Kirke folder hænder for fodbold-VM

Church of England tilbyder bønner for landets fodboldspillere under det aktuelle VM, mens paven har lovet, at han ikke vil bede for sit hjemland Argentina

Mange tilskuere tillægger sport den samme betydning som religion. Her beder en tilhænger af det brasilianske fodboldlandshold ved siden af en jødisk mand ved Græde-muren i Jerusalem under det aktuelle VM i fodbold i Brasilien.
Mange tilskuere tillægger sport den samme betydning som religion. Her beder en tilhænger af det brasilianske fodboldlandshold ved siden af en jødisk mand ved Græde-muren i Jerusalem under det aktuelle VM i fodbold i Brasilien. . Foto: Uri Lenz/Demotix/Scanpix.

”Åh, Gud.”

Så kort lyder en af fem bønner, som Church of England har udsendt i anledning af VM i fodbold i Brasilien. Den anglikanske kirke har en lang tradition for at udsende særlige bønner i forbindelse med store nationale og internationale begivenheder.

De engelske fodboldbønner er skrevet af biskoppen af Leeds, Nick Baines. Bønnerne handler dog ikke om at vinde fodboldkampe med Guds hjælp, men om englændernes forventninger til kampene.

”Igen og igen overvurderer vi og har for store forventninger til Englands indsats for efterfølgende at hengive os til en kollektiv, ubehersket nedslagtning af holdet og træneren, når de ikke formår at levere varen på den store scene,” siger biskoppen til avisen The Guardian.

Blandt hans fodboldbønner er også en til dem, der synes, at der er alt for meget fokus på fodbold.

”Herre, når alle rundt om os er grebet af fodboldfeber, så velsign os med forståelse, styrk os med tålmodighed og giv os den sympati, der er behov for. Amen.”

Den katolske kirke har ikke udgivet bønner, men pave Frans har sendt et særligt budskab til fodbold-VM, som blev vist på brasiliansk tv. Her fokuserer paven på, at man skal bruge VM til at bekæmpe racisme og grådighed.

”For at vinde må vi overvinde individualisme, egoisme, alle former for racisme, intolerance og manipulation af andre mennesker,” hedder det i budskabet fra paven.

Han er kendt som en ivrig fodboldfan, men har forsikret, at han ikke vil bruge sin post til at støtte sit hjemland, Argentina.

”Brasilianerne har bedt om neutralitet. Jeg vil holde mit ord, fordi Argentina og Brasilien altid er modstandere,” fortalte en lattermild pave Frans i et interview med den spanske avis La Vanguardia.

I Brasilien har kirken fordømt de mange penge, som værtskabet for VM koster.