Midtjylland træffer sygehusene selv beslutningen om religiøse rum. På det nye universitetshospital i Aarhus og det nye hospital i Gødstrup er der planlagt religionsneutrale rum, men der bygges også en kirke i umiddelbar tilknytning til hospitalet.

”Beslutningen bliver truffet lokalt, i dialog med folkekirken. Vi har drøftet sagen på et temamøde i regionsrådet, og jeg har ikke hørt, at der er nogen, der vil have en særskilt politisk behandling af emnet,” siger regionsrådsformand i Region Midtjylland, Bent Hansen (S).

I Region Hovedstaden har eksempelvis Herlev Hospital et rum, der kan benyttes af alle trosretninger. Og hospitalet får i 2015 en selvstændig bygning med både et kristent kirkerum, et muslimsk bederum og et rum uden religiøse symboler.

Den nye bygning er godkendt af regionsrådet, men efter ønske fra Herlev Hospital selv. Dansk Folkeparti er dog uenige i beslutningen og har søgt om aktindsigt i sagen.

I Region Nordjylland har Aalborg Sygehus i forvejen et religionsneutralt kapel. Regionen bygger et nyt universitetshospital i Aalborg, og her er planlagt et ”fordybelsesrum/andagtsrum”, som også bliver religionsneutralt. Også her har regionsrådet godkendt projektforslaget.

”Det har ikke givet den store politiske diskussion i vores regionsråd,” siger regionsrådsformand Ulla Astman (S).